Uutiset Unkarin demokratia

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä. (Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkarin hallitus on julkaissut ehdotuksen uudesta lakipaketista, joka sen mukaan auttaisi vähentämään laitonta maahanmuuttoa.

Ehdotuksen mukaan järjestöt, joilla ”on rooli laittoman siirtolaisuuden mahdollistamisessa”, joutuisivat rekisteröitymään ja luovuttamaan tietonsa oikeusistuimille. Mikäli ne vastaanottaisivat varoja ulkomailta, näistä varoista pitäisi maksaa 25 prosentin vero.

Lisäksi lakipaketissa suunnitellaan myös lähestymiskieltoa niille ihmisille, jotka organisoivat laitonta siirtolaisuutta. Sen avulla heitä kiellettäisiin menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs Schengen-rajaa, kertoo asiasta uutisoinut Euobserver-uutissivusto.

Paketti on nimetty Stop Soros -paketiksi. Se viittaa unkarilaistaustaiseen liberaaliin yhdysvaltalaismiljardööriin George Sorosiin, joka on kampanjoinut avoimemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puolue on aiemmin muun muassa yrittänyt sulkea Sorosin perustaman yliopiston Unkarissa.

Viranomaiset eivät kertoneet tarkkaa, miten laiton maahanmuutto määriteltäisiin. Asiasta on myös tarkoitus järjestää ensin julkinen konsultaatio, joten se ei etene heti parlamenttiin.

Ehdotus on saanut jo kritiikkiä. Budapestilaisen demokratiainstituutin Eotvos Karoly Policy Instituten asiantuntija Nora Koves pitää aloitetta hölynpölynä.

”Siinä ei ole mitään järkeä, ei edes oikeudellisesta näkökulmasta. Meillä ei ole mitään käsitystä, miten tämä liittyy Sorosiin. Kyse on pohjimmiltaan vain hallituksen propagandasta”, hän sanoi uutistoimisto Al-Jazeeralle.

Unkarin Fidesz-puolue ja sen johtaja Viktor Orban ovat viime vuosina ryhtyneet tiukkoihin toimiin siirtolaisuutta vastaan ja siirtyneet yhä autoritaarisempiin otteisiin. Esimerkiksi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä vastaan on säädetty laki, joka vaatii niitä rekisteröitymään. EU on vienyt Unkarin lain vuoksi Euroopan oikeusistuimeen.

Unkarissa on määrä järjestää huhtikuussa vaalit. Orbanin Fidesz-puolueen uskotaan jälleen voittavan ne.

Unkarin demokratia kansalaisoikeudetsiirtolaisuuspolitiikkademokratialakioikeus ja rikos Unkari

Lue myös

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.
Siirtolaisia puuveneessä

Amnesty: Unkarin Stop Soros -laki tähtää kriitikoiden vaientamiseen

Lain myötä pakolaisten auttaminen muuttuu laittomaksi ja kansalaisjärjestöille kaavaillaan kovaa ”siirtolaisveroa”. ”Laki on epämääräinen ja juridisesta näkökulmasta käsittämätön”, sanoo Aron Demeter Amnestyn Unkarin osastolta.
Unkarin parlamenttirakennus puna-valko-vihreässä valossa

Unkarin uusi järjestölaki eteni parlamenttiin – maahanmuuttajatyötä tekeville kaavaillaan pakollista ”turvallisuusselvitystä”

Unkarin järjestöjen tilanne herättää kasvavaa huolta ihmisoikeusjärjestöissä. Nyt parlamentissa käsitellään lakia, joka muun muassa estäisi siirtolaisuusjärjestöjä menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs rajaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.