Unkarin äänestys EU:n pakolaiskiintiöistä lähestyy, pakolaisvastainen puhe kasvaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkarin äänestys EU:n pakolaiskiintiöistä lähestyy, pakolaisvastainen puhe kasvaa

Amnesty Internationalin mukaan maa myös pitää turvapaikanhakijoita nöyryyttävissä oloissa.

Unkarissa valmistaudutaan parhaillaan kansanäänestykseen, jossa päätetään, haluavatko kansalaiset maan noudattavan EU:n viime syksynä käyttöön ottamaa pakolaiskiintiötä, jonka tarkoituksena on jakaa pakolaiset tasaisemmin jäsenmaiden kesken. Äänestys pidetään sunnuntaina.

Ulkomaalaisvastaisista ja rasistisista kannanotoistaan tunnettu pääministeri Viktor Orbán puolueineen kampanjoi kiintiöitä vastaan. Hän on ehdottanut muun muassa, että EU:n kaikki laittomat maahantulijat suljettaisiin leireille unionin ulkopuolelle, josta he voisivat hakea turvapaikkaa. Vasemmistolaisten oppositiopuolueiden mukaan ihmisten taas ei pitäisi äänestää lainkaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan pakolaisvastainen puhe on vain kiihtynyt maassa entisestään kansanäänestyksen alla.

"Pääministeri Viktor Orbán on korvannut laillisuusperiaatteen noudattamisen pelolla. Hänen yrityksensä estää pakolaisia ja siirtolaisia pääsemästä Unkariin on johtanut yhä järkyttävämpiin hyökkäyksiin näitä ihmisiä ja heidän suojelemisekseen tarkoitettuja kansainvälisiä velvoitteita vastaan", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo järjestön tiedotteessa.

Unkari vastaanotti viime vuonna noin 175 000 turvapaikkahakemusta, eniten EU-maista laskettuna 100 000:ta asukasta kohti. Amnestyn tänään julkaistun raportin mukaan maa kohtelee turvapaikanhakijoita epäinhimillisesti. Se on rakentanut Serbian vastaiselle rajalleen aidan ja kriminalisoinut luvattoman maahantulon. Ne, jotka onnistuvat pääsemään maahan, joutuvat odottamaan täysissä transit-keskuksissa, minkä jälkeen heidät usein otetaan säilöön.

Palautukset Serbiaan toteutetaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti ilman arviota suojeluntarpeesta, ja palautuksissa on käytetty ylimitoitettua voimaa. Myös säilöönottokeskuksissa on kerrottu pahoinpitelyistä, 143 ihmisen haastatteluihin perustuvassa raportissa kerrotaan.

"Sen sijaan, että pääministeri Orbán häpeilisi sitä, että hänen maansa loukkaa kansainvälistä oikeutta räikeästi, hän ylpeilee sillä ja kannustaa muita maita samaan. Unkarin tie aiheuttaa kuitenkin vain lisää hätää ja kärsimystä haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Euroopan johtajien on organisoiduttava, ei orbanisoiduttava", kritisoi Aarnio.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia