Uutiset Unkarin demokratia

Unkarin äänestys EU:n pakolaiskiintiöistä lähestyy, pakolaisvastainen puhe kasvaa

Amnesty Internationalin mukaan maa myös pitää turvapaikanhakijoita nöyryyttävissä oloissa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán. (Kuva: European People's Party / CC BY 2.0)

Unkarissa valmistaudutaan parhaillaan kansanäänestykseen, jossa päätetään, haluavatko kansalaiset maan noudattavan EU:n viime syksynä käyttöön ottamaa pakolaiskiintiötä, jonka tarkoituksena on jakaa pakolaiset tasaisemmin jäsenmaiden kesken. Äänestys pidetään sunnuntaina.

Ulkomaalaisvastaisista ja rasistisista kannanotoistaan tunnettu pääministeri Viktor Orbán puolueineen kampanjoi kiintiöitä vastaan. Hän on ehdottanut muun muassa, että EU:n kaikki laittomat maahantulijat suljettaisiin leireille unionin ulkopuolelle, josta he voisivat hakea turvapaikkaa. Vasemmistolaisten oppositiopuolueiden mukaan ihmisten taas ei pitäisi äänestää lainkaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan pakolaisvastainen puhe on vain kiihtynyt maassa entisestään kansanäänestyksen alla.

"Pääministeri Viktor Orbán on korvannut laillisuusperiaatteen noudattamisen pelolla. Hänen yrityksensä estää pakolaisia ja siirtolaisia pääsemästä Unkariin on johtanut yhä järkyttävämpiin hyökkäyksiin näitä ihmisiä ja heidän suojelemisekseen tarkoitettuja kansainvälisiä velvoitteita vastaan", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo järjestön tiedotteessa.

Unkari vastaanotti viime vuonna noin 175 000 turvapaikkahakemusta, eniten EU-maista laskettuna 100 000:ta asukasta kohti. Amnestyn tänään julkaistun raportin mukaan maa kohtelee turvapaikanhakijoita epäinhimillisesti. Se on rakentanut Serbian vastaiselle rajalleen aidan ja kriminalisoinut luvattoman maahantulon. Ne, jotka onnistuvat pääsemään maahan, joutuvat odottamaan täysissä transit-keskuksissa, minkä jälkeen heidät usein otetaan säilöön.

Palautukset Serbiaan toteutetaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti ilman arviota suojeluntarpeesta, ja palautuksissa on käytetty ylimitoitettua voimaa. Myös säilöönottokeskuksissa on kerrottu pahoinpitelyistä, 143 ihmisen haastatteluihin perustuvassa raportissa kerrotaan.

"Sen sijaan, että pääministeri Orbán häpeilisi sitä, että hänen maansa loukkaa kansainvälistä oikeutta räikeästi, hän ylpeilee sillä ja kannustaa muita maita samaan. Unkarin tie aiheuttaa kuitenkin vain lisää hätää ja kärsimystä haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Euroopan johtajien on organisoiduttava, ei orbanisoiduttava", kritisoi Aarnio.

Unkarin demokratia ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus Unkari Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.