Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Unicef: Lähes 30 prosenttia konflikti- ja katastrofimaiden nuorista ei osaa lukea

Nigerissä jopa kolme neljästä nuoresta on lukutaidottomia, selviää YK:n lastenjärjestön tilastoista. Järjestön johtaja kuvaa lukuja ”synkäksi muistutukseksi” kriisien vaikutuksista lapsiin.
Opettaja osoittaa liitutaulua Sudanissa
Lukutaito jää monilta konfliktimaiden nuorilta saamatta. Opetusta Abu Shoukin sisäisten pakolaisten leirillä Sudanin Darfurissa vuonna 2014. (Kuva: Albert González Farran / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Konflikti- ja katastrofimaissa elävistä 15–24-vuotiaista nuorista lähes 30 prosenttia ei osaa lukea. Erityisen heikko on tyttöjen ja nuorten naisten lukutaito, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Konflikteista ja katastrofeista kärsivissä maissa 33 prosenttia nuorista naisista ja 24 prosenttia nuorista miehistä ei osaa lukea, eilen julkaistuista tilastoista selviää.

Unicef laski luvut käyttämällä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon tilastoja 27 maasta, jotka ovat hätätilassa kriisin tai konfliktin takia. Pahin tilanne on Nigerissä, jossa 76 prosenttia nuorista ei osaa lukea.

Myös Tšadissa, Etelä-Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa yli 60 prosenttia nuorista on lukutaidottomia.

”Nämä luvut ovat synkkä muistutus siitä, millainen traaginen vaikutus kriiseillä on lasten koulutukseen, tulevaisuuteen sekä yhteiskuntien vakauteen ja kasvuun”, sanoo Unicefin johtaja Henrietta H. Fore järjestön tiedotteessa.

Unicef, Unesco ja muut järjestöt ovat viime aikoina varoitelleet, ettei koulutukseen etenkään hätätilanteissa satsata riittävästi rahaa. Tällä hetkellä esimerkiksi humanitaarisesta avusta vain 3,6 prosenttia käytetään koulutukseen.

Senegalissa alkaa tänään kansainvälinen konferenssi, jossa on määrä lisätä avunantajien rahoituslupauksia nimenomaan koulutukseen.

Koulutus kehitysmaissa koulutuskonflikti Suomen UNICEF

Lue myös

Joukko tyttöjä heiluttaa

Raportti: Tyttöjen huono koulutus maksaa maailmalle biljoonia dollareita

Vain kolmannes köyhien maiden tytöistä saa yläkoulun päätökseen. Kouluttamattomuus tarkoittaa sekä taloudellisia että yhteiskunnallisia menetyksiä, varoitetaan Maailmanpankin raportissa.
Opettaja vahingoittuneessa koulussa

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.