Unicef: Tuhkarokkotapaukset lisääntyneet hälyttävästi – ”Aivan liian usein todellinen tartunta on väärä tieto” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Tuhkarokkotapaukset lisääntyneet hälyttävästi – ”Aivan liian usein todellinen tartunta on väärä tieto”

Tuhkarokkotapaukset lisääntyivät viime vuonna kehitysmaiden lisäksi myös joissakin kehittyneissä maissa. Unicef syyttää tapausten kasvusta muun muassa rokoteskeptisyyttä.

Lääkäri antaa tuhkarokkorokotteen lapselle

9-vuotias Maryana Dzuba sai tuhkarokko-, vihurirokko- ja sikotautirokotteen helmikuussa Lvivin alueella Ukrainassa. Kuva: © UNICEF / Yurko Dyachyshyn.

YK:n lastenrahasto Unicef on huolissaan tuhkarokkotapausten kasvusta maailmalla. Tuhkarokkokuolemat ovat vähentyneet 2000-luvulla nopeasti lisääntyneen rokottamisen ansiosta, mutta viime vuosina havaittujen tautitapausten määrä on kasvanut.

Kasvua on tapahtunut myös kehittyneissä maissa sekä sellaisissa maissa, jotka on aiemmin julistettu vapaiksi tuhkarokosta. Peräti 98 maasta löytyi vuonna 2018 enemmän tapauksia kuin edellisvuonna, selviää viime viikolla julkaistuista tilastoista.

Eniten tapausten määrä kasvoi Ukrainassa, Filippiineillä ja Brasiliassa. Ukrainassa tapauksia oli peräti 35 120. Tänä vuonna maassa on havaittu jo yli 24 000 tapausta.

”Tämä on herätyssoitto. Meillä on turvallinen, tehokas ja edullinen rokote herkästi tarttuvaa tautia vastaan. Rokote on säästänyt lähes miljoona henkeä joka vuosi viimeisten kahden vuosikymmenen ajan. Nämä tapaukset eivät ole tapahtuneet yhdessä yössä”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore tiedotteessa.

Tapausten kasvun taustalla on Unicefin mukaan esimerkiksi huono infrastruktuuri, levottomuudet, tiedon puute ja rokoteskeptisyys.

Tauti on viime vuosina levinnyt myös kehittyneissä maissa. Yhdysvalloissa tapaukset kuusinkertaistuivat vuosina 2017–2018. Myös esimerkiksi Ranskassa tapaukset ovat lisääntyneet.

”Lähes kaikki tapaukset ovat estettävissä, ja silti lapset saavat tartuntoja jopa paikoissa, joissa tekosyitä ei ole. Tuhkarokko on sairaus, mutta aivan liian usein todellinen tartunta on väärä tieto, epäluottamus ja omahyväisyys. Meidän pitää tehdä enemmän välittääksemme tietoa jokaiselle vanhemmalle, jotta voimme autta rokottamaan turvallisesti kaikki lapset”, Fore sanoi.

Unicef vetoaa sekä hallituksiin, terveyspalveluiden tuottajiin että vanhempiin lasten rokottamiseksi. Esimerkiksi Ukrainassa se on tukenut rokottamisen nopeuttamista ja rokoteskeptisyyteen vaikuttamista. Filippiineillä puolestaan aiotaan rokottaa 9 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan.

Tuhkarokko on viruksen levittämä yleisinfektio, joka tarttuu herkemmin kuin ebola, tuberkuloosi tai influenssa. Se leviää ilmassa ja aiheuttaa muun muassa korkeaa kuumetta ja hengitystieoireita. Se voi tappaa etenkin aliravittuja ja rokottamattomia lapsia. Vuonna 2017 siihen kuoli 110 000 ihmistä, pääosin alle 5-vuotiaita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia