Uusi vero hämmentää kuubalaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi vero hämmentää kuubalaisia

Monien ei ole vuosiin tarvinnut maksaa juuri lainkaan veroja. Viranomaisten mukaan verovarat käytetään esimerkiksi koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

(IPS) -- Kuubalaisia hämmentää uutinen, jonka mukaan valtion yritysten työntekijöiltä aletaan lokakuusta lähtien periä veroa. Vero koskee peruspalkan – 2 500 pesoa eli noin 90 euroa – ylittävää kuukausituloa.

"Nyt kun tulomme ovat hiukan nousseet, tulee vero, josta en ymmärrä mitään. Ainoa selvä asia on, että palkasta nipistetään rahaa", valittaa painotalossa työskentelevä Eduardo Ortega.

"Ihmiset valittavat, koska heidän ei ole tarvinnut vuosiin maksaa mitään, mahdollista autoveroa lukuun ottamatta. Muualla maailmassa verojen kanssa ei pelleillä", kommentoi eläkeläinen Jesús Martín.

Veroa peritään kolme prosenttia 5 000 pesoon nousevista tuloista ja sen jälkeen viisi prosenttia, kertoo apulaisvaltiovarainministeri Meisi Bolaños.

Viranomaisten mukaan verovarat käytetään koulutukseen, terveydenhuoltoon, kulttuuriin ja urheiluun sekä pienituloisten remonttitukeen.

Kuubassa ovat tähän asti maksaneet veroja maatalous- ja muut osuuskunnat, omaan laskuunsa, luovilla aloilla tai ulkomaisissa yrityksissä työskentelevät sekä maa- ja meriliikenteen harjoittajat.

Maatalouden osalta verotusta kuitenkin helpotettiin tämän vuoden alussa tuotannon lisäämiseksi. Sen jälkeen valtion yritysten ulkopuolelta tulee viranomaisten mukaan kuusi prosenttia verotuloista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia