Uutiset

Unkari vältti Euroopan neuvoston tarkkailuun joutumisen

Neuvoston suomalaisedustajat olivat keskenään eri mieltä siitä, pitäisikö tarkkailuun ryhtyä.
(Kuva: Richard Forward / cc 2.0)

Unkari ei joudu Euroopan neuvoston eritystarkkailuun oikeusvaltio- ja demokratiakehityksensä ongelmien vuoksi. Neuvoston yleiskokous päätti tiistaina, ettei tarkkailua aloiteta.

Sen sijaan se antoi päätöslauselman, jonka mukaan Unkarin viimeaikainen kehitys nostaa esiin huolen siitä, täyttääkö maa neuvoston jäsenvelvoitteet. Maan tilannetta aiotaan nyt seurata tarkasti.

Erityistarkkailuun joutumisesta äänestettiin maan viime vuosien arveluttavien poliittisten muutosten vuoksi. Fidesz-puolueen tultua valtaan vuonna 2010 esimerkiksi maan perustuslakia on muokattu konservatiivisempaan suuntaan ja median vapautta on rajoitettu. Maan oppositio, EU ja ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet tilanteesta huolissaan.

Tilanne jakoi mielipiteitä Euroopan neuvostossa. Esimerkiksi neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenen Kimmo Sasin (kok) mukaan tarkkailukynnys ei ylity, koska Unkarissa muun muassa on ollut vapaat vaalit eikä maassa ole tapahtunut kansalaisiin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksia. Riitta Myllerin (sd) mukaan puolestaan uusilla laeilla on kuitenkin esimerkiksi murennettu oikeusjärjestelmän uskottavuutta sekä kavennettu median vapautta.

Suomen Amnesty International sekä vasemmistoliitto kritisoivat keskiviikkona äänestystulosta Helsingin Sanomille.

Euroopan neuvostossa on 47 jäsenmaata, joista kymmenen on tarkkailulistalla. Unkari olisi ollut ensimmäinen listalle joutuva EU-maa.

Unkarin demokratia politiikkademokratia Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.