Uskonoppineet auttavat polion kitkemisessä Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uskonoppineet auttavat polion kitkemisessä Pakistanissa

Talebanit onnistuivat takavuosina pelottelemaan ihmiset jättämään lapsensa rokottamatta.

(IPS) -- Pakistan ja Afganistan ovat yhdistäneet voimansa kitkeäkseen polion sen viimeisestä pesäpaikasta maiden rajaseudulla. Islamistinen äärijärjestö Taleban onnistui takavuosina pelottelemaan alueen asukkaita niin, että nämä jättivät lapsensa rokottamatta.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnan, sen viereiset heimoalueet (Fata) ja Afganistanin Nangarharin polion pesäksi. Afganistan ja Pakistan ovat ainoat maat maailmassa, joita ei ole koskaan voitu julistaa vapaiksi poliosta.

"Aloitimme tammikuussa alueella yhteisen rokotuskampanjan, jolla pyritään tavoittamaan kaikki lapset molemmin puolin rajaa", kertoo Khyber Pakhtunkhwan terveysministeri Shahram Tarakai.

"Rokottamattomia lapsia on yhteensä noin 100 000. He vaarantavat polion kitkemisen, joten jokainen pitäisi rokottaa", hän jatkaa.

Talebanin salaliittoteoria

Islamilaisia uskonoppineita on pyydetty avuksi vakuuttamaan ihmisille, että suun kautta annettava rokote on vaaraton ja tarpeellinen, kertoo rokotuskampanjaa johtava tohtori Ayub Roz.

Rokotuksia vastustava Taleban väittää, että poliorokote aiheuttaa impotenssia ja hedelmättömyyttä. Sen mukaan kyse on Yhdysvaltain salaliitosta muslimiväestön vähentämiseksi.

Islamilaista seminaaria johtava maulana Samiul Haq kertoo, että uskonoppineet on ohjeistettu kulkemaan rokotuksia jakavien terveystyöntekijöiden mukana ja vakuuttamaan vanhemmat rokotteen hyödyistä.

"Vanhempien velvollisuus on suojella lapsiaan sairauksilta ja tarjota näille terveellinen elinympäristö. Tammikuusta lähtien olemme saaneet jo 10 000 lasta rokotettua", hän sanoo.

Lapsi sairastui

Khyber Pakhtunkhwassa Nowsheran alueella asuva maanviljelijä Muhammad Ritzwan on torjunut rokotukset, koska hänet oli saatu uskomaan, että se on vastoin islamia.

"Tuloksena oli, että nelivuotias poikani sairastui polioon. Kuultuani nyt uskonoppineiden kannan olen antanut rokottaa kaksi nuorempaa poikaani, jotta he saisivat terveen elämän", Ritzwan kertoo.

Hänen mukaansa muutkin alueen vanhemmat ovat nyt tuoneet joukoittain lapsiaan rokotettaviksi.

Maakunnan poliisipäällikkö Nasir Khan Durrani kertoo, että rokotuskampanjaa turvaamassa on yli 10 000 poliisia.

"Vuosina 2012–2015 talebanit tappoivat 70 poliorokotuksia jakanutta terveystyöntekijää, mutta tänä vuonna tapauksia ei ole ollut yhtään."

Rokotuspisteet rajalla

(IPS) -- Vuonna 2015 Pakistanissa ja Afganistanissa kirjattiin yli 60 poliotapausta. Niistä 18 todettiin Khyber Pakhtunkhwassa, ja tartuttajiksi epäillään Afganistanista tai heimoalueilta tulleita lapsia.

Tänä vuonna maaliskuun 16. päivään mennessä Pakistanissa todettiin kuusi ja Afganistanissa yksi poliotapaus. Rajalle perustetut 14 rokotuspistettä ovat parantaneet tilannetta, uskoo kampanjaa Fatassa johtava tohtori Ikhtiar Ali.

Afganistanin Nangraharissa kampanjaa vetävä Ahmed Barakzai kertoo, että vielä viime vuonna alueella oli rokottamatta jätettyjä lapsia 60 000, mutta nyt enää 22 000. Myös siellä uskonoppineet on saatu kampanjan tueksi.

Pakistanissa on arviolta kuusi miljoonaa Afganistanin pakolaista. Aiemmin afgaanilapset toivat polion mukanaan, koska heidän kotimaassaan ei jaettu rokotteita. Nyt he saavat rokotteen viimeistään rajalla, viranomaiset vakuuttavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia