Uusi talousliitto Latinalaiseen Amerikkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi talousliitto Latinalaiseen Amerikkaan

Latinalaisen Amerikan oikeistohallitukset ovat perustaneet kilpailijan Mercusurille.

Meksikon, Perun, Chilen ja Kolumbian oikeistohallitukset ovat perustaneet kilpailijan Argentiinan, Brasilian, Paraguyan ja Uruguyan talousliitto Mercusurille, Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto kirjoittaa.

Maiden perustama Tyynenmeren liitto (Alianza de Pacífico) on liikevaihdoltaan maanosan suurin yhtenäinen talousalue, jonka liikevaihto on lähes kolmanneksen Mercosuria suurempi. Liitto on avoin kaikille maille, jotka hyväksyvät sen tavoitteet.

Limassa 28. huhtikuuta perustetun liiton tavoitteena on edistää vapaakauppaa ja yhteistyötä Aasian talousmahtien kanssa. Tarkoituksena on edetä vuoden loppuun mennessä tavaroiden, palveluiden, pääomien ja ihmisten vapaaseen liikkuuvuuteen.

Liiton neljästä peruspilarista ensimmäinen keskittyy demokratiakehityksen tukemiseen, toinen vapaakaupan sekä yksityistämisen lisäämiseen. Terrorismin ja huumeidenvastaisen sodan varaukseton tukeminen muodostaa kolmanne pilarin ja neljäs keskittyy koulutuksen ja terveydenhoidon edistämiseen.

Uutta talousliittoa pidetään ennen kaikkea poliittisena. Kaikilla neljällä perustajamaalla on voimassa olevat vapaakauppasopimukset Yhdysvaltojen kanssa, joskaan Kolumbian sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu. Yhdysvallat on suosinut maakohtaisia sopimuksia sen jälkeen kun Amerikkojen vapaakauppaliiton (ALCA) kariutui.

Perun presidentti Alan Garcían mukaan liitto on realistinen hanke, jonka tarkoituksena on tehdä alueesta teknologian ja ulkomaisen pääoman vetonaula.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia