Uutiset

Unicefin vuosiraportti painottaa tyttöjen koulutusta

Maailmassa on edelleen 65 miljoonaa tyttöä, jokta eivät käy koulua. Koulutuksen esteenä ei ole pelkästään köyhyys vaan myös asenteet, jotka liittyvät kulttuuriin ja uskontoon. UNICEFin vuosiraportin julkistamistilaisuudessa nuori nepalilaistyttö Sabita Chaudhury kertoi oman tarinansa lapsityöläisestä luokan parhaimmaksi oppilaaksi.

"Tyttöjen jääminen pois koulusta heijastuu paitsi heidän omaan terveyteensä myös heidän koko ympäristönsä terveyteen ja lähitalouteen, sillä naiset ovat usein hyviä huolehtimaan raha-asioista", pahoitteli Suomen UNICEFin hallituksen jäsen, Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio esitellessään vuosiraporttia torstaina Helsingin Kansallismuseossa.

Huolestuttavinta Raivion mukaan on alle viisivuotiaiden korkea kuolleisuus varsinkin sotia käyvissä köyhissä maissa. "Masentavaa meidän ulkopuolisten auttajien kannalta on tietysti se, ettei sotiin voi vaikuttaa, mutta uskon silti, että koulutus on paras tapa yrittää parantaa näiden maiden olosuhteita."

Raivion mukaan tyttöjen koulutuksen esteenä ei ole pelkästään köyhyys vaan myös asenteet, jotka liittyvät kulttuuriin ja uskontoon. Raivio mainitsi Bernard Lewisin kirjan "Mikä meni pieleen?", jossa käsitellään islamilaisten maiden kukoistusta tuhatluvulla ja kulttuurin edistyksellisyyden häviämistä kokonaan toiselle vuosituhannelle tultaessa. "Kun kansakunta hylkää puolet kansastaan, se saa syyttää vain itseään, eikä pelkästään pahoja länsimaita", totesi Raivio Lewisia mukaillen.

Raivio korosti lisäksi, ettei talouskasvu todistetusti ole lisännyt hyvinvointia maailman köyhimpien keskuudessa: "Onneksi Maailmanpankkikin on jo myöntänyt, että tarvitaan myös inhimillisempiä toimenpiteitä köyhimpien hädän lievittämiseksi."

Kaikki on helppoa, jos haluaa oppia

Tilaisuudessa esiintyi myös nepalilainen 17-vuotias Sabita Chaudhary esimerkkinä Suomen UNICEFin Nepalin koulutusohjelman onnistumisista. Sabitalla oli mahdollisuus päästä kouluun lapsena, mutta hän kieltäytyi: "Vanhempani veivät minut aamulla kouluun, mutta juoksin aina takaisin kotiin ja olin siellä jo ennen heitä."

11-vuotiaana Sabita houkuteltiin töihin Intian rajalle rajakaupunkiin, jossa häntä pidettiin vankina perheessä. "Kun kahden vuoden jälkeen sain lomaa tulla kotiin, sain tietää, etteivät vanhempani tienneet olinpaikkaani. Jouduin kuitenkin pian takaisin perheeseen, jossa minua pidettiin väkisin ja palkatta, kunnes isäni onnistui pelastaa minut ja tuoda kotiin."

Kotiin päästyään Sabita halusi kovasti opiskella. Hän oli opetellut aakkoset salaa perheen lapsilta vankina ollessaan. Lopulta hän sai vanhempansa suostumaan siihen, että hänen ei tarvitsisi mennä naimisiin. Sabita työskenteli eri paikoissa, kunnes päätyi Pokharaan, josta löysi Children Nepal –kansalaisjärjestön. Nyt Sabita käy koulua yhdessä pienten luokkatoveriensa kanssa: "En häpeä yhtään sitä, että luokkatoverini ovat niin pieniä. Olen hyvin ahkera ja toisen oppilaan kanssa paras luokallani."

Sabitan mielestä minkään oppiminen ei ole vaikeaa, jos on tarpeeksi halua oppia. "En halua mennä naimisiin, haluan opiskella ja auttaa muita lapsia, jotta heidän perusoikeutensa toteutuisivat." Suomen UNICEFilla on Nepalissa koulutusohjelma erityisesti tyttöjä varten. UNICEFin lasten oikeuksien mukaan jokaisella lapsella on oikeus koulutukseen.

Kunniakirjat vapaaehtoisille ja Katri Helenalle

Julkistamistilaisuudessa jaettiin myös UNICEFin pääjohtajan Carol Bellamyn kunniakirjat ansiokkaasta työstä maailman lasten hyväksi. Suomen UNICEFin hallituksen puheenjohtaja Astrid Thors jakoi kunniakirjat pietarsaarelaisille UNICEF-vapaaehtoisille Saara ja Alpo Springarelle sekä Hyvän tahdon lähettiläälle taiteilija Katri Helena Kalaojalle. Kunniakirjat ovat suomalainen keksintö, eikä niitä jaeta muissa UNICEFin komiteoissa. Ne on suunnitellut taiteilija Maria Munsterhjelm.

Vuosiraportti (State of the World's Children Report) on UNICEFin vuosittain julkaisema raportti, joka ennakoi järjestön tulevaa toimintaa. Raportti julkistetaan samanaikaisesti yli sadassa maassa, joista osassa tyttöjen koulutuksessa on edelleen paljon parantamisen varaa.


Lue raportti osoitteessa
www.unicef.org/sowc04/index.html

kehityskoulutusgender

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti