Uutiset Unkarin demokratia

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä. (Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkarin hallitus on julkaissut ehdotuksen uudesta lakipaketista, joka sen mukaan auttaisi vähentämään laitonta maahanmuuttoa.

Ehdotuksen mukaan järjestöt, joilla ”on rooli laittoman siirtolaisuuden mahdollistamisessa”, joutuisivat rekisteröitymään ja luovuttamaan tietonsa oikeusistuimille. Mikäli ne vastaanottaisivat varoja ulkomailta, näistä varoista pitäisi maksaa 25 prosentin vero.

Lisäksi lakipaketissa suunnitellaan myös lähestymiskieltoa niille ihmisille, jotka organisoivat laitonta siirtolaisuutta. Sen avulla heitä kiellettäisiin menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs Schengen-rajaa, kertoo asiasta uutisoinut Euobserver-uutissivusto.

Paketti on nimetty Stop Soros -paketiksi. Se viittaa unkarilaistaustaiseen liberaaliin yhdysvaltalaismiljardööriin George Sorosiin, joka on kampanjoinut avoimemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puolue on aiemmin muun muassa yrittänyt sulkea Sorosin perustaman yliopiston Unkarissa.

Viranomaiset eivät kertoneet tarkkaa, miten laiton maahanmuutto määriteltäisiin. Asiasta on myös tarkoitus järjestää ensin julkinen konsultaatio, joten se ei etene heti parlamenttiin.

Ehdotus on saanut jo kritiikkiä. Budapestilaisen demokratiainstituutin Eotvos Karoly Policy Instituten asiantuntija Nora Koves pitää aloitetta hölynpölynä.

”Siinä ei ole mitään järkeä, ei edes oikeudellisesta näkökulmasta. Meillä ei ole mitään käsitystä, miten tämä liittyy Sorosiin. Kyse on pohjimmiltaan vain hallituksen propagandasta”, hän sanoi uutistoimisto Al-Jazeeralle.

Unkarin Fidesz-puolue ja sen johtaja Viktor Orban ovat viime vuosina ryhtyneet tiukkoihin toimiin siirtolaisuutta vastaan ja siirtyneet yhä autoritaarisempiin otteisiin. Esimerkiksi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä vastaan on säädetty laki, joka vaatii niitä rekisteröitymään. EU on vienyt Unkarin lain vuoksi Euroopan oikeusistuimeen.

Unkarissa on määrä järjestää huhtikuussa vaalit. Orbanin Fidesz-puolueen uskotaan jälleen voittavan ne.

Unkarin demokratia kansalaisoikeudetsiirtolaisuuspolitiikkademokratialakioikeus ja rikos Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.