Unicef: Valtaosa Etelä-Sudanin lapsista on nähnyt pelkkää sotaa – 300 000 lasta nälkäkuoleman partaalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Valtaosa Etelä-Sudanin lapsista on nähnyt pelkkää sotaa – 300 000 lasta nälkäkuoleman partaalla

Vuonna 2013 alkaneen sisällissodan seurauksena 70 prosenttia Etelä-Sudanin lapsista ei käy koulua, miljoona kärsii aliravitsemuksesta ja arviolta 19 000 on lapsisotilaina tai sotilaiden palveluksesta. Rauhanneuvottelujen toivotaan pian johtavan läpimurtoon.

Eteläsudanilaisia naisia ja lapsia myymässä ruokaa muoviämpäreistä

Naisia ja lapsia myymässä ruokaa Piborin torilla Etelä-Sudanissa. Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Sen jälkeen kun Etelä-Sudan itsenäistyi pitkän sisällissodan jälkeen vuonna 2011, kolme neljäsosaa maahan syntyneistä 3,5 miljoonasta lapsesta on elänyt koko elämänsä sodan keskellä, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Vuonna 2013 alkaneen konfliktin vaikutus Etelä-Sudanin lasten elämään on ollut hurja. Unicefin mukaan kolmasosa maan kouluista on tuhoutunut tai suljettu, ja koulua käymättömien lasten määrä on tällä hetkellä suurin maailmassa. Kaksi miljoonaa eli yli 70 prosenttia Etelä-Sudanin kouluikäisistä lapsista ei käy koulua.

Vaikka tänä vuonna on vapautettu useita satoja lapsisotilaita, arviolta 19 000 lasta toimii edelleen sotilaina, taistelevien osapuolten palvelijoina tai kärsii seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Yli miljoona lasta on aliravittuja ja 300 000 heistä nälkäkuoleman partaalla.

Toivoa tilanteen paranemisesta on, sillä kesäkuun lopussa taistelevat osapuolet onnistuivat sopimaan tulitauon aloittamisesta. Rauhanneuvottelut ovat vielä kesken, mutta Reutersin mukaan läpimurto saattaa olla lähellä. Perjantaina osapuolet allekirjoittivat sopimuksen tulitauon jälkeisistä turvallisuusjärjestelyistä, mitä pidetään merkittävänä askeleena kohti rauhaa.

Etelä-Sudanin sisällissodassa on tapettu ja raiskattu kymmeniä tuhansia ihmisiä ja yli neljä miljoonaa on paennut joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia