Unicef: Lähes 30 prosenttia konflikti- ja katastrofimaiden nuorista ei osaa lukea | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Lähes 30 prosenttia konflikti- ja katastrofimaiden nuorista ei osaa lukea

Nigerissä jopa kolme neljästä nuoresta on lukutaidottomia, selviää YK:n lastenjärjestön tilastoista. Järjestön johtaja kuvaa lukuja ”synkäksi muistutukseksi” kriisien vaikutuksista lapsiin.

Opettaja osoittaa liitutaulua Sudanissa

Lukutaito jää monilta konfliktimaiden nuorilta saamatta. Opetusta Abu Shoukin sisäisten pakolaisten leirillä Sudanin Darfurissa vuonna 2014. Kuva: Albert González Farran / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Konflikti- ja katastrofimaissa elävistä 15–24-vuotiaista nuorista lähes 30 prosenttia ei osaa lukea. Erityisen heikko on tyttöjen ja nuorten naisten lukutaito, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Konflikteista ja katastrofeista kärsivissä maissa 33 prosenttia nuorista naisista ja 24 prosenttia nuorista miehistä ei osaa lukea, eilen julkaistuista tilastoista selviää.

Unicef laski luvut käyttämällä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon tilastoja 27 maasta, jotka ovat hätätilassa kriisin tai konfliktin takia. Pahin tilanne on Nigerissä, jossa 76 prosenttia nuorista ei osaa lukea.

Myös Tšadissa, Etelä-Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa yli 60 prosenttia nuorista on lukutaidottomia.

”Nämä luvut ovat synkkä muistutus siitä, millainen traaginen vaikutus kriiseillä on lasten koulutukseen, tulevaisuuteen sekä yhteiskuntien vakauteen ja kasvuun”, sanoo Unicefin johtaja Henrietta H. Fore järjestön tiedotteessa.

Unicef, Unesco ja muut järjestöt ovat viime aikoina varoitelleet, ettei koulutukseen etenkään hätätilanteissa satsata riittävästi rahaa. Tällä hetkellä esimerkiksi humanitaarisesta avusta vain 3,6 prosenttia käytetään koulutukseen.

Senegalissa alkaa tänään kansainvälinen konferenssi, jossa on määrä lisätä avunantajien rahoituslupauksia nimenomaan koulutukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia