Unicef patistaa Euroopan valtioita sopimaan Välimeren yli pakenevien lasten suojelusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef patistaa Euroopan valtioita sopimaan Välimeren yli pakenevien lasten suojelusta

Jo yli 200 Eurooppaan pyrkivää ihmistä on kuollut tänä vuonna Välimerellä samaan aikaan, kun pelastusalusten toimintaa on estetty. YK:n lastenjärjestö vaatii Euroopan-laajuista linjausta Välimeren yli pakenevien lasten suojelemiseksi.

Kumiveneen jäänteet rannalla

Kumiveneen jäänteet rannalla Kreikan Kosin saarella vuonna 2015. Kuva: Ann Wuyts / CC BY 2.0.

YK:n lastenjärjestö Unicef vaatii Euroopan-laajuista linjausta Välimeren yli pakenevien lasten suojelemiseksi. Sen mukaan lasten on saatava suojelua, terveydenhoitoa sekä psykososiaalista tukea. EU:n jäsenmaiden tulisi myös nopeuttaa perheenyhdistämistä ja sitoutua ottamaan vastaan uudelleensijoitettavia turvapaikanhakijoita, erityisesti lapsia, se sanoo eilen julkaistussa kannanotossaan.

”Joka päivä lapset riskeeraavat henkensä päästäkseen turvaan ja saadakseen mahdollisuuden kunnolliseen tulevaisuuteen. Alueellinen linjaus auttaisi, ettei näiden lasten tarvitsisi kärsiä enempää – monet heistä ovat jo joutuneet kaltoinkohtelun ja hyväksikäytön kohteeksi pitkän matkansa aikana”, sanoo Unicefin Euroopan ja Keski-Aasian aluetoimiston johtaja Afshan Khan tiedotteessa.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan tammikuun 20. päivään mennessä Eurooppaan on tullut meriteitse tänä vuonna 4 883 ihmistä. 203 ihmistä on kuollut. Tilastot synkkenivät viime viikonloppuna, kun 170 ihmistä kuoli tai katosi Välimerellä kahdessa haaksirikossa Pohjois-Afrikan ja Euroopan välillä.

Joidenkin tietojen mukaan mukana oli lapsia ja raskaana ollut nainen. Viime viikolla myös 9-vuotiaan irakilaistytön raportoitiin kuolleen, kun hän yritti päästä perheineen Samoksen saarelle Kreikassa, Unicef kertoo.

Unicefin mukaan Kreikan, Italian ja Espanjan rannikoille saapui tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana yhteensä yli 400 lasta. Pakomatka Välimeren yli on talvikuukausina erityisen vaarallinen kylmän sään ja kovan merenkäynnin vuoksi, se muistuttaa.

Aiemmin tammikuussa Sea Watch 3 -pelastuslaiva jäi jumiin myrskyävälle merelle 18 päiväksi, koska laivan ei annettu ankkuroitua mihinkään Euroopan rantavaltion satamaan. Laivalla oli 32 merestä pelastettua ihmistä, joista ainakin kuusi oli lapsia. Lopulta Malta otti laivan vastaan.

Unicef vaatii, että pelastusalusten sallitaan rantautuvan Euroopan satamiin niin nopeasti kuin mahdollista. Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kritisoi eilen EU-maita, jotka ovat estäneet avustusjärjestöjen työn Välimerellä. Se vaati myös, ettei turvapaikanhakijoita palautettaisi enää Libyaan, jossa heidät sijoitetaan pidätyskeskuksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia