Uutiset Intian kehitys

Unicef: Delhin saastepilvi herätyssoitto koko maailmalle

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi.
Delhin maisemia vuonna 2011. (Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / CC BY-SA 2.0)

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi, laskee YK:n lastenjärjestö Unicef. Ilmansaasteet eivät kuitenkaan kosketa vain Delhiä, vaan koko maailmaa, jonka on nyt aika herätä, se vaatii kannanotossaan.

Delhi on yksi maailman saastuneimpia kaupunkeja, mutta maatalousjätteiden polttaminen ympäröivissä osavaltioissa, hindufestivaali Diwalin ilotulitteet, rakennustyömaiden pöly sekä ajoneuvojen päästöt ovat nostaneet vaarallisimpien pienhiukkasten määrän yli 15-kertaiseksi turvalliseen rajaan verrattuna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhtenä toimenpiteenä kaupungin vajaat 6 000 koulua pantiin kiinni, jotta lasten ei tarvitsisi hengittää saastunutta ilmaa. Myös rakennusprojektit ovat jäissä.

Unicef kuitenkin muistuttaa, että myös muualla Intian kaupungeissa, kuten Varanasissa ja Lucknow'ssa, ilmanlaatu on ollut huono viime päivinä, samoin muualla maailmassa viimeisen vuoden aikana.

"Delhi on herätyssoitto maailmalle ilmansaasteista. --- Se on herätyssoitto, joka kertoo hyvin selvästi, että ellei päättäväisiin toimiin ryhdytä, tapahtumat, joita olemme todistaneet Delhissä, todennäköisesti yleistyvä"”, järjestö sanoo.

Unicefin muutaman viikon takaisen analyysin mukaan 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joilla ilmassa olevien myrkkyjen määrä ylittää vähintään kuusi kertaa kansainväliset suositukset.

Saasteet vaikuttavat moniin lapsia eniten tappaviin sairauksiin, kuten keuhkokuumeeseen. Ne myös pahentavat esimerkiksi astmaa, keuhkoputkentulehduksia ja yskää. Niillä voi olla jopa vaikutuksia lasten kognitiiviseen kehitykseen, järjestö sanoo.

Maailman maat kokoustavat parhaillaan Marokon Marrakechissa YK:n ilmastokokouksessa. Ilmansaasteiden vähentäminen vaikuttaisi myös kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, ei vain lasten terveyteen, Unicef muistuttaa.

Intian kehitys lapsetterveysympäristösaastuminen Intia Suomen UNICEF

Lue myös

Mielenosoittajia ja poliiseja Intiassa

Poliisi ampui ympäristömielenosoittajia Intiassa

Intian Tamil Nadun osavaltiossa on vastustettu vuosien ajan kuparisulattoa. Toukokuussa rauhanomainen mielenosoitus kääntyi veriseksi, kun poliisi ampui kuoliaaksi lukuisia mielenosoittajia. Kesäkuussa julkaistu kansalaisten selvitysryhmän raportti kumoaa poliisin väitteitä tapahtumasta.
ILO:n Intian johtaja piirtää lapsityötä käsittelevään julisteeseen

Intia käy ihmiskaupan kimppuun – luvassa kovempia rangaistuksia kauppiaille ja parempia palveluita uhreille

Intiassa on enemmän ihmiskaupan uhreja kuin missään muussa maassa. Nyt maassa käsitellään lakiehdotusta, joka voi langettaa ihmiskaupasta jopa elinkautisia tuomioita.
Rakennustyömaa  Intian Kašmirissa

Maatalousmaa jää kaupungistumisen alle Intian Kašmirissa

Maataloudella on ollut keskeinen asema Intian Kašmirissa, mutta viime vuosina alueelle kohoavat betonirakennelmat ovat vieneet tuhansia hehtaareja maata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.