Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Unicef haluaa lisää keskustelua Suomen pakolaishistoriasta – ”kun lapsi joutuu jättämään kotinsa, tärkeintä ei ole, miksi häntä kutsumme”

Unicef käynnistää kampanjan, jossa muistutetaan, että Suomikin sai aikoinaan apua.
Suomen lippu
Pakolaisuus on koskettanut monia kantasuomalaisiakin historian aikana, muistuttaa Unicef. (Kuva: e_e_v_i / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Lastenjärjestö Suomen Unicef on käynnistänyt kampanjan, jonka tarkoituksena on lisätä julkista keskustelua Suomen pakolaishistoriasta.

Pakolaisuus on koskettanut Suomessa yli miljoonaa ihmistä joko henkilökohtaisesti tai vanhempien kautta, ja nykyäänkin Suomessa elää satojatuhansia pakolaisten lapsia, järjestö muistuttaa.

Karjalasta evakuoitiin talvisodan alkaessa noin 430 000 henkilöä ja Lapin sodan tieltä noin 170 000 henkeä. Suomesta myös siirrettiin lähes 80 000 lasta sotien aikana Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan.

”Evakot ja sotalapset joutuivat aikoinaan pakenemaan kodeistaan sodan takia aivan kuten tämän päivän pakolaiset. Kun lapsi joutuu jättämään kotinsa, tärkeintä ei ole, miksi häntä kutsumme – hän on ensisijaisesti lapsi, jolla on oikeus kasvaa täyteen mittaansa”, toteaa Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Kampanjan tuotot ohjataan sisällissotaa pakenevien syyrialaislasten auttamiseen. Unicef muistuttaa, että sotien jälkeen Suomi oli ainoa Pohjoismaa, jossa ruokaa ei ollut riittävästi ja että myös Suomi sai apua ulkomailta. Eniten sitä tuli Ruotsista ja Yhdysvalloista, mutta myös esimerkiksi Etelä-Afrikka ja Argentiina lähettivät apua.

Kampanjassa on mukana tunnettuja suomalaisia, jotka kertovat omasta tai perheidensä pakolaismenneisyydestä. Mukana ovat itärajalta jatkosotaa paennut Aira Samulin sekä pakolaisten lapset Katri Helena, Hjallis Harkimo ja Jaakko Saariluoma.

Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä lähes 66 miljoonaa pakolaista, eniten sitten toisen maailmansodan. Noin puolet on lapsia.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa avustustyölapsetpakolaisetsiirtolaisuuskonflikti Suomi Suomen UNICEF

Lue myös

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Euroopassa tarvitaan yhteisvastuuta turvaa etsivistä ihmisistä

Keskustelu siirtolaisista on jälleen kärjistynyt EU:ssa, vaikka tulijoita on vain murto-osa muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Epämääräiset ehdotukset koontileireistä EU:n ulkopuolella eivät riitä, vaan jokaisen jäsenmaan on kannettava vastuunsa Euroopasta turvaa hakevista ihmisistä – etenkin lapsista, vaatii Pelastakaa Lapset ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.
Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Naisia ja lapsia istumassa maassa

"Seuraavan sadekauden jälkeen istutan riisiä" – Orjuudessa eläneet Intian janadit iloitsevat maanomistusoikeudesta

Intian alkuperäisväestöön kuuluvat janadit ovat saaneet odottaa maanomistusoikeuden toteutumista jo parikymmentä vuotta. Paikallinen järjestö auttaa orjuuden kaltaisissa oloissa eläneitä janadeja kohentamaan elinolojaan.