Uutiset Tasa-arvo

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.
Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa
UN Women haluaa, että markkinointiviestinnässä esitetään sukupuoli aiempaa moninaisemmin. Kuvassa moldovalainen nyrkkeilijä Stela. (Kuva: Diana Savina / UN Women / CC BY-NC 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women lanseeraa tällä viikolla Suomessa kampanjan, jonka tarkoituksena on muuttaa mainonnan ja markkinointiviestinnän stereotyyppisiä sukupuolikäsityksiä. Maailmalla jotkut suuryritykset ovat jo ryhtyneet uudistamaan mainontaansa kampanjan seurauksena.

Unstereotype Alliance -kampanja lanseerattiin globaalisti viime vuonna, mutta nyt mukaan halutaan myös suomalaisyrityksiä sekä muita markkinointia ja viestintää tekeviä tahoja, kuten järjestöjä. Kampanja aloitetaan tällä viikolla MRKTNG Day Finland -markkinointitapahtumassa.

Kampanjaan sitoutuneet toimijat lupaavat muun muassa esittää ihmiset mainoksissa ja viestinnässä voimaantuneina toimijoina, välttää esineellistämistä ja rakentaa hahmoista moniulotteisia. Kampanjaan kuuluu myös alan toimijoiden kouluttaminen ja sukupuolten tasa-arvon ajaminen johtopaikoilla.

Kampanjan taustajoukoissa uskotaan, että juuri mainostajilla on valtaa vaikuttaa tasa-arvo- ja sukupuolikäsityksiin.

”Ihmiset käyttävät yhä suuremman osan ajastaan erilaisten medioiden seuraamiseen. Siksi yksittäisillä viestinnän ja markkinoinnin suunnittelijoilla on yhtä paljon valtaa kuin vaikkapa toimittajilla. He vaikuttavat monella tavalla siihen, millainen kuva yhteiskunnasta luodaan”, perustelee Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja, markkinointiviestinnän asiantuntija Anne Korkiakoski Maailma.netille.

Hänen mukaansa mukaan Suomessa mainonta on jo kohtalaisen tiedostavaa, mutta parannettavaa riittää aina.

Mainostajien rooli tasa-arvokäsitysten muuttamisessa on kuitenkin erityisen suuri niissä maissa, joissa esimerkiksi lainsäädäntö ei huomioi tasavertaisuutta, hän huomauttaa.

”Globaalit brändit voivat hyvinkin vaikuttaa yhteiskunnassa näkyviin viesteihin, vaikka lainsäädäntö ei sitä tukisi. Samalla ne voivat nopeuttaa muutosta.”

Maailmalla kampanjaan on saatu mukaan monia suuryrityksiä, kuten Vodafone, Microsoft ja Unilever. Esimerkiksi Dove on perustanut sen seurauksena valokuva-arkiston, jossa esitellään erinäköisiä naisia. Gillette puolestaan julkaisi miehisiä stereotyyppejä ja toksista maskuliinisuutta kritisoivan videon, joka sai muutamassa päivässä miljoonia katsojia ja keräsi myös kritiikkiä ”miesvastaisuudestaan”.

Tarjoaako kampanja sitten suuryrityksille syyn kiillottaa sädekehäänsä perusteettomasti? Korkiakoski uskoo, että ne ovat mukana tosissaan.

”Brändit tunnistavat valtansa ja vastuunsa. Niillä on laaja asiakaskunta, joka kyllä rankaisisi niitä rajusti, jos ne eivät kantaisi vastuutaan”, hän sanoo.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokulttuuriviestintä Suomi UN Women Suomi

Lue myös

Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.
Nainen kantaa pellolla säkkiä päänsä päällä.

Omaisuuslainsäädäntö syrjii naisia Keniassa – Avioero voi jättää tyhjän päälle

Laki mahdollistaa sen, että omaisuus jaetaan eron jälkeen sen mukaan, minkä verran puolisot ovat omaisuden hankkimiseen panostaneet. Se vaatii todisteita, joita monilla naisilla ei ole esittää. Näin kävi myös Ida Njerille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.

Tuoreimmat

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas
Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen