Uutiset

Uusi laki tukahduttaa Tansanian mediaa – ”moraalisesti arveluttava” aineisto kielletty

Uuden lain seurauksena verkkoviestimet joutuvat Tansaniassa hakemaan toimilupaansa uudelleen. 800 euron maksu on monelle liikaa. Myös sisältöä valvotaan aiempaa tarkemmin.
Nainen tietokoneella
Verkkomedia on ollut Tansaniassa tärkeä vapaan tiedonvälityksen airut, mutta nyt senkin toimintaa kahlitaan. (Kuva: Erick Kabendera / IPS)

Tansaniassa on tullut voimaan internetin sisältöjä säätelevä laki, joka uhkaa viedä verkkoviestimet perikatoon. Myös perinteisen median liikkumatila on kutistunut.

Tansanian viestintävirasto määräsi kesäkuussa nettiviestijät sulkemaan sivunsa välittömästi ja lähettämään toimilupa-anomuksen neljän päivän sisällä. Rekisteröintimaksu on 800 euroa, ja laiminlyöjää uhkaa vähintään vuoden vankeus.

Dar es Salaamissa asuva tunnettu bloginpitäjä kertoo monien muiden tavoin sulkeneensa sivunsa, koska hänellä ei ollut varaa maksuun. Rekisteröityneetkin bloggarit valittavat, ettei heidän sivuillaan käy enää väkeä.

Tansanian johtava kriittinen verkkomedia JamiiForums on saanut parhaimmillaan miljoona kävijää päivässä. Nyt 90 prosenttia henkilökunnasta on irtisanottu, ja omistajat harkitsevat sivuston sulkemista uuden lain vuoksi.

Raastupa uhkaa postaajaa

Rekisteröintipakon ohella laki puuttuu sisältöön kieltäen ”hyökkäävän, moraalisesti arveluttavan ja vihaa lietsovan” aineiston. Niistä rangaistaan vähintään 200 euron sakolla tai vuoden vankeudella. Laki ei aseta ylärajaa vankilatuomion pituudelle.

”Tavalliset ihmiset eivät uskalla laittaa kommenttejaan verkkoon, koska jokainen postaus voi viedä bloggaajan tai kommentoijan raastupaan”, JamiiForumsin perustajiin kuuluva Maxence Melo sanoo.

Kukaan ei ole kertonut bloggareille, millainen sisältö tarkkaan ottaen on kiellettyä, hän jatkaa.

Salasana pakolliseksi

Sakot uhkaavat nyt myös henkilöä, jonka älylaitteet eivät ole salasanan takana. Viranomaiset selittävät, että luvattoman aineiston postaaja ei voi enää vedota siihen, että joku muu on laittanut vaikkapa pornoa tai vihaviestejä hänen sivulleen.

Myös nettikahvilat ovat vaarassa, koska niihin pitäisi lain mukaan asentaa kalliit valvontakamerat.

Suositun nettikahvilan pitäjä valittaa, ettei hänellä ole varaa hankkia vaadittuja kameroita. Hän veloittaa netin käytöstä noin 30 eurosenttiä tunnilta ja myy lisäksi toimistotarvikkeita.

”Laitteet maksaisivat yli 400 euroa. Joudun sulkemaan kahvilan, jos viranomaiset tulevat vaatimaan kameroita”, hän sanoo.

Lehtiä suljettu

Tansania on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä sijalla 93/180. Jo vuoden 2015 vaalien alla hyväksyttiin kyberrikollisuutta ja tilastoja koskevat lait, joiden avulla voidaan rajoittaa median toimintaa. Viime vuonna kiellettiin määräajaksi kolme sanomalehteä, joita syytetään väärien tietojen levittämisestä.

Oikeusoppinut Rugemeleza Nshala pelkää, että pahempaa on tulossa ennen ensi vuoden paikallisia ja vuoden 2020 valtakunnallisia vaaleja.

”Lehtiä suljetaan perustuslain vastaisesti, presidenttiä arvostelevia kansalaisia pidätetään ja presidenttiä mielistelevät tuomarit passittavat heitä surutta vankilaan”, Nshala kuvaa.

Hän muistuttaa, että Tansanian perustuslaki takaa yhä ilmaisun ja mielipiteen vapauden, mutta uudet säädökset ovat vieneet ihmisiltä rohkeuden vedota siihen.

Some oli vapauden airut

Sosiaalisessa mediassa syntyneen Muuta Tansania -liikkeen johtaja Maria Sarungi sanoo, että ennen uusia kiristyksiä some edisti mediakentän vapautumista.

”Netissä toimivat televisiokanavat alkoivat blogeina ja kehittyivät mediataloiksi, koska verkkosisältöihin suhtauduttiin hyvin vapaamielisesti”, hän muistuttaa.

Tansania ei ole ainoa verkkoilmaisun tukahduttaja alueella. Uganda on asettanut noin neljän eurosentin päivämaksun kaikille netin käyttäjille vähentääkseen ”juoruilua”. Vastusajat ovat kuitenkin nostaneet kanteen ”juoruverosta”, jota he pitävät laittomana.

informaatioteknologiainternetkulttuuripolitiikkahallintolakioikeus ja rikos Tansania Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla