Uutiset

Vahvoja epäilyjä ihmiskaupasta Siinailla

Egyptin ja Sudanin viranomaiset ovat osallistuneet eritrealaispakolaisten ihmiskauppaan Siinain alueella, sanoo Human Rights Watch.

Egyptin ja Sudanin viranomaiset ovat jättäneet puuttumatta eritrealaispakolaisten ihmiskauppaan Siinain alueella ja joissain tapauksissa toimineet jopa yhteistyössä ihmiskauppiaiden kanssa, kerrotaan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) raportissa.

Raportin mukaan ihmiskauppiaat ovat jo vuosia kaapanneet eritrealaispakolaisia Sudanista ja myyneet heitä Siinaihin, jossa heiltä ja heidän omaisilta on kiristetty rahaa.

Raporttia varten haastatellut pakolaiset ja ihmiskauppiaat kertovat, että uhreja painostettiin maksamaan kidutuksilla ja raiskauksilla. Useat silminnäkijät kertoivat todistaneensa myös pakolaisten surmia ihmiskauppiaiden käsissä.

Vaikka Siinain ihmiskauppa on yleisesti tiedossa, Egyptin viranomaiset kiistävät ongelman olemassaolon, HRW sanoo. Raportin mukaan sekä Egyptin että Sudanin viranomaiset ovat toimineet yhteistyössä ihmiskauppiaiden kanssa, mutta tapaukset on jätetty tutkimatta eikä syyllisiä ole asetettu vastuuseen.

"Egypti ja Sudan antavat oletettavasti korruptoituneiden viranomaisten työskennellä vapaasti ihmiskauppiaiden kanssa. On jo korkea aika, että molemmat maat nostavat päänsä hiekasta ja ryhtyvät toimiin näiden kauhistuttavien rikkomusten pysäyttämiseksi", HRW:n pakolaisasiantuntija Gerry Simpson toteaa.

Egyptiläisviranomaiset ovat syyllistyneet maan ihmiskauppalakien rikkomuksiin myös pidättäessään lunnaiden maksun jälkeen vapautettuja pakolaisia ja pitämällä heitä kuukausia poliisilaitosten putkissa, HRW sanoo. Uhreja on järjestön mukaan syytetty siirtolaislakien rikkomisesta, sillä Egypti kohtelee kaikkia Siinaissa kiinniotettuja eritrealaisia laittomina siirtolaisina.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetpakolaisetoikeus ja rikos EgyptiSudan Human Rights Watch

Lue myös

Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.
T-paita, jossa lukee stop human trafficking

Raportti: Pankit voisivat tehdä enemmän modernin orjakaupan kitkemiseksi

Ihmiskauppa ja orjuus ovat ”traaginen markkinahäiriö”, sanoo YK-yliopiston analyytikko James Cockayne. Asiantuntijaryhmän mukaan rahoituslaitosten pitäisi tunnistaa paremmin ihmissalakuljetusrinkeihin liittyvät kassavirrat.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.