Uusi YK-raportti vahvistaa: Ukrainassa pidätettyjen kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi YK-raportti vahvistaa: Ukrainassa pidätettyjen kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa

YK-mission mukaan Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ainakin 5 996 siviiliä on kuollut, heistä ainakin 382 lapsia. Todelliset luvut ovat suuremmat.

Sini-keltainen lippu, jonka takana valoa.

Kuva: Conall / Flickr.com / CC BY 2.0.

Ukrainassa on tapahtunut laajamittaisia kansainvälisen oikeuden rikkomuksia sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäsi maahan helmikuussa, sanoo YK:n Ukraina-missio.

Missio perustettiin jo vuonna 2014 tarkkailemaan Ukrainan ihmisoikeustilannetta. Se julkaisi eilen uuden raportin (pdf), joka käsittelee helmikuun alun ja heinäkuun lopun välisiä tapahtumia Ukrainassa.

Raportin mukaan Venäjän joukot ovat tappaneet ja pidättäneet ihmisiä mielivaltaisesti. Ihmisiä on kadonnut, heitä on kidutettu ja kohdeltu kaltoin. Missio löysi todisteita myös seksuaalisesta väkivallasta, kuten raiskauksista, seksuaalisen väkivallan käytöstä kidutuskeinona sekä riisutumaan pakottamisesta.

Mission mukaan hyökkäyksen jälkeen ainakin 5 996 siviiliä on kuollut, heistä ainakin 382 lapsia. Todelliset luvut ovat suuremmat, sillä kaikilta alueilta tietoja ei ole saatu.

Esimerkiksi lastenjärjestöt ovat jo aiemmin puhuneet lähes tuhannesta kuolleesta lapsesta.

Suurin osa siviiliuhreista on kuollut räjähteiden käytössä asuinalueilla. Useimmat uhrit ovat miehiä, mutta myös naisia ja lapsia on kuollut. 

Mission haastattelemista 38:sta Venäjän joukkojen pidättämästä ja sen jälkeen vapautetusta ihmisestä 33 kertoi kidutuksesta ja kaltoinkohtelusta. 

”Painotan, että kidutuksen ja elämän mielivaltaisen riistämisen kielto on absoluuttinen ja pätee konfliktiolosuhteissa ja sen ulkopuolella kaikkiin ihmisiin, olivat he siviileitä tai taistelijoita. Tekijät pitää asettaa vastuuseen ja uhrien ja heidän sukulaistensa pitää saada oikeutensa korvauksiin ja totuuteen”, sanoi mission johtaja Matilda Bogner tiedotteessa.

Myös ukrainalaisia sotavankeja on kidutettu tai kohdeltu muuten julmasti, ja se näyttää olevan systemaattista, Bogner kertoi. Lisäksi Ukrainan aseellisten joukkojen on havaittu kiduttaneen ja kohdelleen kaltoin joitakin venäläisiä sotavankeja. 

Missio raportoi myös 43 seksuaalirikoksesta. Niistä 30 oli Venäjän armeijan tekemiä, kaksi Ukrainan armeijan tai viranomaisten tekemiä ja 11 siviilien tai alueellisten puolustusyksiköiden tekemiä. Raiskauksen uhreista kahdeksan oli naisia ja yksi tyttö.

Tietoja ihmisoikeusloukkauksista Ukrainassa on tullut laajasti julki jo aiemmin. YK:n nimittämä riippumaton tarkkailijaryhmä kertoi viime viikolla, että Ukrainassa on tapahtunut sotarikoksia, kuten siviilien teloituksia. Seksuaalista väkivaltaa on kohdistettu myös lapsiin.

Lisää uusi kommentti