Uutiset Naisten oikeudet

Uusi kampanja aikoo kumota naisia syrjivät lait

Noin 90 prosentissa maailman maista on yhä voimassa naisia syrjiviä lakeja, sanoo YK:n tasa-arvojärjestö UN Women.
Muun muassa leskeksi jääneet naiset kokevat paljon syrjintää. Käsinukkien tekoon koulutettuja leskinaisia Intiassa. (Kuva: UN Women/Gaganjit Singh / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on aloittanut keskiviikkona vietettävän naistenpäivän alla uuden kampanjan, jonka tarkoituksena on kumota naisia ja tyttöjä syrjivät lait kaikkialla maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

Järjestön mukaan noin 90 prosentissa maailman maista on voimassa ainakin yksi laki, joka syrjii naisia. Lait liittyvät niin omistusoikeuksiin, miehen määräysvaltaan avioliitossa kuin työelämään ja poliittiseen osallistumiseenkin. Joka kolmannessa maassa lainsäädäntö ei tunne perheväkivaltaa.

Esimerkiksi Guineassa nainen saa oman ammatin vain miehen suostumuksella ja Nigeriassa laki sallii vaimon väkivaltaisen kurittamisen.

"Lait eivät vielä täysimittaisesti suojele naisia väkivallalta kodeissa, työpaikoilla tai julkisessa tilassa. Oman aviopuolison raiskaaminen on yhä laillista kymmenissä maissa. Yli 30 maassa raiskaukseen syyllistynyt mies vapautuu syytteistä avioitumalla uhrin kanssa. Tämä kertoo ongelman laajuudesta", sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen järjestön tiedotteessa.

Sukupuolten tasa-arvo on osa YK:n kestävän kehityksen agendaa, joka hyväksyttiin vuonna 2015 ja jonka tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuonna 2030.

Syrjivien lakien kumoaminen on tarkoitus saavuttaa tekemällä yhteistyötä hallitusten, parlamenttien ja oikeussektorin kanssa. Syrjintä perustuu usein syvään juurtuneisiin asenteisiin, joiden muuttaminen on vaikeaa, ja siksi myös ruohonjuuritason aktivistien ja järjestöjen rooli tulee olemaan keskeinen, UN Women sanoo. 

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderpolitiikkaaktivismikansalaisyhteiskuntalaki Suomen UN Women

Lue myös

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.