Uutiset

Uruguayn ja Argentiinan sellukiista kuumenee

Argentiinalaiset kiihdyttivät lomakauden alkaessa vastarintaansa Uruguayhin rakennettavia suomalaista ja espanjalaista sellutehdasta kohtaan. Suomalainen Botnia ja espanjalainen Ence-yhtiö rakentavat Fray Bentosiin suuria sellutehtaita, mutta joen vastarannalla asuvat argentiinalaiset pelkäävät saastepäästöjä.

Argentiinalaiset kiihdyttivät lomakauden alkaessa vastarintaansa Uruguayhin rakennettavia suomalaista ja espanjalaista sellutehdasta kohtaan.

Uruguayjoen Argentiinan-puoleisella rannikolla perustettu sellutehtaita vastustava liike on päättänyt tukkia rajajoen yli kulkevan liikenteen kahdesti viikossa tammikuussa, joka aloittaa alueella vuoden vilkkaimman lomakauden. Lisäksi liike suunnittelee jopa kymmenen päivää kestävää yhtämittaista sulkua.

Protesti alkoi jo vuodenvaihteen viikonloppuna. Tuolloin parisataa argentiinalaista mielenosoittajaa sulki perjantaina ja lauantaina sillan, joka johtaa Puerto Uzuésta Argentiinan puolelta Fray Bentosiin Uruguayssa. Myös kaksi ylempänä jokivarressa sijaitsevaa siltaa olivat välillä mielenosoittajien sulkemia.

Suomalainen Botnia ja espanjalainen Ence-yhtiö rakentavat Fray Bentosiin suuria sellutehtaita. Joen vastarannalla asuvat argentiinalaiset pelkäävät niiden saastepäästöjä. Aluehallinto, samoin kuin presidentti Néstor Kirchnerin johtama Argentiinan hallitus, jakaa huolen.

Matkailu kuluu Uruguayn tärkeisiin elinkeinoihin, ja juuri alkaneella eteläisen pallonpuoliskon kesäkaudella 80 prosenttia turisteista tulee maanteitse Argentiinasta.

Tiesulut hankaloittavat tuhansien argentiinalaisten matkaa, mutta niistä kärsivät myös kotimaahansa vuodenvaihteessa pyrkineet uruguaylaiset.

Uruguayn matkailuministeri Héctor Lezcano vetosi vuodenvaihteessa tuloksetta Argentiinan hallitukseen rajaliikenteen turvaamiseksi. Uruguayn mukaan toiminta rikkoo yhteismarkkina-alue Mercosurin sopimuksia vapaasta liikkuvuudesta. Argentiina ja Uruguay muodostavat Mercosurin yhdessä Brasilian ja Paraguayn kanssa.

Argentiina ei ole ollut tyytyväinen selluhankkeista tähän mennessä laadittuihin ympäristöselvityksiin. Maat perustivat viime vuonna yhteisen teknisen komitean asiaa tutkimaan, mutta sekään ei tunnu löytävän ratkaisua.

Argentiina vaatii rakennustöiden välitöntä keskeyttämistä ja tehtaiden sijoittamista kauemmas asutuksesta ja joesta. Se harkitsee myös valitusta Haagin kansainväliselle tuomioistuimelle.

saastuminen ArgentiinaUruguay

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.