Uutiset Egyptin tulevaisuus

Uusi laki voi estää riippumattoman järjestötoiminnan Egyptissä

"Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt", kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Vapautta merkitsevä graffititeksti Egyptissä vuonna 2011. (Kuva: Gigi Ibrahim / CC BY 2.0)

Egyptin parlamentti on luonnostellut lain, joka käytännössä kieltäisi riippumattomien kansalaisjärjestöjen toiminnan maassa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Parlamentti hyväksyi lain jo pari viikkoa sitten, mutta nyt se on entistä lähempänä läpimenoa, sillä sen on hyväksynyt myös valtion oikeudellinen elin, joka arvioi maan lainsäädännön.

Uusi järjestölaki kieltäisi järjestöjä tekemästä esimerkiksi kenttätutkimuksia ilman lupaa. Erillinen komitea kontrolloisi tulosten julkistamista, ja se  tutkisi myös sopimukset paikallisten ja ulkomaisten järjestöjen välillä.

Järjestöjen toiminnan pitäisi olla linjassa valtion "suunnitelmien, kehitystarpeiden ja painopisteiden" kanssa,  järjestöt eivät saisi toimia puolueiden tai ay-liikkeen tontilla eivätkä tehdä mikään, mikä vaarantaisi "yleisen moraalin" tai "yleisen järjestyksen".

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan laki vaikuttaisi noin 47 000 paikalliseen ja 100 ulkomaiseen järjestöön.

"Egyptin parlamentti yrittää väistää julkista valvontaa kiirehtimällä lakia, joka kieltäisi käytännössä sen, mitä maan riippumattomista järjestöistä on jäljellä. Jos laki menee läpi, olisi farssi sanoa, että Egypti sallii järjestöt, sillä kaikki joutuisivat turvallisuustoimijoiden kontrolliin", sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja.

Myös YK:n yhdistymis- ja kokoontumisvapauden erityisraportoija Maina Kiai on kritisoinut lakiesitystä voimakkaasti.

"Aloite ehdottaa kenties pahimpia rajoituksia perusvapauksiin Egyptissä sitten vuoden 2011 kansannousun. --- Jos siitä tulee laki, se ei tuhoa kansalaisyhteiskuntaa vain lyhyellä aikavälillä, vaan mahdollisesti sukupolvien ajaksi", Kiai sanoi viime viikolla.

Egypti kontrolloi kansalaisjärjestöjä tiukasti jo nyt. Syyskuussa se jäädytti tunnettujen ihmisoikeuspuolustajien ja -järjestöjen varoja laittomaksi epäillyn ulkomaisen rahoituksen vuoksi ja lisäksi se on estänyt monia ihmisoikeuspuolustajia lähtemästä maasta. Taustalla on sotilasvallankaappauksen seurauksena valtaan nousseen presidentti Abdel Fattah Al-Sisin hallinto.

Egyptin tulevaisuus ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Egypti

Lue myös

Mielenosoittajia panssarivaunun ympärillä

Egyptin johto kurittaa niin oppositiota kuin jalkapallofanejakin – ”tässä ei ole enää mitään järkeä”

Egyptin johto käy yhä kovemmin ottein vastustajinaan pitämiensä ihmisten kimppuun. Toukokuussa pidätykset vain yltyivät. ”He haluavat rangaista jokaista, joka oli mukana vallankumouksessa”, sanoo naisaktivisti ja ihmisoikeuspuolustaja Azza Soliman.
Egyptin lipuilla koristeltu moottoripyörä

Presidentinvaalit lähestyvät Egyptissä – istuvan presidentin ainoa vastaehdokas on hallituksen tukija

Egyptin viranomaiset ovat estäneet käytännössä kaikkia opposition ehdokkaita osallistumasta ensi kuun presidentinvaaleihin, joissa presidentti Abdel Fattah al-Sisi pyrkii uusimaan valtakautensa.
Sateenkaarilippu

Sateenkaarilipun heilutus laukaisi Egyptissä seksuaalivähemmistöjen vainon

Egyptissä on pidätetty lyhyen ajan sisällä yli 30 ihmistä. Osalle on tehty tutkimuksia, joissa pyritään selvittämään, ovatko he syyllistyneet ”irstailuun”.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.