Uutiset Tasa-arvo

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.
Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa
UN Women haluaa, että markkinointiviestinnässä esitetään sukupuoli aiempaa moninaisemmin. Kuvassa moldovalainen nyrkkeilijä Stela. (Kuva: Diana Savina / UN Women / CC BY-NC 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women lanseeraa tällä viikolla Suomessa kampanjan, jonka tarkoituksena on muuttaa mainonnan ja markkinointiviestinnän stereotyyppisiä sukupuolikäsityksiä. Maailmalla jotkut suuryritykset ovat jo ryhtyneet uudistamaan mainontaansa kampanjan seurauksena.

Unstereotype Alliance -kampanja lanseerattiin globaalisti viime vuonna, mutta nyt mukaan halutaan myös suomalaisyrityksiä sekä muita markkinointia ja viestintää tekeviä tahoja, kuten järjestöjä. Kampanja aloitetaan tällä viikolla MRKTNG Day Finland -markkinointitapahtumassa.

Kampanjaan sitoutuneet toimijat lupaavat muun muassa esittää ihmiset mainoksissa ja viestinnässä voimaantuneina toimijoina, välttää esineellistämistä ja rakentaa hahmoista moniulotteisia. Kampanjaan kuuluu myös alan toimijoiden kouluttaminen ja sukupuolten tasa-arvon ajaminen johtopaikoilla.

Kampanjan taustajoukoissa uskotaan, että juuri mainostajilla on valtaa vaikuttaa tasa-arvo- ja sukupuolikäsityksiin.

”Ihmiset käyttävät yhä suuremman osan ajastaan erilaisten medioiden seuraamiseen. Siksi yksittäisillä viestinnän ja markkinoinnin suunnittelijoilla on yhtä paljon valtaa kuin vaikkapa toimittajilla. He vaikuttavat monella tavalla siihen, millainen kuva yhteiskunnasta luodaan”, perustelee Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja, markkinointiviestinnän asiantuntija Anne Korkiakoski Maailma.netille.

Hänen mukaansa mukaan Suomessa mainonta on jo kohtalaisen tiedostavaa, mutta parannettavaa riittää aina.

Mainostajien rooli tasa-arvokäsitysten muuttamisessa on kuitenkin erityisen suuri niissä maissa, joissa esimerkiksi lainsäädäntö ei huomioi tasavertaisuutta, hän huomauttaa.

”Globaalit brändit voivat hyvinkin vaikuttaa yhteiskunnassa näkyviin viesteihin, vaikka lainsäädäntö ei sitä tukisi. Samalla ne voivat nopeuttaa muutosta.”

Maailmalla kampanjaan on saatu mukaan monia suuryrityksiä, kuten Vodafone, Microsoft ja Unilever. Esimerkiksi Dove on perustanut sen seurauksena valokuva-arkiston, jossa esitellään erinäköisiä naisia. Gillette puolestaan julkaisi miehisiä stereotyyppejä ja toksista maskuliinisuutta kritisoivan videon, joka sai muutamassa päivässä miljoonia katsojia ja keräsi myös kritiikkiä ”miesvastaisuudestaan”.

Tarjoaako kampanja sitten suuryrityksille syyn kiillottaa sädekehäänsä perusteettomasti? Korkiakoski uskoo, että ne ovat mukana tosissaan.

”Brändit tunnistavat valtansa ja vastuunsa. Niillä on laaja asiakaskunta, joka kyllä rankaisisi niitä rajusti, jos ne eivät kantaisi vastuutaan”, hän sanoo.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokulttuuriviestintä Suomi Suomen UN Women

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät