Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Uusi kapinallisryhmä herättää huolta Keski-Afrikan tasavallassa

Uusi ryhmä on tappanut ja raiskannut siviilejä maan luoteisosissa, kertoo HRW.
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR Photo Unit / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Vuosi sitten syntynyt uusi kapinallisryhmä on tappanut ja raiskannut siviileitä ja ajanut heitä kodeistaan Keski-Afrikan tasavallan luoteisosissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Maassa on käyty sisällissotaa vuodesta 2013 lähtien, ja nyt kahden aiemmin keskenään taistelleen osapuolen rinnalle on ilmestynyt kolmas, 3R:ksi kutsuttu ryhmä.

"Keski-Afrikan tasavalta on kansainvälisellä agendalla, mutta sen laiminlyödyllä luoteisalueella on nyt käsillä kriisi. 3R, joka alun perin piti itseään peuhl-kansan suojelijana, on käyttänyt lisääntynyttä voimaansa laajentaakseen väkivaltaisia hyökkäyksiään", sanoo Lewis Mudge, HRW:n Afrikka-tutkija.

HRW:n mukaan ryhmä on tappanut marraskuun 21. ja 27. päivän välisenä aikana ainakin 50 siviiliä Ouham Pendén maakunnassa. Uhrien, todistajien ja muiden haastateltavien mukaan joukot myös raiskasivat naisia ja tyttöjä ja ryöstelivät ja polttivat kyliä. Uhrien määrä on todennäköisesti suurempi, mutta lukuja ei ole pystytty vahvistamaan. Ainakin 17 000 ihmistä on joutunut pakenemaan. Alueen YK-joukot eivät ole täysin pystyneet suojelemaan siviilejä.

Keski-Afrikan tasavallassa puhkesi vuonna 2013 sisällissota pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, mutta lähes puolet maan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

3R-liike syntyi noin vuosi sitten tarkoituksenaan suojella vähemmistökansa peuhlin jäseniä anti-balakoilta, HRW kertoo. HRW:n mukaan sekä anti-balakat että selekat ovat hyökkäilleet peuhl-kansaa vastaan.

Teot voivat HRW:n mukaan täyttää sotarikosten tunnusmerkit. Sen mukaan YK:n pitäisi suojella siviilejä paremmin, myös käyttämällä tarvittaessa voimaa.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti pakolaisetlakioikeus ja rikoskonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.