Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Unicef: Lapsia hyväksikäytetään Ranskan epävirallisilla pakolaisleireillä

Lapsia pakotetaan muun muassa velkatyöhön ja prostituutioon. Monella olisi perhe odottamassa Britanniassa.
Calais'n viidakoksi kutsuttu pakolaisleiri Ranskassa. (Kuva: malachybrowne / Flickr.com / CC BY 2.0)

Eurooppaan saapuneita pakolais- ja siirtolaislapsia käytetään seksuaalisesti hyväksi ja pakotetaan työhön Pohjois-Ranskassa sijaitsevien Calais'n ja Dunkirkin epävirallisilla pakolaisleireillä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Lapset kertoivat järjestön tutkijoille joutuneensa velkaorjuuteen sekä osallistumaan rikollisuuteen, kuten auttamaan salakuljettajia. Sekä poikia että tyttöjä on raiskattu ja käytetty muulla tavoin seksuaalisesti hyväksi. Tyttöjä pakotetaan prostituutioon, ja seksin vastineeksi saatetaan luvata nopeampaa pääsyä Isoon-Britanniaan.

Tuhansien Pohjois-Ranskan leireillä olevien tavoitteena on päästä Isoon-Britanniaan. Leirien olot ovat herättäneet kansainvälistä pahennusta, ja Ranska on yrittänyt purkaa niitä.

Unicefin tutkimuksen mukaan osalla leireille yksin saapuneista lapsista olisi perhe odottamassa Isossa-Britanniassa, mutta perheenyhdistämisen hitauden, tiukentuneen rajavalvonnan ja salakuljettajien perimien kalliiden leiri- ja kuljetusmaksujen vuoksi moni lapsi on jäänyt leireille jumiin. Tällä hetkellä salakuljettajat laskuttavat kanaalin ylittämisestä jopa 5 000–7 000 euroa. Niinpä myös lapset joutuvat ottamaan yhä suurempia riskejä yrittäessään Britanniaan.

Unicef vaatii, että Britannian viranomaiset helpottaisivat perheenyhdistämistä. Tällä hetkellä ainakin 157 lapsella Calais'ssa olisi juridinen oikeus olla perheensä kanssa Britanniassa, sanoo Britannian Unicefin apulaisjohtaja Lily Caprani.

Tutkimusta varten haastateltiin 60:tä 11–17-vuotiasta lasta seitsemällä epävirallisella leirillä tammi- ja huhtikuun välisenä aikana. Yhteensä leireillä arvellaan olevan noin 500 yksin tullutta lasta.

Unicefin aiemmin tällä viikolla julkaisemien tietojen mukaan pelkästään tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana Pohjois-Afrikasta Italiaan on saapunut noin 7 000 siirtolais- tai pakolaislasta, joista yli 90 prosenttia yksin.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa lapsetpakolaisetsiirtolaisuus RanskaIso-Britannia Suomen UNICEF

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.