Unicef: Lapsia hyväksikäytetään Ranskan epävirallisilla pakolaisleireillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Lapsia hyväksikäytetään Ranskan epävirallisilla pakolaisleireillä

Lapsia pakotetaan muun muassa velkatyöhön ja prostituutioon. Monella olisi perhe odottamassa Britanniassa.

Eurooppaan saapuneita pakolais- ja siirtolaislapsia käytetään seksuaalisesti hyväksi ja pakotetaan työhön Pohjois-Ranskassa sijaitsevien Calais'n ja Dunkirkin epävirallisilla pakolaisleireillä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Lapset kertoivat järjestön tutkijoille joutuneensa velkaorjuuteen sekä osallistumaan rikollisuuteen, kuten auttamaan salakuljettajia. Sekä poikia että tyttöjä on raiskattu ja käytetty muulla tavoin seksuaalisesti hyväksi. Tyttöjä pakotetaan prostituutioon, ja seksin vastineeksi saatetaan luvata nopeampaa pääsyä Isoon-Britanniaan.

Tuhansien Pohjois-Ranskan leireillä olevien tavoitteena on päästä Isoon-Britanniaan. Leirien olot ovat herättäneet kansainvälistä pahennusta, ja Ranska on yrittänyt purkaa niitä.

Unicefin tutkimuksen mukaan osalla leireille yksin saapuneista lapsista olisi perhe odottamassa Isossa-Britanniassa, mutta perheenyhdistämisen hitauden, tiukentuneen rajavalvonnan ja salakuljettajien perimien kalliiden leiri- ja kuljetusmaksujen vuoksi moni lapsi on jäänyt leireille jumiin. Tällä hetkellä salakuljettajat laskuttavat kanaalin ylittämisestä jopa 5 000–7 000 euroa. Niinpä myös lapset joutuvat ottamaan yhä suurempia riskejä yrittäessään Britanniaan.

Unicef vaatii, että Britannian viranomaiset helpottaisivat perheenyhdistämistä. Tällä hetkellä ainakin 157 lapsella Calais'ssa olisi juridinen oikeus olla perheensä kanssa Britanniassa, sanoo Britannian Unicefin apulaisjohtaja Lily Caprani.

Tutkimusta varten haastateltiin 60:tä 11–17-vuotiasta lasta seitsemällä epävirallisella leirillä tammi- ja huhtikuun välisenä aikana. Yhteensä leireillä arvellaan olevan noin 500 yksin tullutta lasta.

Unicefin aiemmin tällä viikolla julkaisemien tietojen mukaan pelkästään tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana Pohjois-Afrikasta Italiaan on saapunut noin 7 000 siirtolais- tai pakolaislasta, joista yli 90 prosenttia yksin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia