Uutiset

UNICEF: Täysimetys pelastaisi miljoona lasta

Äidinmaidossa on kaikki alle puolivuotiaan tarvitsemat ravintoaineet, järjestö muistuttaa.
(Kuva: Mylissa / Flickr.com / cc 2.0)

Tällä viikolla on kansainvälinen rintaruokinnan viikko, jota vietetään tänä vuonna 20 kerran. Miljoonan lapsen henki voisi säästyä vuodessa, jos vauvaa ruokittaisiin imettämällä, sanoo YK:n lastenterveysjärjestö UNICEF.

Kehitysmaissa lapsille annetaan usein maidon lisäksi vettä, mutta likainen vesi voi sellaisenaan, tai äidinmaidonkorvikkeeseen lisättynä, olla lapselle vaarallista. Suomessa pulloruokinta ei johda hengenvaaraan, mutta rintaruokinta siitä huolimatta edistää lapsen terveyttä.

"Rintaruokinnan edut ovat kiistattomat. Sen lisääminen vähentää lapsikuolleisuutta ja aliravitsemusta. Maiden hallitusten on otettava vahvempi rooli rintaruokinnan edistämisessä ja äidinmaidonkorvikkeiden markkinoinnin suitsimisessa", toteaa UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Unicef muistuttaa, että äidinmaidossa on kaikki alle puolivuotiaan tarvitsemat ravintoaineet. Lääketieteellinen aikakauslehti Lancet julkaisi tutkimuksen vuonna 2008, jossa arvioitiin, että lapsi, joka ei ole saanut äidinmaitoa menehtyy 14 kertaa todennäköisemmin, UNICEF kertoo.

WHO:n jäsenmaat ovat asettaneet tavoitteekseen, että vuoteen 2025 mennessä puolet alle kuusikuukautisista lapsista olisi rintaruokinnassa. Tällä hetkellä täysimetyksessä on vain 37 prosenttia alle puolivuotiaista.

WHO ja UNICEF järjestivät ensimmäisen imetyksen edistämisen viikon vuonna 2002 tiedottaakseen imetyksen tuomista terveyseduista lapselle.

Vaikka Suomen lapsikuolleisuusluvut ovat maailman alhaisimpien joukossa, Suomen UNICEFin ohjelmajohtajan Inka Hetemäki muistuttaa myös, että Suomessa imetetään pohjoismaista vähiten.

ravinto/aliravitsemussairaus/lääkintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”