Uutiset

Uusi laki rajoittaa aseiden hallussapitoa Brasiliassa

Aseita vastustavan kansanliikkeen vuosien työn tuloksena Brasiliassa hyväksyttiin joulukuussa laki, joka rajoittaa ampuma-aseiden hallussapitoa ja käyttöä. Brasiliassa surmataan vuosittain 40 000 ihmistä ampumalla. Uuden lain mukaisesti maassa järjestetään lokakuussa 2005 kansanäänestys aseiden ja ammusten myynnin kieltämisestä kokonaan.

Joulukuussa hyväksytty laki rajoittaa ampuma-aseiden hallussapitoa ja käyttöä Brasiliassa, jossa surmataan vuosittain 40 000 ihmistä ampumalla.

Laki rajoittaa aseiden hankintaoikeutta ja kieltää siviilejä eräin poikkeuksin kuljettamasta asetta mukanaan. Aseistettuina saavat liikkua ainoastaan sotilaat ja poliisit sekä erityisluvalla vartijat, kuljetusyhtiöiden työntekijät, urheiluampujat ja metsästäjät.

Uuden lain mukaan lokakuussa 2005 järjestetään kansanäänestys siitä, pitäisikö aseiden ja ammusten myynti Brasiliassa kieltää kokonaan.

Laki antaa aseiden omistajille 90 päivää aikaa rekisteröidä pyssynsä tai luovuttaa ne poliisille. Sen jälkeen laittoman aseen omistajaa uhkaa maksimissaan neljän vuoden vankeustuomio.

Brasiliaan perustetaan kansallinen aserekisteri. Aseen hankintaan lupaa anovan on uuden lain mukaan oltava vähintään 25-vuotias ja vailla rikosrekisteriä. Hänen on myös osoitettava olevansa psyykkisesti terve ja hallitsevansa aseen käytön.

Aseita vastustava kansalaisliike teki Brasiliassa vuosikausia töitä uuden aselain saamiseksi. Liike uskoo, että tuleva kansanäänestys kieltää asekaupan kokonaan, sillä lokakuisen mielipidekyselyn mukaan kieltoa kannatti 74 prosenttia vastanneista.

Lailla oli myös voimakkaita vastustajia, joihin kuuluu Latinalaisen Amerikan suurimman pienaseiden valmistajan, Forjas Taurus -yhtiön, pääjohtaja Carlos Murgel. Hänen mielestään laki on turha, koska se "vaikuttaa vain ja lainkuuliaisiin kansalaisiin, ja rikolliset voivat aina ostaa aseita mustasta pörssistä".

Murgel pelkää, että asekaupan kielto vie yhtiöltä markkinat paitsi kotona, myös ulkomailla. Kun Yhdysvaltain aseteollisuus menettää markkinansa Brasiliassa, amerikkalaiset saattavat vastavuoroisesti lopettaa brasilialaisten pyssyjen ostamisen, hän järkeilee.

(Inter Press Service)

lakiaseet & armeija Brasilia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.