Unkari sai komissiolta kuukauden aikaa muuttaa lakejaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkari sai komissiolta kuukauden aikaa muuttaa lakejaan

Mikäli Unkarin kiistanalaiset lait eivät muutu, maa joutuu EU-oikeuden eteen.

Euroopan komissio on antanut Unkarille kuukauden aikaa tehdä tarvittavat muutokset kiistanalaisiin lakeihinsa.

Komissio aloitti rikosoikeusmenettelyn Unkaria vastaan helmikuussa 2012 vuodenvaihteessa voimaan tulleen uuden perustuslain takia. Pääministeri Viktor Orbanin vakuuttelut, ettei hallitus yritä ulottaa poliittista valtaansa tuomareihin, keskuspankkiin ja tietosuojaviranomaisiin, eivät kuitenkaan olleet komission mukaan riittäviä.

Mikäli Unkari ei kuukauden sisällä ole muuttanut lakejaan, maa joutuu EU oikeuden eteen.

Samaan aikaan Euroopan parlamentti on myös käynnistänyt selvityksen demokratian tilasta Unkarissa, joka voi jäädyttää Budapestin äänioikeuden EU:ssa. Lopullinen päätös jää kuitenkin muiden jäsenmaiden tehtäväksi.

Uusi perustuslaki on osa laajempia muutoksia joita konservatiivinen Fidesz hallitus on viime vuoden aikana maassa tehnyt. Varsinkin medianvapauden rajoittaminen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kaventaminen ovat saaneet osakseen laajaa kritiikkiä.

"Toivomme komission jatkavan tutkintaa ja tarkastelemaan myös Unkarin hallituksen muita huolestuttavia aloitteita, jotka rajoittavat Unkarin kansalaisten perusoikeuksia ja vapauksia," sanoo Claude Moraes Euroopan parlamentin sosiaalidemokraattisesta ryhmästä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia