Uutiset Tasa-arvo

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.
Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa
UN Women haluaa, että markkinointiviestinnässä esitetään sukupuoli aiempaa moninaisemmin. Kuvassa moldovalainen nyrkkeilijä Stela. (Kuva: Diana Savina / UN Women / CC BY-NC 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women lanseeraa tällä viikolla Suomessa kampanjan, jonka tarkoituksena on muuttaa mainonnan ja markkinointiviestinnän stereotyyppisiä sukupuolikäsityksiä. Maailmalla jotkut suuryritykset ovat jo ryhtyneet uudistamaan mainontaansa kampanjan seurauksena.

Unstereotype Alliance -kampanja lanseerattiin globaalisti viime vuonna, mutta nyt mukaan halutaan myös suomalaisyrityksiä sekä muita markkinointia ja viestintää tekeviä tahoja, kuten järjestöjä. Kampanja aloitetaan tällä viikolla MRKTNG Day Finland -markkinointitapahtumassa.

Kampanjaan sitoutuneet toimijat lupaavat muun muassa esittää ihmiset mainoksissa ja viestinnässä voimaantuneina toimijoina, välttää esineellistämistä ja rakentaa hahmoista moniulotteisia. Kampanjaan kuuluu myös alan toimijoiden kouluttaminen ja sukupuolten tasa-arvon ajaminen johtopaikoilla.

Kampanjan taustajoukoissa uskotaan, että juuri mainostajilla on valtaa vaikuttaa tasa-arvo- ja sukupuolikäsityksiin.

”Ihmiset käyttävät yhä suuremman osan ajastaan erilaisten medioiden seuraamiseen. Siksi yksittäisillä viestinnän ja markkinoinnin suunnittelijoilla on yhtä paljon valtaa kuin vaikkapa toimittajilla. He vaikuttavat monella tavalla siihen, millainen kuva yhteiskunnasta luodaan”, perustelee Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja, markkinointiviestinnän asiantuntija Anne Korkiakoski Maailma.netille.

Hänen mukaansa mukaan Suomessa mainonta on jo kohtalaisen tiedostavaa, mutta parannettavaa riittää aina.

Mainostajien rooli tasa-arvokäsitysten muuttamisessa on kuitenkin erityisen suuri niissä maissa, joissa esimerkiksi lainsäädäntö ei huomioi tasavertaisuutta, hän huomauttaa.

”Globaalit brändit voivat hyvinkin vaikuttaa yhteiskunnassa näkyviin viesteihin, vaikka lainsäädäntö ei sitä tukisi. Samalla ne voivat nopeuttaa muutosta.”

Maailmalla kampanjaan on saatu mukaan monia suuryrityksiä, kuten Vodafone, Microsoft ja Unilever. Esimerkiksi Dove on perustanut sen seurauksena valokuva-arkiston, jossa esitellään erinäköisiä naisia. Gillette puolestaan julkaisi miehisiä stereotyyppejä ja toksista maskuliinisuutta kritisoivan videon, joka sai muutamassa päivässä miljoonia katsojia ja keräsi myös kritiikkiä ”miesvastaisuudestaan”.

Tarjoaako kampanja sitten suuryrityksille syyn kiillottaa sädekehäänsä perusteettomasti? Korkiakoski uskoo, että ne ovat mukana tosissaan.

”Brändit tunnistavat valtansa ja vastuunsa. Niillä on laaja asiakaskunta, joka kyllä rankaisisi niitä rajusti, jos ne eivät kantaisi vastuutaan”, hän sanoo.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokulttuuriviestintä Suomi Suomen UN Women

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.