Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Unicef: Lapsia hyväksikäytetään Ranskan epävirallisilla pakolaisleireillä

Lapsia pakotetaan muun muassa velkatyöhön ja prostituutioon. Monella olisi perhe odottamassa Britanniassa.
Calais'n viidakoksi kutsuttu pakolaisleiri Ranskassa. (Kuva: malachybrowne / Flickr.com / CC BY 2.0)

Eurooppaan saapuneita pakolais- ja siirtolaislapsia käytetään seksuaalisesti hyväksi ja pakotetaan työhön Pohjois-Ranskassa sijaitsevien Calais'n ja Dunkirkin epävirallisilla pakolaisleireillä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Lapset kertoivat järjestön tutkijoille joutuneensa velkaorjuuteen sekä osallistumaan rikollisuuteen, kuten auttamaan salakuljettajia. Sekä poikia että tyttöjä on raiskattu ja käytetty muulla tavoin seksuaalisesti hyväksi. Tyttöjä pakotetaan prostituutioon, ja seksin vastineeksi saatetaan luvata nopeampaa pääsyä Isoon-Britanniaan.

Tuhansien Pohjois-Ranskan leireillä olevien tavoitteena on päästä Isoon-Britanniaan. Leirien olot ovat herättäneet kansainvälistä pahennusta, ja Ranska on yrittänyt purkaa niitä.

Unicefin tutkimuksen mukaan osalla leireille yksin saapuneista lapsista olisi perhe odottamassa Isossa-Britanniassa, mutta perheenyhdistämisen hitauden, tiukentuneen rajavalvonnan ja salakuljettajien perimien kalliiden leiri- ja kuljetusmaksujen vuoksi moni lapsi on jäänyt leireille jumiin. Tällä hetkellä salakuljettajat laskuttavat kanaalin ylittämisestä jopa 5 000–7 000 euroa. Niinpä myös lapset joutuvat ottamaan yhä suurempia riskejä yrittäessään Britanniaan.

Unicef vaatii, että Britannian viranomaiset helpottaisivat perheenyhdistämistä. Tällä hetkellä ainakin 157 lapsella Calais'ssa olisi juridinen oikeus olla perheensä kanssa Britanniassa, sanoo Britannian Unicefin apulaisjohtaja Lily Caprani.

Tutkimusta varten haastateltiin 60:tä 11–17-vuotiasta lasta seitsemällä epävirallisella leirillä tammi- ja huhtikuun välisenä aikana. Yhteensä leireillä arvellaan olevan noin 500 yksin tullutta lasta.

Unicefin aiemmin tällä viikolla julkaisemien tietojen mukaan pelkästään tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana Pohjois-Afrikasta Italiaan on saapunut noin 7 000 siirtolais- tai pakolaislasta, joista yli 90 prosenttia yksin.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa lapsetpakolaisetsiirtolaisuus RanskaIso-Britannia Suomen UNICEF

Lue myös

Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat