Uutiset Lasten oikeudet

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Risti
Monet turvapaikanhakijat ovat kääntyneet kristinuskoon Suomeen saavuttuaan. (Kuva: Margaret Taylor2010 / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttoviraston tulkinta lasten oikeudesta tulla kuulluksi on liian kapea, sanoo Suomen Unicef.

Muun muassa Iltalehti kertoi tällä viikolla, että Maahanmuuttovirasto alkaa kuulustella 7–12-vuotiaita turvapaikanhakijalapsia, mikäli heidän perheensä on kääntynyt kristinuskoon.

Alun perin asiasta kertoi blogisivusto MigriLeaks. Maahanmuuttoviraston mukaan blogisivuston siteeraama tiedote, joka oli sivuston mukaan lähetetty vastaanottokeskuksille, ei ole aito. Virasto kuitenkin vahvisti, että jatkossa kristinuskoon kääntyneiden perheiden alle 12-vuotiaita lapsia kuullaan turvapaikkapuhuttelussa. Syynä on viraston mukaan muun muassa se, että lapsen etua halutaan huomioida tarkemmin turvapaikka-asioissa.

Päätös on herättänyt pelkoja siitä, että lasten haastatteluita yritetään käyttää todistamaan, että vanhempien kääntymys ei ole ollut aitoa. Näin saataisiin perusteet turvapaikkahakemuksen hylkäämiselle.

Unicefin mukaan on hyvä, että Maahanmuuttovirasto pyrkii nyt laajentamaan lasten kuulemista, mutta ohjeistuksen ongelmana on kuulemisen liittäminen vain uskontoon.

”Se, että lapsia kuultaisiin juuri uskonnosta, on outoa, koska Suomessa lapsen uskonnosta päättävät hänen huoltajansa. Lapsen oikeuksien sopimuksessakin tunnistetaan tältä osin vanhempien ja laillisten huoltajien rooli. Toivommekin, että ohjeistusta korjattaisiinkin siihen suuntaan, että maahanmuuttovirasto pyrkii kehittämään lasten kuulemista yleensä”, sanoo järjestön ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Unicef on kritisoinut aiemminkin sitä, ettei lasten etua huomioida riittävästi turvapaikkaprosessissa. Sen mukaan lapsen oikeuksien sopimus on unohtunut Suomen turvapaikkapolitiikasta. Järjestö kritisoi esimerkiksi oikeusavun rajoittamista ja perheenyhdistämisen toimeentuloedellytyksiä, jotka vaikuttavat myös lapsiin.

”Nämä muutokset tehtiin kiireessä reaktiona Suomen mittapuulla suuriin turvapaikanhakijamääriin. Nyt muutokset pitää yhtä kiireesti arvioida uudestaan, sillä perheet ja lapset maksavat niistä aivan liian kovaa hintaa”, Hetemäki sanoo.

Lasten oikeudet uskontolapsetpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Suomen UNICEF

Lue myös

Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.