Uutiset Unkarin demokratia

Unkarin äänestys EU:n pakolaiskiintiöistä lähestyy, pakolaisvastainen puhe kasvaa

Amnesty Internationalin mukaan maa myös pitää turvapaikanhakijoita nöyryyttävissä oloissa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán. (Kuva: European People's Party / CC BY 2.0)

Unkarissa valmistaudutaan parhaillaan kansanäänestykseen, jossa päätetään, haluavatko kansalaiset maan noudattavan EU:n viime syksynä käyttöön ottamaa pakolaiskiintiötä, jonka tarkoituksena on jakaa pakolaiset tasaisemmin jäsenmaiden kesken. Äänestys pidetään sunnuntaina.

Ulkomaalaisvastaisista ja rasistisista kannanotoistaan tunnettu pääministeri Viktor Orbán puolueineen kampanjoi kiintiöitä vastaan. Hän on ehdottanut muun muassa, että EU:n kaikki laittomat maahantulijat suljettaisiin leireille unionin ulkopuolelle, josta he voisivat hakea turvapaikkaa. Vasemmistolaisten oppositiopuolueiden mukaan ihmisten taas ei pitäisi äänestää lainkaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan pakolaisvastainen puhe on vain kiihtynyt maassa entisestään kansanäänestyksen alla.

"Pääministeri Viktor Orbán on korvannut laillisuusperiaatteen noudattamisen pelolla. Hänen yrityksensä estää pakolaisia ja siirtolaisia pääsemästä Unkariin on johtanut yhä järkyttävämpiin hyökkäyksiin näitä ihmisiä ja heidän suojelemisekseen tarkoitettuja kansainvälisiä velvoitteita vastaan", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo järjestön tiedotteessa.

Unkari vastaanotti viime vuonna noin 175 000 turvapaikkahakemusta, eniten EU-maista laskettuna 100 000:ta asukasta kohti. Amnestyn tänään julkaistun raportin mukaan maa kohtelee turvapaikanhakijoita epäinhimillisesti. Se on rakentanut Serbian vastaiselle rajalleen aidan ja kriminalisoinut luvattoman maahantulon. Ne, jotka onnistuvat pääsemään maahan, joutuvat odottamaan täysissä transit-keskuksissa, minkä jälkeen heidät usein otetaan säilöön.

Palautukset Serbiaan toteutetaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti ilman arviota suojeluntarpeesta, ja palautuksissa on käytetty ylimitoitettua voimaa. Myös säilöönottokeskuksissa on kerrottu pahoinpitelyistä, 143 ihmisen haastatteluihin perustuvassa raportissa kerrotaan.

"Sen sijaan, että pääministeri Orbán häpeilisi sitä, että hänen maansa loukkaa kansainvälistä oikeutta räikeästi, hän ylpeilee sillä ja kannustaa muita maita samaan. Unkarin tie aiheuttaa kuitenkin vain lisää hätää ja kärsimystä haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Euroopan johtajien on organisoiduttava, ei orbanisoiduttava", kritisoi Aarnio.

Unkarin demokratia ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus Unkari Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.