UNICEF pettynyt JSN:n päätökseen silpomiskuvista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNICEF pettynyt JSN:n päätökseen silpomiskuvista

Julkisen sanan neuvoston mukaan Helsingin Sanomien päätös julkaista kuvat tyttöjen ympärileikkauksesta Keniassa ei rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Suomen UNICEF tuomitsee Julkisen sanan neuvoston (JSN) päätöksen, jonka mukaan Helsingin Sanomien tammikuinen kuvareportaasi tyttöjen ympärileikkauksesta ei rikkonut hyvää journalistista tapaa.

"Jos [Journalistin] ohjeet sallivat tällaisen tulkinnan, niitä olisi syytä päivittää niin, että ne olisivat linjassa Suomea velvoittavien ihmisoikeussopimusten kanssa. Tämän päätöksen valossa näyttää siltä, ettei neuvosto tunne perustavia ihmisoikeussopimuksia", kritisoi järjestön ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

UNICEFin mukaan päätös on Suomea velvoittavan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vastainen. Järjestö muistuttaa, että sopimuksen mukaan lapsella on oikeus suojeluun, aikuisten on harkittava aina lapsen etua ja että kaikilla lapsilla on yhdenvertaiset oikeudet.

Helsingin Sanomat julkaisi tammikuussa Meeri Koutaniemen ja Anu Nousiaisen reportaasin, jossa kuvattiin 14-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen niin, että tyttöjen kasvot näkyivät.

Kuvista tehtiin kantelu journalistien itsesääntelyelimelle JSN:lle Journalistin ohjeiden yksityisyyden suojaa sekä rikoksen uhrin hienotunteista kohtelua käsittelevien kohtien perusteella. JSN julkaisi eilen aiheesta 13–1 annetun vapauttavan päätöksen.

Päätöksen mukaan hienotunteisuus uutisoinnissa oli riittävää. Kuvien ottamiseen ja julkaisuun oli lupa holhoojalta, joka oli keskustellut myös tyttöjen itsensä kanssa. Tyttöjen kotipaikkakunnat sekä nimet salattiin. Neuvoston mukaan HS:llä oli myös painavat yhteiskunnalliset syyt julkaista reportaasi.

Neuvosto ei käsitellyt kantelua Journalistin ohjeiden yksityisyyden suojaa käsittelevän kohdan perusteella, koska asianosaisilla ei ollut mahdollisuutta antaa lupaansa kantelun käsittelyyn.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia