Uutiset

Vahvoja epäilyjä ihmiskaupasta Siinailla

Egyptin ja Sudanin viranomaiset ovat osallistuneet eritrealaispakolaisten ihmiskauppaan Siinain alueella, sanoo Human Rights Watch.

Egyptin ja Sudanin viranomaiset ovat jättäneet puuttumatta eritrealaispakolaisten ihmiskauppaan Siinain alueella ja joissain tapauksissa toimineet jopa yhteistyössä ihmiskauppiaiden kanssa, kerrotaan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) raportissa.

Raportin mukaan ihmiskauppiaat ovat jo vuosia kaapanneet eritrealaispakolaisia Sudanista ja myyneet heitä Siinaihin, jossa heiltä ja heidän omaisilta on kiristetty rahaa.

Raporttia varten haastatellut pakolaiset ja ihmiskauppiaat kertovat, että uhreja painostettiin maksamaan kidutuksilla ja raiskauksilla. Useat silminnäkijät kertoivat todistaneensa myös pakolaisten surmia ihmiskauppiaiden käsissä.

Vaikka Siinain ihmiskauppa on yleisesti tiedossa, Egyptin viranomaiset kiistävät ongelman olemassaolon, HRW sanoo. Raportin mukaan sekä Egyptin että Sudanin viranomaiset ovat toimineet yhteistyössä ihmiskauppiaiden kanssa, mutta tapaukset on jätetty tutkimatta eikä syyllisiä ole asetettu vastuuseen.

"Egypti ja Sudan antavat oletettavasti korruptoituneiden viranomaisten työskennellä vapaasti ihmiskauppiaiden kanssa. On jo korkea aika, että molemmat maat nostavat päänsä hiekasta ja ryhtyvät toimiin näiden kauhistuttavien rikkomusten pysäyttämiseksi", HRW:n pakolaisasiantuntija Gerry Simpson toteaa.

Egyptiläisviranomaiset ovat syyllistyneet maan ihmiskauppalakien rikkomuksiin myös pidättäessään lunnaiden maksun jälkeen vapautettuja pakolaisia ja pitämällä heitä kuukausia poliisilaitosten putkissa, HRW sanoo. Uhreja on järjestön mukaan syytetty siirtolaislakien rikkomisesta, sillä Egypti kohtelee kaikkia Siinaissa kiinniotettuja eritrealaisia laittomina siirtolaisina.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetpakolaisetoikeus ja rikos EgyptiSudan Human Rights Watch

Lue myös

Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
T-paita, jossa lukee stop human trafficking

Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset

Kanadan ihmiskaupan uhreista lähes puolet on alkuperäiskansojen naisia, vaikka heidän osuutensa koko väestöstä on vain neljä prosenttia. Yhteisöissä on usein liikaa poliiseja ja liian vähän turvaa, sanoo alkuperäiskansojen naisten yhdistyksen edustaja Elana Finestone.
Neljä ihmistä paneelissa puhumassa

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää

Eilen Helsingissä järjestetyssä seminaarissa pohdittiin, miksi niin moni ihmiskaupan uhri on juuri Nigeriasta ja mitä ilmiölle voisi tehdä. Nykyään nuoria varoitellaan riskeistä, mutta tärkeää olisi myös luoda heille muita vaihtoehtoja, muistutti uhriksi itsekin joutunut Itohan Okundaye.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.