Uutiset

Unkari sai komissiolta kuukauden aikaa muuttaa lakejaan

Mikäli Unkarin kiistanalaiset lait eivät muutu, maa joutuu EU-oikeuden eteen.

Euroopan komissio on antanut Unkarille kuukauden aikaa tehdä tarvittavat muutokset kiistanalaisiin lakeihinsa.

Komissio aloitti rikosoikeusmenettelyn Unkaria vastaan helmikuussa 2012 vuodenvaihteessa voimaan tulleen uuden perustuslain takia. Pääministeri Viktor Orbanin vakuuttelut, ettei hallitus yritä ulottaa poliittista valtaansa tuomareihin, keskuspankkiin ja tietosuojaviranomaisiin, eivät kuitenkaan olleet komission mukaan riittäviä.

Mikäli Unkari ei kuukauden sisällä ole muuttanut lakejaan, maa joutuu EU oikeuden eteen.

Samaan aikaan Euroopan parlamentti on myös käynnistänyt selvityksen demokratian tilasta Unkarissa, joka voi jäädyttää Budapestin äänioikeuden EU:ssa. Lopullinen päätös jää kuitenkin muiden jäsenmaiden tehtäväksi.

Uusi perustuslaki on osa laajempia muutoksia joita konservatiivinen Fidesz hallitus on viime vuoden aikana maassa tehnyt. Varsinkin medianvapauden rajoittaminen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kaventaminen ovat saaneet osakseen laajaa kritiikkiä.

"Toivomme komission jatkavan tutkintaa ja tarkastelemaan myös Unkarin hallituksen muita huolestuttavia aloitteita, jotka rajoittavat Unkarin kansalaisten perusoikeuksia ja vapauksia," sanoo Claude Moraes Euroopan parlamentin sosiaalidemokraattisesta ryhmästä.

Unkarin demokratia demokratiaEU Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.