Unicef haluaa lisää keskustelua Suomen pakolaishistoriasta – ”kun lapsi joutuu jättämään kotinsa, tärkeintä ei ole, miksi häntä kutsumme” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef haluaa lisää keskustelua Suomen pakolaishistoriasta – ”kun lapsi joutuu jättämään kotinsa, tärkeintä ei ole, miksi häntä kutsumme”

Unicef käynnistää kampanjan, jossa muistutetaan, että Suomikin sai aikoinaan apua.

Suomen lippu

Pakolaisuus on koskettanut monia kantasuomalaisiakin historian aikana, muistuttaa Unicef. Kuva: e_e_v_i / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Lastenjärjestö Suomen Unicef on käynnistänyt kampanjan, jonka tarkoituksena on lisätä julkista keskustelua Suomen pakolaishistoriasta.

Pakolaisuus on koskettanut Suomessa yli miljoonaa ihmistä joko henkilökohtaisesti tai vanhempien kautta, ja nykyäänkin Suomessa elää satojatuhansia pakolaisten lapsia, järjestö muistuttaa.

Karjalasta evakuoitiin talvisodan alkaessa noin 430 000 henkilöä ja Lapin sodan tieltä noin 170 000 henkeä. Suomesta myös siirrettiin lähes 80 000 lasta sotien aikana Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan.

”Evakot ja sotalapset joutuivat aikoinaan pakenemaan kodeistaan sodan takia aivan kuten tämän päivän pakolaiset. Kun lapsi joutuu jättämään kotinsa, tärkeintä ei ole, miksi häntä kutsumme – hän on ensisijaisesti lapsi, jolla on oikeus kasvaa täyteen mittaansa”, toteaa Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki tiedotteessa.

Kampanjan tuotot ohjataan sisällissotaa pakenevien syyrialaislasten auttamiseen. Unicef muistuttaa, että sotien jälkeen Suomi oli ainoa Pohjoismaa, jossa ruokaa ei ollut riittävästi ja että myös Suomi sai apua ulkomailta. Eniten sitä tuli Ruotsista ja Yhdysvalloista, mutta myös esimerkiksi Etelä-Afrikka ja Argentiina lähettivät apua.

Kampanjassa on mukana tunnettuja suomalaisia, jotka kertovat omasta tai perheidensä pakolaismenneisyydestä. Mukana ovat itärajalta jatkosotaa paennut Aira Samulin sekä pakolaisten lapset Katri Helena, Hjallis Harkimo ja Jaakko Saariluoma.

Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä lähes 66 miljoonaa pakolaista, eniten sitten toisen maailmansodan. Noin puolet on lapsia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia