Unicef tarvitsee tänä vuonna hätäapuun melkein Coca-Colan mainosbudjetin verran | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef tarvitsee tänä vuonna hätäapuun melkein Coca-Colan mainosbudjetin verran

Unicef tarvitsee humanitaarisen avun toimittamiseksi tänä vuonna 3,4 miljardia euroa. Viime vuonna järjestö sai kokoon alle puolet tarvitsemastaan summasta. Myös muiden avustusjärjestöjen jakaman avun tarve on kasvanut.

Lapsia leikkimässä lattialla

Myanmarin rohingyalapsia leikkii Bangladeshissa Cox's Bazarin pakolaisleirialueella. Kuva: © UNICEF/Sokol.

YK:n lastenjärjestö Unicef on julkaissut vuotuisen arvionsa siitä, minkä verran se tarvitsee rahaa kansainväliseltä yhteisöltä voidakseen välittää humanitaarista apua ympäri maailman.

Summa on 3,9 miljardia dollaria eli noin 3,4 miljardia euroa. Se on hieman vähemmän kuin Coca-Colan vuosittainen mainosbudjetti, järjestö havainnollistaa.

”Summa voi kuulostaa suurelta, mutta sen kokoon saamisen ei pitäisi olla vaikeaa. -- Kuluttajat maailmalla ostivat mobiilisovelluksia yli 16-kertaisella summalla vuoden 2018 aikana, vertaa Suomen Unicefin viestintäpäällikkö Kirsi Haru järjestön tiedotteessa.

Unicefin mukaan hätäapua tarvitsee yhteensä 41 miljoonaa lasta 59 maassa. Tärkeimmät kohteet ovat Syyria ja sen naapurimaat, Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta sekä Etelä-Sudan.

Mikäli rahat saadaan kokoon, voitaisiin esimerkiksi välittää 42,8 miljoonalle ihmiselle puhdasta vettä, rokottaa 10,3 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan ja tarjota 10,1 miljoonalle lapselle opetusta.

Niin Unicefin kuin muidenkin avustustoimijoiden jakaman humanitaarisen avun tarve on viime vuosina kasvanut. YK:n koko tätä vuotta koskeva hätäapuvetoomus oli viime vuoden lopulla 21,9 miljardia dollaria (19,2 miljardia euroa). Se on vähemmän kuin vuoden 2018 tarve, mutta summan odotetaan nousevan viime vuoden tasolle, kunhan Syyrian avuntarve on selvillä. Rahoilla on tarkoitus auttaa yli 93:a miljoonaa ihmistä.

Avuntarpeen kasvun taustalla ovat etenkin konfliktit. YK-järjestöjen eilen ilmestyneen raportin mukaan kahdeksassa konfliktimaassa tai -alueella, Afganistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongossa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä, Somaliassa, Syyriassa sekä Tšadjärven alueella yhteensä 56 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä ruoka- ja elinkeinotukea.

Unicefin mukaan etenkin lasten tilanteen vakavuus saa konfliktitilanteissa liian vähän huomiota.

”Kuolonuhrien määrä on uutinen, mutta varsinainen tragedia jää näkymättömäksi: miten esimerkiksi Jemenin tulevaisuutta rakennetaan, kun puolet lapsista on kroonisesti aliravittuja eivätkä he koskaan kehity normaalisti”, Haru sanoo.

Vaikka YK:n jäsenmaat ovat viime vuosina lahjoittaneet hätäapuun yhä enemmän rahaa, yleensä summaa ei saada kokoon. Esimerkiksi Unicef sai viime vuonna kokoon vain 49 prosenttia tarvitsemastaan rahoituksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia