Uutiset Terveys

Väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet piinaavat kehitysmaita – tuhansia lapsia kuolee keuhkokuumeeseen vuosittain

Maailman terveysjärjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkeväärennöksistä ja huonolaatuisista lääkkeistä. Tulokset ovat karut: väärennetyt ja huonolaatuiset lääkkeet aiheuttavat jopa kuolemia.
Lääkepillereitä
Monet kehitysmaiden lääkkeet ovat huonolaatuisia tai jopa väärennettyjä. (Kuva: Jamie / Flickr.com / CC BY 2.0)

Noin kymmenesosa lääketuotteista matalan tulotason ja keskitulotason maissa on joko heikkotasoisia tai väärennettyjä, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestö on julkaissut ensimmäisiä tilastojaan lääkkeiden väärentämisestä ja heikkolaatuisista lääkkeistä, mutta se uskoo, että todellisuudessa ilmiö on paljon nyt arvioitua yleisempi.

WHO kertoo saaneensa vuodesta 2013 alkaen 1 500 raporttia huonolaatuisista tai väärennetyistä tuotteista. Se perusti tuolloin uuden tarkkailumekanismin ja alkoi kouluttaa ihmisiä väärennösten ja laatuongelmien tunnistamiseksi. Mitä enemmän ihmisiä koulutetaan, sitä enemmän saadaan tieto ongelmistakin, se kertoi viime viikolla.

Lääkkeiden väärentämisen syyt liittyvät huonoon valvontaan ja hallintoon, heikko laatu taas esimerkiksi huonoihin välineisiin.

Seuraukset ovat karut, sillä väärennettyjen ja huonolaatuisten lääkkeiden käyttäminen voi johtaa jopa kuolemaan. WHO julkaisi samaan aikaan tutkimuksen, jonka mukaan huonolaatuiset tai väärennetyt antibiootit voivat johtaa vuosittain 72 000–169 000 lapsen keuhkokuumekuolemaan. Malariaan taas kuolee laatu- ja väärennösongelman vuoksi jopa 116 000 ihmistä vuosittain Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

”Kuvitelkaa, että äiti luopuu ruuasta tai muusta perustarpeestaan maksaakseen lapsen lääkityksen tietämättä, että lääkkeet ovat huonolaatuisia tai väärennettyjä, ja sitten lääkitys aiheuttaa lapsen kuoleman. Tätä ei voi hyväksyä. Toimenpiteistä on sovittu globaalilla tasolla, ja nyt ne on muutettava konkreettiseksi toiminnaksi”, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Eniten tietoa väärennöksistä ja laatuongelmista on saatu Afrikasta, josta tulee 42 prosenttia ilmoituksista. Amerikasta tulee 21 prosenttia, samoin Euroopasta. Sen sijaan esimerkiksi Kaakkois-Aasiasta tulee vasta vähän tietoja. Yleisimmin väärennöksiä ja heikkolaatuisia lääkkeitä löytyy antibiooteista ja malarialääkkeistä.

Terveys terveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.