Uutiset

Uusi laki tukahduttaa Tansanian mediaa – ”moraalisesti arveluttava” aineisto kielletty

Uuden lain seurauksena verkkoviestimet joutuvat Tansaniassa hakemaan toimilupaansa uudelleen. 800 euron maksu on monelle liikaa. Myös sisältöä valvotaan aiempaa tarkemmin.
Nainen tietokoneella
Verkkomedia on ollut Tansaniassa tärkeä vapaan tiedonvälityksen airut, mutta nyt senkin toimintaa kahlitaan. (Kuva: Erick Kabendera / IPS)

Tansaniassa on tullut voimaan internetin sisältöjä säätelevä laki, joka uhkaa viedä verkkoviestimet perikatoon. Myös perinteisen median liikkumatila on kutistunut.

Tansanian viestintävirasto määräsi kesäkuussa nettiviestijät sulkemaan sivunsa välittömästi ja lähettämään toimilupa-anomuksen neljän päivän sisällä. Rekisteröintimaksu on 800 euroa, ja laiminlyöjää uhkaa vähintään vuoden vankeus.

Dar es Salaamissa asuva tunnettu bloginpitäjä kertoo monien muiden tavoin sulkeneensa sivunsa, koska hänellä ei ollut varaa maksuun. Rekisteröityneetkin bloggarit valittavat, ettei heidän sivuillaan käy enää väkeä.

Tansanian johtava kriittinen verkkomedia JamiiForums on saanut parhaimmillaan miljoona kävijää päivässä. Nyt 90 prosenttia henkilökunnasta on irtisanottu, ja omistajat harkitsevat sivuston sulkemista uuden lain vuoksi.

Raastupa uhkaa postaajaa

Rekisteröintipakon ohella laki puuttuu sisältöön kieltäen ”hyökkäävän, moraalisesti arveluttavan ja vihaa lietsovan” aineiston. Niistä rangaistaan vähintään 200 euron sakolla tai vuoden vankeudella. Laki ei aseta ylärajaa vankilatuomion pituudelle.

”Tavalliset ihmiset eivät uskalla laittaa kommenttejaan verkkoon, koska jokainen postaus voi viedä bloggaajan tai kommentoijan raastupaan”, JamiiForumsin perustajiin kuuluva Maxence Melo sanoo.

Kukaan ei ole kertonut bloggareille, millainen sisältö tarkkaan ottaen on kiellettyä, hän jatkaa.

Salasana pakolliseksi

Sakot uhkaavat nyt myös henkilöä, jonka älylaitteet eivät ole salasanan takana. Viranomaiset selittävät, että luvattoman aineiston postaaja ei voi enää vedota siihen, että joku muu on laittanut vaikkapa pornoa tai vihaviestejä hänen sivulleen.

Myös nettikahvilat ovat vaarassa, koska niihin pitäisi lain mukaan asentaa kalliit valvontakamerat.

Suositun nettikahvilan pitäjä valittaa, ettei hänellä ole varaa hankkia vaadittuja kameroita. Hän veloittaa netin käytöstä noin 30 eurosenttiä tunnilta ja myy lisäksi toimistotarvikkeita.

”Laitteet maksaisivat yli 400 euroa. Joudun sulkemaan kahvilan, jos viranomaiset tulevat vaatimaan kameroita”, hän sanoo.

Lehtiä suljettu

Tansania on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä sijalla 93/180. Jo vuoden 2015 vaalien alla hyväksyttiin kyberrikollisuutta ja tilastoja koskevat lait, joiden avulla voidaan rajoittaa median toimintaa. Viime vuonna kiellettiin määräajaksi kolme sanomalehteä, joita syytetään väärien tietojen levittämisestä.

Oikeusoppinut Rugemeleza Nshala pelkää, että pahempaa on tulossa ennen ensi vuoden paikallisia ja vuoden 2020 valtakunnallisia vaaleja.

”Lehtiä suljetaan perustuslain vastaisesti, presidenttiä arvostelevia kansalaisia pidätetään ja presidenttiä mielistelevät tuomarit passittavat heitä surutta vankilaan”, Nshala kuvaa.

Hän muistuttaa, että Tansanian perustuslaki takaa yhä ilmaisun ja mielipiteen vapauden, mutta uudet säädökset ovat vieneet ihmisiltä rohkeuden vedota siihen.

Some oli vapauden airut

Sosiaalisessa mediassa syntyneen Muuta Tansania -liikkeen johtaja Maria Sarungi sanoo, että ennen uusia kiristyksiä some edisti mediakentän vapautumista.

”Netissä toimivat televisiokanavat alkoivat blogeina ja kehittyivät mediataloiksi, koska verkkosisältöihin suhtauduttiin hyvin vapaamielisesti”, hän muistuttaa.

Tansania ei ole ainoa verkkoilmaisun tukahduttaja alueella. Uganda on asettanut noin neljän eurosentin päivämaksun kaikille netin käyttäjille vähentääkseen ”juoruilua”. Vastusajat ovat kuitenkin nostaneet kanteen ”juoruverosta”, jota he pitävät laittomana.

informaatioteknologiainternetkulttuuripolitiikkahallintolakioikeus ja rikos Tansania Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä