Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.

Risti

Monet turvapaikanhakijat ovat kääntyneet kristinuskoon Suomeen saavuttuaan. Kuva: Margaret Taylor2010 / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Maahanmuuttoviraston tulkinta lasten oikeudesta tulla kuulluksi on liian kapea, sanoo Suomen Unicef.

Muun muassa Iltalehti kertoi tällä viikolla, että Maahanmuuttovirasto alkaa kuulustella 7–12-vuotiaita turvapaikanhakijalapsia, mikäli heidän perheensä on kääntynyt kristinuskoon.

Alun perin asiasta kertoi blogisivusto MigriLeaks. Maahanmuuttoviraston mukaan blogisivuston siteeraama tiedote, joka oli sivuston mukaan lähetetty vastaanottokeskuksille, ei ole aito. Virasto kuitenkin vahvisti, että jatkossa kristinuskoon kääntyneiden perheiden alle 12-vuotiaita lapsia kuullaan turvapaikkapuhuttelussa. Syynä on viraston mukaan muun muassa se, että lapsen etua halutaan huomioida tarkemmin turvapaikka-asioissa.

Päätös on herättänyt pelkoja siitä, että lasten haastatteluita yritetään käyttää todistamaan, että vanhempien kääntymys ei ole ollut aitoa. Näin saataisiin perusteet turvapaikkahakemuksen hylkäämiselle.

Unicefin mukaan on hyvä, että Maahanmuuttovirasto pyrkii nyt laajentamaan lasten kuulemista, mutta ohjeistuksen ongelmana on kuulemisen liittäminen vain uskontoon.

”Se, että lapsia kuultaisiin juuri uskonnosta, on outoa, koska Suomessa lapsen uskonnosta päättävät hänen huoltajansa. Lapsen oikeuksien sopimuksessakin tunnistetaan tältä osin vanhempien ja laillisten huoltajien rooli. Toivommekin, että ohjeistusta korjattaisiinkin siihen suuntaan, että maahanmuuttovirasto pyrkii kehittämään lasten kuulemista yleensä”, sanoo järjestön ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Unicef on kritisoinut aiemminkin sitä, ettei lasten etua huomioida riittävästi turvapaikkaprosessissa. Sen mukaan lapsen oikeuksien sopimus on unohtunut Suomen turvapaikkapolitiikasta. Järjestö kritisoi esimerkiksi oikeusavun rajoittamista ja perheenyhdistämisen toimeentuloedellytyksiä, jotka vaikuttavat myös lapsiin.

”Nämä muutokset tehtiin kiireessä reaktiona Suomen mittapuulla suuriin turvapaikanhakijamääriin. Nyt muutokset pitää yhtä kiireesti arvioida uudestaan, sillä perheet ja lapset maksavat niistä aivan liian kovaa hintaa”, Hetemäki sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia