Uutiset Ihmiskauppa

Uusi tietopankki paljastaa ihmiskaupan salat – lapsikaupassa on usein perhe mukana

Uusi nettisivusto yrittää suitsia ihmiskaupan miljardibisnestä tietoa keräämällä.
Rakennustyömaa Malawissa
Ihmiskaupan uhrit joutuvat usein vaarallisiin töihin palkatta tai hyvin pienellä korvauksella. Kuva rakennustyömaalta Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. (Kuva: Shahidul Alam / IPS)

Ihmiskauppaa koskevan tietopankin ensimmäiset paljastukset koskevat alaikäisiä nuoria, joita on myyty orjuuden kaltaiseen työhön eri puolilla maailma. Se on jäävuoren huippu ihmiskaupan miljardibisneksestä, jonka suitsimista uusi nettisivusto edistää.

Internetin ensimmäinen ihmiskauppaportaali on nimeltään Counter-Trafficking Data Collaborative (CTDC). Sen perustivat YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM ja orjuutta vastustava Polaris-järjestö. Tietoa kerätään eri puolilla maailmaa toimivilta ihmiskauppaa vastustavilta järjestöiltä.

”Data auttaa muotoilemaan ihmiskaupan vastaista politiikkaa ja toimintaohjelmia”, sivuston asiantuntija Harry Cook uskoo.

Ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan yli 20 miljoonaa, ja tietopankki kattaa jo nyt 80 000 tapausta, jotka ulottuvat seksityöhön pakotetuista naisista lapsiorjiin. Perhe myy lapsensa

Lapsikauppaa koskeva data paljastaa, että joku perheenjäsen on mukana juonessa miltei puolessa tapauksista. Eniten lapsia kaupataan seksityöhön, mutta muukin pakkotyö on yleistä.

Carlos, 16, lähti sukulaisen kutsumana Guatemalasta Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Hän joutuikin raatamaan rakennukselle 12-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa. Palkka meni sukulaiselle maksuksi matkasta, asumisesta ja ruuasta.

Cookin mukaan tilastoista ei aiemmin aina havaittu yhteyttä lapsityöhön, kun sukulaiset hoitivat matkojen järjestelyt. Hän muistuttaa, ettei perhe suinkaan aina tarkoita pahaa lähettäessään lapsen matkaan.

”Haluamme auttaa perheitä tekemään kaikkia hyödyttäviä ja kauaskantoisia suunnitelmia, jotka kunnioittavat lasten oikeuksia ja toiveita”, hän sanoo.

Tiskaamaan ilman palkkaa

Carlos sai apua Polaris-järjestön auttavan puhelimen kautta, mutta kaikille ei käy yhtä hyvin.

Fernandoa uhkailtiin, jotta hän liittyisi rikollisjengiin kotimaassaan El Salvadorissa. Poika lähti pakoon ja maksoi salakuljettajalle päästäkseen Yhdysvaltoihin. Texasin rajalla odotti ravintolanomistaja, joka osti Fernandon ja pakotti hänet tiskaamaan astioita palkatta viisi vuotta. Karkotusta pelkäävän Fernandon orjatyö jatkuu edelleen.

Britanniassa nousi kohu, kun maa epäsi oleskeluluvan vietnamilaiselta teinipojalta, jonka huumeliiga oli tuonut väkisin maahan. Poikaa odottaa karkotus Vietnamiin, jossa hänellä ei ole enää omaisia. Hänen pelätään joutuvan uudelleen ihmiskauppiaiden kynsiin.

Ihmisoikeudet unohtuvat

Ihmiskaupan uhriksi joutuminen jättää syvät jäljet nuorten henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Heidän haavoittuvuuttaan hyväksikäytölle lisää se, että ihmisoikeudet eivät aina ole viranomaisten toiminnan lähtökohtana, Cook huomauttaa.

”Siirtolaisuutta ei pidä estää, mutta se pitää hoitaa oikein kaikilla tasoilla. Muuten rikollisille jää liikaa tilaa toimia”, hän jatkaa.

Järjestöt uskovat, että uusi tietopankki auttaa vahvistamaan ihmiskaupan vastaista toimintaa paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, mikä vähentää asteittain ihmisten kauppaamista ja hyväksikäyttöä.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetihmiskauppa Suomen IPS

Lue myös

Nainen istuu tuolissa selkä kameraan päin.

Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Ihmiskauppaa kokenut Grace Mashingaidze* kävi ennen koronapandemiaa säännöllisesti ihmiskaupan uhrien työpajoissa. Koronarajoitusten seurauksena niitä ei voi enää järjestää. Samoin on käynyt monissa muissa maissa. Asiantuntijoiden mukaan pandemia on myös altistanut ihmiskaupalle aiempaa enemmän ihmisiä.
Poika polvistuneena lehmän edessä.

Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin

Intian Biharin osavaltiossa elävä Babloo joutui pakkotyöhön korupajaan 12-vuotiaana, sillä hänen vanhemmillaan oli vaikeuksia ruokkia perhettä. ”Olimme niin kauhun lamauttamia, ettemme edes yrittäneet paeta”, hän kertoo.
MIelenosoittajia jonossa ihmiskauppaa vastustavien kylttien kera.

YK:n ihmiskaupparaportti: Lasten osuus uhreista kolminkertaistunut 15 vuodessa – Koronapandemian pelätään lisäävän ihmiskauppaa

Aikuisten naisten osuus ihmiskaupan uhreista on vähentynyt, lasten ja miesten osuus taas kasvanut. Ihmiskauppiaat käyttävät hyväkseen esimerkiksi ongelmia lasten perhesuhteissa uhreja löytääkseen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.