Uutiset

Unkari vältti Euroopan neuvoston tarkkailuun joutumisen

Neuvoston suomalaisedustajat olivat keskenään eri mieltä siitä, pitäisikö tarkkailuun ryhtyä.
(Kuva: Richard Forward / cc 2.0)

Unkari ei joudu Euroopan neuvoston eritystarkkailuun oikeusvaltio- ja demokratiakehityksensä ongelmien vuoksi. Neuvoston yleiskokous päätti tiistaina, ettei tarkkailua aloiteta.

Sen sijaan se antoi päätöslauselman, jonka mukaan Unkarin viimeaikainen kehitys nostaa esiin huolen siitä, täyttääkö maa neuvoston jäsenvelvoitteet. Maan tilannetta aiotaan nyt seurata tarkasti.

Erityistarkkailuun joutumisesta äänestettiin maan viime vuosien arveluttavien poliittisten muutosten vuoksi. Fidesz-puolueen tultua valtaan vuonna 2010 esimerkiksi maan perustuslakia on muokattu konservatiivisempaan suuntaan ja median vapautta on rajoitettu. Maan oppositio, EU ja ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tilanteesta huolissaan.

Tilanne jakoi mielipiteitä Euroopan neuvostossa. Esimerkiksi neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenen Kimmo Sasin (kok) mukaan tarkkailukynnys ei ylity, koska Unkarissa muun muassa on ollut vapaat vaalit eikä maassa ole tapahtunut kansalaisiin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksia. Riitta Myllerin (sd) mukaan puolestaan uusilla laeilla on kuitenkin esimerkiksi murennettu oikeusjärjestelmän uskottavuutta sekä kavennettu median vapautta.

Suomen Amnesty International sekä vasemmistoliitto kritisoivat keskiviikkona äänestystulosta Helsingin Sanomille.

Euroopan neuvostossa on 47 jäsenmaata, joista kymmenen on tarkkailulistalla. Unkari olisi ollut ensimmäinen listalle joutuva EU-maa.

Unkarin demokratia politiikkademokratia Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.