Uutiset Unkarin demokratia

Unkari tiukentaa järjestöjen kontrollia – lakiluonnoksessa kaikuja Venäjältä

Uusi laki vaatisi ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään uudelleen. Luonnos muistuttaa Venäjän pahamaineista ulkomaanagenttilakia, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ajaa "epäliberaalia" demokratiaa. (Kuva: European People's Party / CC BY 2.0)

Unkari suunnittelee uutta lakia, joka vaatisi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä rekisteröitymään uudelleen. Laki mustamaalaisi niiden maineen ja vaikeuttaisi niiden toimintaa, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Lakiluonnoksen mukaan ulkomaista rahoitusta yli 24 000 euroa vuodessa saavien järjestöjen pitäisi rekisteröityä "kansalaisjärjestönä, jota rahoitetaan ulkomailta" ja panna tämä teksti myös jokaiseen julkaisuunsa. Amnestyn mukaan ehdotuksessa on kaikuja Venäjän samatyyppisestä laista, jossa ulkomaista rahoitusta saavista järjestöistä käytetään neuvostoajoilta peräisin olevaa leimaavaa nimitystä "ulkomainen agentti". Monet järjestöt ovat joutuneet supistamaan tai lopettamaan toimintansa lain vuoksi.

Unkarissa lain rikkomisesta seuraisi varoitus, sakko tai toimintaoikeuden jäädytys. Lakia on perusteltu yrityksellä taistella rahanpesua ja kansainvälistä terrorismia vastaan. Ehdotuksessa viitataan myös pelkoon siitä, että ulkomaalaisrahoitteiset järjestöt voivat toimia ulkomaisten intressien mukaisesti ja näin vaarantaa Unkarin suvereniteetin ja turvallisuuden.

Amnestyn mukaan laki on paremminkin hyökkäyssuunnitelma kansalaisyhteiskuntaa vastaan.

"Laki on ohuesti naamioitu yritykseksi suojella Unkarin intressejä, mutta sillä olisi päinvastaiset vaikutukset. Se mustamaalaisi ja häiritsisi järjestöjä ja vaikeuttaisi niiden kykyä suojella ihmisoikeuksia ja toimittaa arvokkaita palveluita unkarilaisille", sanoo järjestön Euroopan johtaja John Dalhuisen tiedotteessa.

Amnesty muistuttaa, että Unkarissa on jo ollut vuodesta 2011 alkaen voimassa järjestölainsäädäntö, jonka vuoksi järjestöt joutuvat jo nyt raportoimaan julkisesti ulkomaisesta rahoitustaan vuosittain.

Lain taustalla on pääministeri Viktor Orbánin oikeistolainen Fidesz-puolue, joka on aiemminkin kritisoinut kansalaisjärjestöjä sekä herättänyt huolta myös pakolaisvastaisilla kommenteillaan ja toimillaan. Orbánin tavoitteena on hänen omien sanojensa mukaan "epäliberaali" demokratia.

Viime viikolla Unkarissa hyväksyttiin myös laki, joka käytännössä ajaa maasta Keskieurooppalaisen yliopiston. Yliopistoa rahoittaa unkarilais-yhdysvaltalainen George Soros, joka tunnetaan liberaalien arvojen ajajana. Viikonloppuna tuhannet ihmiset protestoivat lakia vastaan.

Unkarin demokratia kansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismikansalaisyhteiskuntalaki Unkari Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.