Uutiset

Vaalien epäillään kiihdyttävän hyökkäyksiä albiinoja vastaan Afrikassa

YK:n erityisasiantuntija vetoaa itäisen ja eteläisen Afrikan maihin, jotta nämä estäisivät albiinojen vainon.
Albiinopoika Burundissa. (Kuva: Alex Wynter/IFRC / cc 2.0)

Hyökkäykset albiinoja vastaan ovat lisääntyneet viime aikoina useissa itäisen ja eteläisen Afrikan maissa. YK:n albinismiin erikoistunut ihmisoikeusasiantuntija Ikponwosa Ero vetosi eilen alueen maihin, jotta hyökkäykset saataisiin loppumaan.

Riippumattomana, YK:n henkilökuntaan kuulumattomana asiantuntijana toimiva Ero aloitti toimessaan elokuun alussa. Sen jälkeen kuudessa maassa on hyökätty albiinoja vastaan. Esimerkiksi Keniassa 56-vuotias albiinomies on kuollut hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin, ja Etelä-Afrikasta on löytynyt 20-vuotiaan silvotun albiinonaisen ruumis, Ero kertoi. Etelä-Afrikan tapauksen tekijät on jo saatu kiinni ja tuomittu.

Eron mukaan hyökkäykset albiinoja vastaan kiihtyvät etenkin vaalien alla. Tansaniassa järjestetään lokakuussa vaalit, joiden alla poliitikkojen uskotaan yrittävän taata menestyksensä noituuden avulla. YK varoitti asiasta jo alkuvuodesta, jolloin puolen vuoden aikana 15 albiinoa oli tapettu, siepattu tai vahingoitettu alueella. Tansanian lisäksi hyökkäyksiä on tapahtunut esimerkiksi Malawissa. Keniassa Tansanian rajalla eläviä albiinoja on jopa evakuoitu Tansanian vaalien vuoksi.

Albinismi on perintötekijöiden aiheuttama ihopigmentin muutos, joka ilmenee ihon, hiuksien ja karvoituksen valkoisuutena. Se vaikuttaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yhteen 5 000–15 000:sta ihmisestä. Perinteisesti on uskottu, että albiinojen ruumiinosia voidaan käyttää mustassa magiassa.

Tansanian presidentti Jakaya Kikwete. on luvannut, että asiaan puututaan. Heinäkuussa neljä ihmistä tuomittiin kuolemaan 17-vuotiaan albiinopojan sieppaamisesta, tappamisesta ja silpomisesta.

ihmisoikeudetpolitiikkaYK MalawiTansania

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät