Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.

Unkarin parlamenttitalo

Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä. Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0.

Unkarin hallitus on julkaissut ehdotuksen uudesta lakipaketista, joka sen mukaan auttaisi vähentämään laitonta maahanmuuttoa.

Ehdotuksen mukaan järjestöt, joilla ”on rooli laittoman siirtolaisuuden mahdollistamisessa”, joutuisivat rekisteröitymään ja luovuttamaan tietonsa oikeusistuimille. Mikäli ne vastaanottaisivat varoja ulkomailta, näistä varoista pitäisi maksaa 25 prosentin vero.

Lisäksi lakipaketissa suunnitellaan myös lähestymiskieltoa niille ihmisille, jotka organisoivat laitonta siirtolaisuutta. Sen avulla heitä kiellettäisiin menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs Schengen-rajaa, kertoo asiasta uutisoinut Euobserver-uutissivusto.

Paketti on nimetty Stop Soros -paketiksi. Se viittaa unkarilaistaustaiseen liberaaliin yhdysvaltalaismiljardööriin George Sorosiin, joka on kampanjoinut avoimemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puolue on aiemmin muun muassa yrittänyt sulkea Sorosin perustaman yliopiston Unkarissa.

Viranomaiset eivät kertoneet tarkkaa, miten laiton maahanmuutto määriteltäisiin. Asiasta on myös tarkoitus järjestää ensin julkinen konsultaatio, joten se ei etene heti parlamenttiin.

Ehdotus on saanut jo kritiikkiä. Budapestilaisen demokratiainstituutin Eotvos Karoly Policy Instituten asiantuntija Nora Koves pitää aloitetta hölynpölynä.

”Siinä ei ole mitään järkeä, ei edes oikeudellisesta näkökulmasta. Meillä ei ole mitään käsitystä, miten tämä liittyy Sorosiin. Kyse on pohjimmiltaan vain hallituksen propagandasta”, hän sanoi uutistoimisto Al-Jazeeralle.

Unkarin Fidesz-puolue ja sen johtaja Viktor Orban ovat viime vuosina ryhtyneet tiukkoihin toimiin siirtolaisuutta vastaan ja siirtyneet yhä autoritaarisempiin otteisiin. Esimerkiksi ulkomaista rahoitusta saavia järjestöjä vastaan on säädetty laki, joka vaatii niitä rekisteröitymään. EU on vienyt Unkarin lain vuoksi Euroopan oikeusistuimeen.

Unkarissa on määrä järjestää huhtikuussa vaalit. Orbanin Fidesz-puolueen uskotaan jälleen voittavan ne.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia