Uutiset Unkarin demokratia

Unkari tiukentaa järjestöjen kontrollia – lakiluonnoksessa kaikuja Venäjältä

Uusi laki vaatisi ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään uudelleen. Luonnos muistuttaa Venäjän pahamaineista ulkomaanagenttilakia, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ajaa "epäliberaalia" demokratiaa. (Kuva: European People's Party / CC BY 2.0)

Unkari suunnittelee uutta lakia, joka vaatisi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä rekisteröitymään uudelleen. Laki mustamaalaisi niiden maineen ja vaikeuttaisi niiden toimintaa, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Lakiluonnoksen mukaan ulkomaista rahoitusta yli 24 000 euroa vuodessa saavien järjestöjen pitäisi rekisteröityä "kansalaisjärjestönä, jota rahoitetaan ulkomailta" ja panna tämä teksti myös jokaiseen julkaisuunsa. Amnestyn mukaan ehdotuksessa on kaikuja Venäjän samatyyppisestä laista, jossa ulkomaista rahoitusta saavista järjestöistä käytetään neuvostoajoilta peräisin olevaa leimaavaa nimitystä "ulkomainen agentti". Monet järjestöt ovat joutuneet supistamaan tai lopettamaan toimintansa lain vuoksi.

Unkarissa lain rikkomisesta seuraisi varoitus, sakko tai toimintaoikeuden jäädytys. Lakia on perusteltu yrityksellä taistella rahanpesua ja kansainvälistä terrorismia vastaan. Ehdotuksessa viitataan myös pelkoon siitä, että ulkomaalaisrahoitteiset järjestöt voivat toimia ulkomaisten intressien mukaisesti ja näin vaarantaa Unkarin suvereniteetin ja turvallisuuden.

Amnestyn mukaan laki on paremminkin hyökkäyssuunnitelma kansalaisyhteiskuntaa vastaan.

"Laki on ohuesti naamioitu yritykseksi suojella Unkarin intressejä, mutta sillä olisi päinvastaiset vaikutukset. Se mustamaalaisi ja häiritsisi järjestöjä ja vaikeuttaisi niiden kykyä suojella ihmisoikeuksia ja toimittaa arvokkaita palveluita unkarilaisille", sanoo järjestön Euroopan johtaja John Dalhuisen tiedotteessa.

Amnesty muistuttaa, että Unkarissa on jo ollut vuodesta 2011 alkaen voimassa järjestölainsäädäntö, jonka vuoksi järjestöt joutuvat jo nyt raportoimaan julkisesti ulkomaisesta rahoitustaan vuosittain.

Lain taustalla on pääministeri Viktor Orbánin oikeistolainen Fidesz-puolue, joka on aiemminkin kritisoinut kansalaisjärjestöjä sekä herättänyt huolta myös pakolaisvastaisilla kommenteillaan ja toimillaan. Orbánin tavoitteena on hänen omien sanojensa mukaan "epäliberaali" demokratia.

Viime viikolla Unkarissa hyväksyttiin myös laki, joka käytännössä ajaa maasta Keskieurooppalaisen yliopiston. Yliopistoa rahoittaa unkarilais-yhdysvaltalainen George Soros, joka tunnetaan liberaalien arvojen ajajana. Viikonloppuna tuhannet ihmiset protestoivat lakia vastaan.

Unkarin demokratia kansalaisoikeudetpolitiikkaaktivismikansalaisyhteiskuntalaki Unkari Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.