Uutiset

Uusi laki rajoittaa aseiden hallussapitoa Brasiliassa

Aseita vastustavan kansanliikkeen vuosien työn tuloksena Brasiliassa hyväksyttiin joulukuussa laki, joka rajoittaa ampuma-aseiden hallussapitoa ja käyttöä. Brasiliassa surmataan vuosittain 40 000 ihmistä ampumalla. Uuden lain mukaisesti maassa järjestetään lokakuussa 2005 kansanäänestys aseiden ja ammusten myynnin kieltämisestä kokonaan.

Joulukuussa hyväksytty laki rajoittaa ampuma-aseiden hallussapitoa ja käyttöä Brasiliassa, jossa surmataan vuosittain 40 000 ihmistä ampumalla.

Laki rajoittaa aseiden hankintaoikeutta ja kieltää siviilejä eräin poikkeuksin kuljettamasta asetta mukanaan. Aseistettuina saavat liikkua ainoastaan sotilaat ja poliisit sekä erityisluvalla vartijat, kuljetusyhtiöiden työntekijät, urheiluampujat ja metsästäjät.

Uuden lain mukaan lokakuussa 2005 järjestetään kansanäänestys siitä, pitäisikö aseiden ja ammusten myynti Brasiliassa kieltää kokonaan.

Laki antaa aseiden omistajille 90 päivää aikaa rekisteröidä pyssynsä tai luovuttaa ne poliisille. Sen jälkeen laittoman aseen omistajaa uhkaa maksimissaan neljän vuoden vankeustuomio.

Brasiliaan perustetaan kansallinen aserekisteri. Aseen hankintaan lupaa anovan on uuden lain mukaan oltava vähintään 25-vuotias ja vailla rikosrekisteriä. Hänen on myös osoitettava olevansa psyykkisesti terve ja hallitsevansa aseen käytön.

Aseita vastustava kansalaisliike teki Brasiliassa vuosikausia töitä uuden aselain saamiseksi. Liike uskoo, että tuleva kansanäänestys kieltää asekaupan kokonaan, sillä lokakuisen mielipidekyselyn mukaan kieltoa kannatti 74 prosenttia vastanneista.

Lailla oli myös voimakkaita vastustajia, joihin kuuluu Latinalaisen Amerikan suurimman pienaseiden valmistajan, Forjas Taurus -yhtiön, pääjohtaja Carlos Murgel. Hänen mielestään laki on turha, koska se "vaikuttaa vain ja lainkuuliaisiin kansalaisiin, ja rikolliset voivat aina ostaa aseita mustasta pörssistä".

Murgel pelkää, että asekaupan kielto vie yhtiöltä markkinat paitsi kotona, myös ulkomailla. Kun Yhdysvaltain aseteollisuus menettää markkinansa Brasiliassa, amerikkalaiset saattavat vastavuoroisesti lopettaa brasilialaisten pyssyjen ostamisen, hän järkeilee.

(Inter Press Service)

lakiaseet & armeija Brasilia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.