Uutiset

Unicef tarvitsee tänä vuonna hätäapuun melkein Coca-Colan mainosbudjetin verran

Unicef tarvitsee humanitaarisen avun toimittamiseksi tänä vuonna 3,4 miljardia euroa. Viime vuonna järjestö sai kokoon alle puolet tarvitsemastaan summasta. Myös muiden avustusjärjestöjen jakaman avun tarve on kasvanut.
Lapsia leikkimässä lattialla
Myanmarin rohingyalapsia leikkii Bangladeshissa Cox's Bazarin pakolaisleirialueella. (Kuva: © UNICEF/Sokol)

YK:n lastenjärjestö Unicef on julkaissut vuotuisen arvionsa siitä, minkä verran se tarvitsee rahaa kansainväliseltä yhteisöltä voidakseen välittää humanitaarista apua ympäri maailman.

Summa on 3,9 miljardia dollaria eli noin 3,4 miljardia euroa. Se on hieman vähemmän kuin Coca-Colan vuosittainen mainosbudjetti, järjestö havainnollistaa.

”Summa voi kuulostaa suurelta, mutta sen kokoon saamisen ei pitäisi olla vaikeaa. -- Kuluttajat maailmalla ostivat mobiilisovelluksia yli 16-kertaisella summalla vuoden 2018 aikana, vertaa Suomen Unicefin viestintäpäällikkö Kirsi Haru järjestön tiedotteessa.

Unicefin mukaan hätäapua tarvitsee yhteensä 41 miljoonaa lasta 59 maassa. Tärkeimmät kohteet ovat Syyria ja sen naapurimaat, Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta sekä Etelä-Sudan.

Mikäli rahat saadaan kokoon, voitaisiin esimerkiksi välittää 42,8 miljoonalle ihmiselle puhdasta vettä, rokottaa 10,3 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan ja tarjota 10,1 miljoonalle lapselle opetusta.

Niin Unicefin kuin muidenkin avustustoimijoiden jakaman humanitaarisen avun tarve on viime vuosina kasvanut. YK:n koko tätä vuotta koskeva hätäapuvetoomus oli viime vuoden lopulla 21,9 miljardia dollaria (19,2 miljardia euroa). Se on vähemmän kuin vuoden 2018 tarve, mutta summan odotetaan nousevan viime vuoden tasolle, kunhan Syyrian avuntarve on selvillä. Rahoilla on tarkoitus auttaa yli 93:a miljoonaa ihmistä.

Avuntarpeen kasvun taustalla ovat etenkin konfliktit. YK-järjestöjen eilen ilmestyneen raportin mukaan kahdeksassa konfliktimaassa tai -alueella, Afganistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongossa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä, Somaliassa, Syyriassa sekä Tšadjärven alueella yhteensä 56 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä ruoka- ja elinkeinotukea.

Unicefin mukaan etenkin lasten tilanteen vakavuus saa konfliktitilanteissa liian vähän huomiota.

”Kuolonuhrien määrä on uutinen, mutta varsinainen tragedia jää näkymättömäksi: miten esimerkiksi Jemenin tulevaisuutta rakennetaan, kun puolet lapsista on kroonisesti aliravittuja eivätkä he koskaan kehity normaalisti”, Haru sanoo.

Vaikka YK:n jäsenmaat ovat viime vuosina lahjoittaneet hätäapuun yhä enemmän rahaa, yleensä summaa ei saada kokoon. Esimerkiksi Unicef sai viime vuonna kokoon vain 49 prosenttia tarvitsemastaan rahoituksesta.

avustustyökatastrofiapukonflikti Suomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.