Uusi vertailu palkkaeroista: Köyhimmän kymmenesosan pitäisi tehdä töitä 300 vuotta päästäkseen parhaiten tienaavien tulotasoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi vertailu palkkaeroista: Köyhimmän kymmenesosan pitäisi tehdä töitä 300 vuotta päästäkseen parhaiten tienaavien tulotasoon

Maailman vaurauseroja on tutkittu ennenkin, mutta Kansainvälisen työjärjestön arvio kertoo ensimmäistä kertaa, miten työntekijöiden palkkatulot jakautuvat globaalisti. Suomalaisten mediaanipalkalla päästään maailman parhaiten tienaavan viidenneksen joukkoon.

Kaksi vaakakuppia

Tasapaino on vielä kaukana palkkatilastoista, selviää ILO:n tuoreesta vertailusta. Kuva: Hans Splinter / CC BY-ND 2.0.

Puolet maailman työvoimasta saa palkoista vain runsaat kuusi prosenttia. Parhaiten tienaava kymmenesosa taas rohmuaa melkein puolet, selviää kansainvälisen työjärjestön ILO:n julkistamista tilastoista.

Maailman vaurauseroja on tutkittu ennenkin, mutta ILO:n arvio kertoo ensimmäistä kertaa, miten työntekijöiden palkkatulot jakautuvat ja miten ne suhteutuvat bruttokansantuotteeseen globaalilla tasolla.

Analyysin mukaan palkkakuilu on tasaantunut hieman vuosina 2004–2017, mikä johtuu etenkin Intian ja Kiinan kaltaisten maiden tulotason noususta. Rikkaat saavat nyt suhteessa hieman vähemmän.

Silti palkkaerot ovat edelleen massiiviset. Jos palkkatulot suhteutetaan bruttokansantuotteeseen, suurituloisten osuus on kasvanut ja pieni- ja keskituloisten siivu pienentynyt.

”Suurin osa maailman työvoimasta saa häkellyttävän pientä palkkaa, ja monille työpaikka ei tarkoita, että heillä on tarpeeksi elämiseen. Köyhimmän kymmenen prosentin pitäisi tehdä töitä yli kolme vuosisataa ansaitakseen saman kuin rikkain kymmenen prosenttia vuodessa”, sanoo ILO:n tilasto-osaston päällikkö Roger Gomis tiedotteessa.

Jos maailman työvoima jaetaan kahtia, köyhempi puolikas tienaa tilastojen mukaan vain 198 dollaria (175 euroa) kuussa. Rikkain kymmenen prosenttia tienaa 7 475 (6 622 euroa) ja köyhin kymmenesosa vain 22 dollaria (19 euroa).

Suomalaisten mediaanipalkalla, noin 3 000 eurolla, päästään parhaiten tienaavan viidenneksen joukkoon.

Suurimmat tuloerot ovat köyhissä maissa. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa köyhin puolikas tienaa vain 3,3 prosenttia koko palkkasummasta, EU:ssa taas 22,9 prosenttia.

Vertailussa oli mukana yhteensä 189 maan tietoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia