Uutiset

Unicef tarvitsee tänä vuonna hätäapuun melkein Coca-Colan mainosbudjetin verran

Unicef tarvitsee humanitaarisen avun toimittamiseksi tänä vuonna 3,4 miljardia euroa. Viime vuonna järjestö sai kokoon alle puolet tarvitsemastaan summasta. Myös muiden avustusjärjestöjen jakaman avun tarve on kasvanut.
Lapsia leikkimässä lattialla
Myanmarin rohingyalapsia leikkii Bangladeshissa Cox's Bazarin pakolaisleirialueella. (Kuva: © UNICEF/Sokol)

YK:n lastenjärjestö Unicef on julkaissut vuotuisen arvionsa siitä, minkä verran se tarvitsee rahaa kansainväliseltä yhteisöltä voidakseen välittää humanitaarista apua ympäri maailman.

Summa on 3,9 miljardia dollaria eli noin 3,4 miljardia euroa. Se on hieman vähemmän kuin Coca-Colan vuosittainen mainosbudjetti, järjestö havainnollistaa.

”Summa voi kuulostaa suurelta, mutta sen kokoon saamisen ei pitäisi olla vaikeaa. -- Kuluttajat maailmalla ostivat mobiilisovelluksia yli 16-kertaisella summalla vuoden 2018 aikana, vertaa Suomen Unicefin viestintäpäällikkö Kirsi Haru järjestön tiedotteessa.

Unicefin mukaan hätäapua tarvitsee yhteensä 41 miljoonaa lasta 59 maassa. Tärkeimmät kohteet ovat Syyria ja sen naapurimaat, Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta sekä Etelä-Sudan.

Mikäli rahat saadaan kokoon, voitaisiin esimerkiksi välittää 42,8 miljoonalle ihmiselle puhdasta vettä, rokottaa 10,3 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan ja tarjota 10,1 miljoonalle lapselle opetusta.

Niin Unicefin kuin muidenkin avustustoimijoiden jakaman humanitaarisen avun tarve on viime vuosina kasvanut. YK:n koko tätä vuotta koskeva hätäapuvetoomus oli viime vuoden lopulla 21,9 miljardia dollaria (19,2 miljardia euroa). Se on vähemmän kuin vuoden 2018 tarve, mutta summan odotetaan nousevan viime vuoden tasolle, kunhan Syyrian avuntarve on selvillä. Rahoilla on tarkoitus auttaa yli 93:a miljoonaa ihmistä.

Avuntarpeen kasvun taustalla ovat etenkin konfliktit. YK-järjestöjen eilen ilmestyneen raportin mukaan kahdeksassa konfliktimaassa tai -alueella, Afganistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongossa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä, Somaliassa, Syyriassa sekä Tšadjärven alueella yhteensä 56 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä ruoka- ja elinkeinotukea.

Unicefin mukaan etenkin lasten tilanteen vakavuus saa konfliktitilanteissa liian vähän huomiota.

”Kuolonuhrien määrä on uutinen, mutta varsinainen tragedia jää näkymättömäksi: miten esimerkiksi Jemenin tulevaisuutta rakennetaan, kun puolet lapsista on kroonisesti aliravittuja eivätkä he koskaan kehity normaalisti”, Haru sanoo.

Vaikka YK:n jäsenmaat ovat viime vuosina lahjoittaneet hätäapuun yhä enemmän rahaa, yleensä summaa ei saada kokoon. Esimerkiksi Unicef sai viime vuonna kokoon vain 49 prosenttia tarvitsemastaan rahoituksesta.

avustustyökatastrofiapukonflikti Suomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla