UNICEF: Täysimetys pelastaisi miljoona lasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNICEF: Täysimetys pelastaisi miljoona lasta

Äidinmaidossa on kaikki alle puolivuotiaan tarvitsemat ravintoaineet, järjestö muistuttaa.

Tällä viikolla on kansainvälinen rintaruokinnan viikko, jota vietetään tänä vuonna 20 kerran. Miljoonan lapsen henki voisi säästyä vuodessa, jos vauvaa ruokittaisiin imettämällä, sanoo YK:n lastenterveysjärjestö UNICEF.

Kehitysmaissa lapsille annetaan usein maidon lisäksi vettä, mutta likainen vesi voi sellaisenaan, tai äidinmaidonkorvikkeeseen lisättynä, olla lapselle vaarallista. Suomessa pulloruokinta ei johda hengenvaaraan, mutta rintaruokinta siitä huolimatta edistää lapsen terveyttä.

"Rintaruokinnan edut ovat kiistattomat. Sen lisääminen vähentää lapsikuolleisuutta ja aliravitsemusta. Maiden hallitusten on otettava vahvempi rooli rintaruokinnan edistämisessä ja äidinmaidonkorvikkeiden markkinoinnin suitsimisessa", toteaa UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Unicef muistuttaa, että äidinmaidossa on kaikki alle puolivuotiaan tarvitsemat ravintoaineet. Lääketieteellinen aikakauslehti Lancet julkaisi tutkimuksen vuonna 2008, jossa arvioitiin, että lapsi, joka ei ole saanut äidinmaitoa menehtyy 14 kertaa todennäköisemmin, UNICEF kertoo.

WHO:n jäsenmaat ovat asettaneet tavoitteekseen, että vuoteen 2025 mennessä puolet alle kuusikuukautisista lapsista olisi rintaruokinnassa. Tällä hetkellä täysimetyksessä on vain 37 prosenttia alle puolivuotiaista.

WHO ja UNICEF järjestivät ensimmäisen imetyksen edistämisen viikon vuonna 2002 tiedottaakseen imetyksen tuomista terveyseduista lapselle.

Vaikka Suomen lapsikuolleisuusluvut ovat maailman alhaisimpien joukossa, Suomen UNICEFin ohjelmajohtajan Inka Hetemäki muistuttaa myös, että Suomessa imetetään pohjoismaista vähiten.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia