Vaalien epäillään kiihdyttävän hyökkäyksiä albiinoja vastaan Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaalien epäillään kiihdyttävän hyökkäyksiä albiinoja vastaan Afrikassa

YK:n erityisasiantuntija vetoaa itäisen ja eteläisen Afrikan maihin, jotta nämä estäisivät albiinojen vainon.

Hyökkäykset albiinoja vastaan ovat lisääntyneet viime aikoina useissa itäisen ja eteläisen Afrikan maissa. YK:n albinismiin erikoistunut ihmisoikeusasiantuntija Ikponwosa Ero vetosi eilen alueen maihin, jotta hyökkäykset saataisiin loppumaan.

Riippumattomana, YK:n henkilökuntaan kuulumattomana asiantuntijana toimiva Ero aloitti toimessaan elokuun alussa. Sen jälkeen kuudessa maassa on hyökätty albiinoja vastaan. Esimerkiksi Keniassa 56-vuotias albiinomies on kuollut hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin, ja Etelä-Afrikasta on löytynyt 20-vuotiaan silvotun albiinonaisen ruumis, Ero kertoi. Etelä-Afrikan tapauksen tekijät on jo saatu kiinni ja tuomittu.

Eron mukaan hyökkäykset albiinoja vastaan kiihtyvät etenkin vaalien alla. Tansaniassa järjestetään lokakuussa vaalit, joiden alla poliitikkojen uskotaan yrittävän taata menestyksensä noituuden avulla. YK varoitti asiasta jo alkuvuodesta, jolloin puolen vuoden aikana 15 albiinoa oli tapettu, siepattu tai vahingoitettu alueella. Tansanian lisäksi hyökkäyksiä on tapahtunut esimerkiksi Malawissa. Keniassa Tansanian rajalla eläviä albiinoja on jopa evakuoitu Tansanian vaalien vuoksi.

Albinismi on perintötekijöiden aiheuttama ihopigmentin muutos, joka ilmenee ihon, hiuksien ja karvoituksen valkoisuutena. Se vaikuttaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yhteen 5 000–15 000:sta ihmisestä. Perinteisesti on uskottu, että albiinojen ruumiinosia voidaan käyttää mustassa magiassa.

Tansanian presidentti Jakaya Kikwete. on luvannut, että asiaan puututaan. Heinäkuussa neljä ihmistä tuomittiin kuolemaan 17-vuotiaan albiinopojan sieppaamisesta, tappamisesta ja silpomisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia