Uutiset Nepalin kehitys

Uusi perustuslaki herättää tyytymättömyyttä Nepalissa

Seitsemän vuotta väännetty laki on viimein valmis, mutta sekä vähemmistöt että hinduenemmistö kaipaavat muutoksia.
Rukouslippuja Nepalissa. Halfway Anywhere / Flickr.com / cc 2.0)

Nepalissa on hyväksytty uusi perustuslaki vuosien väännön jälkeen, mutta monen mielestä se ei vieläkään huomioi riittävän kattavasti monietnisen maan kaikkien ryhmien oikeuksia.

Nepalin pääpuolueet pääsivät perustuslaista sopuun kesäkuussa. Kesän mittaan laista on vielä neuvoteltu, ja lopullisesti laki tuli voimaan sunnuntaina.

Uuden perustuslain mukaan Nepal on maallinen liittovaltio, jossa on seitsemän osavaltiota ja näillä omat ministerit ja lainsäädäntöelimet. Maassa on yli sata etnistä ryhmää, ja vähemmistöjen oikeudet aiotaan ottaa huomioon takaamalla näille riittävästi paikkoja parlamentissa.

Guardian-lehden mukaan kansa hurrasi perustuslain hyväksymiselle kaduilla, mutta kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä. Osan mielestä parlamenttipaikkoja tarvitaan vähemmistöille lisää, osa haluaa lisää osavaltioita. Osa hinduenemmistöstä olisi myös halunnut tehdä maasta hindulaisen.

Perustuslakia vastaan on protestoitu Nepalissa viime viikot. Yli 40 ihmistä on kuollut. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi tänään, että suurin osa kuolleista on mielenosoittajia, ja kuolemat liittyvät ylimitoitettuun voimankäyttöön. Järjestön mukaan haavoittuvimpien ja naisten oikeuksia ei suojella perustuslaissa riittävästi.

Perustuslakia alettiin suunnitella Nepalissa vuonna 2006 päättyneen sisällissodan jälkeen. Aiemman, väliaikaisen perustuslain piti olla voimassa vain pari vuotta, mutta lopulta uuden perustuslain luontiprosessi venyi seitsemään vuoteen puolueiden kiistellessä keskenään. Prosessia ovat hankaloittaneet tänä vuonna myös keväällä iskeneet kaksi voimakasta maanjäristystä, joissa kuoli noin 8 900 ihmistä.

Nepalin kehitys kansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikkapolitiikkademokratia Nepal Amnesty International

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.