Uutiset

UNICEF pettynyt JSN:n päätökseen silpomiskuvista

Julkisen sanan neuvoston mukaan Helsingin Sanomien päätös julkaista kuvat tyttöjen ympärileikkauksesta Keniassa ei rikkonut hyvää journalistista tapaa.
(Kuva: indrarado / Flickr.com / cc 2.0)

Suomen UNICEF tuomitsee Julkisen sanan neuvoston (JSN) päätöksen, jonka mukaan Helsingin Sanomien tammikuinen kuvareportaasi tyttöjen ympärileikkauksesta ei rikkonut hyvää journalistista tapaa.

"Jos [Journalistin] ohjeet sallivat tällaisen tulkinnan, niitä olisi syytä päivittää niin, että ne olisivat linjassa Suomea velvoittavien ihmisoikeussopimusten kanssa. Tämän päätöksen valossa näyttää siltä, ettei neuvosto tunne perustavia ihmisoikeussopimuksia", kritisoi järjestön ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

UNICEFin mukaan päätös on Suomea velvoittavan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vastainen. Järjestö muistuttaa, että sopimuksen mukaan lapsella on oikeus suojeluun, aikuisten on harkittava aina lapsen etua ja että kaikilla lapsilla on yhdenvertaiset oikeudet.

Helsingin Sanomat julkaisi tammikuussa Meeri Koutaniemen ja Anu Nousiaisen reportaasin, jossa kuvattiin 14-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen niin, että tyttöjen kasvot näkyivät.

Kuvista tehtiin kantelu journalistien itsesääntelyelimelle JSN:lle Journalistin ohjeiden yksityisyyden suojaa sekä rikoksen uhrin hienotunteista kohtelua käsittelevien kohtien perusteella. JSN julkaisi eilen aiheesta 13–1 annetun vapauttavan päätöksen.

Päätöksen mukaan hienotunteisuus uutisoinnissa oli riittävää. Kuvien ottamiseen ja julkaisuun oli lupa holhoojalta, joka oli keskustellut myös tyttöjen itsensä kanssa. Tyttöjen kotipaikkakunnat sekä nimet salattiin. Neuvoston mukaan HS:llä oli myös painavat yhteiskunnalliset syyt julkaista reportaasi.

Neuvosto ei käsitellyt kantelua Journalistin ohjeiden yksityisyyden suojaa käsittelevän kohdan perusteella, koska asianosaisilla ei ollut mahdollisuutta antaa lupaansa kantelun käsittelyyn.

ihmisoikeudetlapsetmediatiedotusvälineet KeniaSuomi Suomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä