Uudet ebolat halutaan välttää – uusi koalitio kehittämään rokotteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uudet ebolat halutaan välttää – uusi koalitio kehittämään rokotteita

Lähes puolen miljoonan dollarin rahoituksen kerännyt rokotealoite ryhtyy etsimään ratkaisua muun muassa mers-viruksen ehkäisyyn.

(Kuva: ZaldyImg / CC BY 2.0)

Uusi kansainvälinen rokotekoalitio ryhtyy kehittämään rokotteita viruksiin, jotka voivat aiheuttaa laajoja tautiepidemioita. Maailman talousfoorumissa viime viikolla julkistetun koalition tavoitteena on välttää muun muassa ebolan ja zikaviruksen kaltaiset epidemiat tulevaisuudessa.

Noin 460 miljoonan dollarin, eli noin 429 miljardin euron, rahoituksen kerännyt Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) -liittouma ryhtyy kehittämään seuraavien viiden vuoden aikana rokotetta kolmeen uhkaavaan virukseen: mers-koronavirukseen sekä nipah- ja lassaviruksiin.

Mers aiheuttaa vakavia hengitystieinfektioita, lassa verenvuotokuumetautia. Nipah puolestaan voi aiheuttaa muun muassa aivotulehduksen. Kaikki kolme voivat levitä nopeasti.

Koalitiossa on mukana muun muassa eri maiden hallituksia ja terveysasiantuntijoita, ja se pyytää nyt tutkijoilta ja yrityksiltä tukea rokotteiden kehittämiseen. Rahaa se tarvitsee viideksi vuodeksi yhteensä noin miljardi dollaria.

Yksi syy koalition perustamiseen oli Länsi-Afrikassa vuosina 2014–2015 riehunut ebolaepidemia, jonka seurauksena yli 11 300 ihmistä kuoli. Taudin hoitoa on jälkikäteen kritisoitu: Maailman terveysjärjestö aikaili pandemiajulistuksen julkistamisessa ja tautiin saatiin kehitettyä rokote vasta sen viime kuukausina.

"Ebola ja zika osoittivat, että maailma on traagisen valmistautumaton paikallisten epidemioiden havaitsemiseen ja nopeaan reagointiin, jotta maailmanlaajuiset pandemiat voitaisiin ehkäistä. Ilman investointeja tutkimukseen ja kehitykseen olemme varustamattomia, kun seuraava uhka tulee", toteaa koalitiota rahoittavan Bill ja Melinda Gatesin säätiön puheenjohtaja Bill Gates.

Gatesin säätiön lisäksi aloitetta rahoittavat muun muassa Saksan, Japanin ja Norjan hallitus sekä lääketieteen järjestö Wellcome Trust.

Lisää uusi kommentti