Uusi sivusto: Tietoyhteiskunta ja kehitysmaat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi sivusto: Tietoyhteiskunta ja kehitysmaat

Maailma.netin tänään julkistettu tietopaketti pohtii köyhien maiden asemaa IT-aikakaudella. Sivuston ensimmäinen osio koskee tiedon käsitteen muuttumista, köyhien maiden teknologisia lähtökohtia sekä tietotyön markkinoita, toinen vapaiden ohjelmistojen mahdollisuuksia edistää kehitysmaiden tietoteknistä omavaraisuutta ja säästää rahaa. Kolmanneksi osioksi pakettiin on yhdistetty kansalaisjärjestöjen WSIS-sivut.

Linkki uuteen sivustoon

Tietoyhteiskunta tulee – myös Afrikkaan?

Tietoyhteiskuntakeskustelu velloo Suomessakin kiivaana, ohjelmia laaditaan ja vaikuttajat presidenttiä myöten ottavat kantaa valmiuksiimme vastata informaatio- ja viestintäteknologialle rakentuvan yhteiskunnan haasteisiin. Useimmiten puhumme kuitenkin ainoastaan siitä, kuinka kehitys vaikuttaa pohjoisen rikkaisiin valtioihin.

Kuinka käy kehitysmaiden mullistuksessa, jolla on arvioitu olevan jopa kauaskantoisemmat seuraukset kuin aikoinaan sähkön vallankumouksella?

Maailma.net on tuottanut aiheesta "Tietoyhteiskunta ja kehitysmaat" –nimisen sivuston, jonka tarkoituksena on nostaa keskusteluun muitakin kuin teollisuusmaiden äänenpainoja. Valtaosa materiaalista on koottu Maailman sosiaalifoorumissa tammikuussa 2004 käytyjen seminaarien ja työpajojen pohjalta sekä käyttäen lähteenä pakistanilaisen Niranjan Rajanin Suomen ulkoministeriölle tekemää, vapaita ohjelmistoja käsittelevää raporttia.

Tietopaketissa on kolme osiota, joista ensimmäinen pohtii tiedon käsitteen muuttumista, köyhien maiden teknologisia lähtökohtia sekä uuden tietotyön erityisesti Aasiaan luomia talouskasvun mahdollisuuksia. Se kertoo myös esimerkkejä tietoyhteiskuntaan liittyvistä ruohonjuuritason projekteista ja pohtii tiedon omistukseen eli tekijänoikeuksiin ja patentteihin liittyviä kysymyksiä.

Toisessa osiossa kartoitetaan vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen mahdollisuuksia edistää kehitysmaiden tietoteknistä omavaraisuutta, vähentää piratismia ja säästää rahaa. Osiossa kerrotaan myös Linux-käyttöjärjestelmän maailmalla herättämästä kiinnostuksesta – eikö juuri Suomen olisi luontevaa edistää tämäntyyppistä osaamista kehitysmaissa?

Kolmannen osion teemana on YK:n tietoyhteiskuntahuippukokous WSIS, joka huipentuu Tunisissa vuonna 2005. Sivuilla seurataan kokouksen etenemistä kansalaisjärjestöjen näkökulmasta.

Sivusto löytyy maailma.netin pääsivun kautta www.maailma.net tai suoraan osoitteesta fi.oneworld.net/tietoyhteiskunta

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia