Uusi verkkosivusto auttaa kenialaisia raportoimaan poliisin väärinkäytöksistä – viime vuonna poliisi tappoi kymmeniä vaaliväkivaltaisuuksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi verkkosivusto auttaa kenialaisia raportoimaan poliisin väärinkäytöksistä – viime vuonna poliisi tappoi kymmeniä vaaliväkivaltaisuuksissa

Poliisi on Keniassa monien tappojen ja katoamisten taustalla. Uusi verkkosivusto auttaa ilmiantamaan väärinkäytöksiin syyllistyvät turvallisuusjoukot.

Kenialaismies ja Kenian lippu

Kenian katoamiset huolettavat Amnestya, joka on julkistanut uuden sivuston katoamisten raportoimiseksi. Kuva: Commonwealth Secretariat / CC BY-NC 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja kenialaiset järjestöt ovat perustaneet verkkosivuston, jonka avulla tavalliset kenialaiset voivat raportoida poliisin ja turvallisuusjoukkojen väärinkäytöksistä.

Sivusto julkaistiin tänään kansainvälisen kadonneiden päivän kunniaksi. Päivää vietetään nimenomaan tahtomattaan kadonneiden muistoksi.

Kenian turvallisuusjoukot ja poliisi syyllistyvät ihmisoikeusjärjestöjen mukaan usein väärinkäytöksiin. Esimerkiksi Somalian äärijärjestö al-Shabaabiin kuulumisesta epäiltyjä katoaa ja heitä tapetaan. Myös muslimit sekä somalit ovat usein poliisioperaatioiden kohteena.

Viime vuonna väärinkäytöksiä tapahtui etenkin kiisteltyjen presidentinvaalien yhteydessä syksyllä. Poliisi teki esimerkiksi väkivaltaisia kotietsintöjä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan poliisi ampui tai hakkasi kuoliaaksi ainakin 67 ihmistä ja satoja muita loukkaantui. Poliisia epäillään myös raiskauksista. Vain muutamissa tapauksissa on aloitettu tutkinta.

Amnestyn Itä-Afrikan johtajan Joan Nyanyukin mukaan media kyllä uutisoi väärinkäytöksistä, mutta luotettavaa dataa poliisin toiminnasta ei ole, sillä poliisi on haluton tutkimaan omiensa tekemiä vääryyksiä eikä varsinaista keskustietokantaa ole.

Uuden Missing Voices -sivuston tarkoituksena onkin toimia apuvälineenä, jonka avulla ihmisoikeusjärjestöt voivat vaatia viranomaisia vastuuseen. Amnestyn mukaan se on kuitenkin vain yksi väline. Järjestö vaatii, että Kenian presidentti Uhuru Kenyatta tunnustaa poliisin ja turvallisuusjoukkojen väärinkäytökset ja puuttuu niihin.

Kenaytta valittiin viime syksynä kahteen otteeseen Kenian presidentiksi. Vaalit järjestettiin uudelleen väärinkäytösepäilyjen vuoksi, mutta opposition ehdokas Raila Odinga kieltäytyi enää osallistumasta. Erimielisyyksien on pelätty johtavan samanlaiseen vaaliväkivaltaan kuin vuosina 2007–2008, jolloin yli 1 200 kenialaista kuoli.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia