Vaihtoehto-Nobel Edward Snowdenille – palkinnosta kiista Ruotsissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaihtoehto-Nobel Edward Snowdenille – palkinnosta kiista Ruotsissa

Yhdysvaltain tiedustelutietoja vuotanut Edward Snowden saa ruotsalaissäätiön arvostetun palkinnon – SVT:n mukaan Ruotsin ulkoministeri perui tiedotustilaisuuden kiistan vuoksi.

Vaihtoehto-Nobeliksi kutsuttu Right Livelihood -palkinto on myönnetty tänä vuonna Yhdysvaltain salaisia tiedustelutietoja julkisuuteen vuotaneelle Edward Snowdenille sekä neljälle muulle henkilölle.

Snowdenin valinta on aiheuttanut kiistaa Ruotsissa, jossa palkinnon myöntävä Right Livelihood Award -säätiö toimii. Maan yleisradioyhtiö SVT:n mukaan ulkoministeri Carl Bildt ei tänä vuonna antanut jakaa palkintoa ulkoministeriön tiloissa, koska ei hyväksynyt palkinnon antamista Snowdenille. Bildt kiistää, että syynä olisi juuri Snowden.

Torstaille suunniteltu tiedotustilaisuus peruttiin ja palkinto jaettiin aiemmista suunnitelmista poiketen jo keskiviikkona.

Palkintoraadin mukaan Snowden on osoittanut rohkeutta ja taitoa paljastaessaan valtion harjoittaman tarkkailun vaikutukset demokratiaan ja perustuslaillisiin oikeuksiin.

Hänen lisäkseen palkinnon saa brittiläisen Guardian-lehden päätoimittaja Alan Rusbridger, joka palkitaan vastuullisen journalismin edistämisestä.

Rusbridgers ja Snowden saavat palkinnon kunniamainintana. Varsinaisen käteispalkinnon, eli noin 55 000 euroa kukin, saavat pakistanilainen ihmisoikeusjuristi Ashma Jahangir, Aasian ihmisoikeuskomissiota johtanut Basil Fernando sekä 350.org-ilmastoliikkeen perustanut yhdysvaltalainen Bill McKibben.

Säätiön johtajan Ole von Uexkullin mukaan palkinnon tavoitteena oli tänä vuonna varoittaa vaarallisista globaaleista trendeistä, jotka on vielä mahdollista pysäyttää.

Vaihtoehto-Nobeliksi kutsuttu Right Livelihood palkinto on jaettu vuodesta 1980 alkaen. Sen tavoitteena on tarjota käytännöllisiä ratkaisuja maailman ajankohtaisimpiin haasteisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia