Uutiset Ruokaturva

Unicef: Aika loppumassa nälkäkriisimaissa

Neljässä maassa 22 miljoonaa lasta kärsii nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä.
Ruuanjakoa Somalian Mogadishussa maan sisäisten pakolaisten leirillä. (Kuva: AMISOM Photo / Omar Abdisalan / CC0 1.0)

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että aika on pian loppumassa yli miljoonalta lapselta neljässä maassa, joita uhkaa nälänhätä. Yhteensä näissä maissa noin 22 miljoonaa lasta kärsii nälästä ja sairauksista, on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä. 

"Lapset eivät voi odottaa, että nälänhätä julistetaan yhä uusille alueille, ennen kuin maailma reagoi", sanoi järjestön hätäaputyön johtaja Manuel Fontaine eilen tiedotteessa.

YK julisti osiin Etelä-Sudania nälänhädän helmikuussa. Nälänhätää on povattu myös Jemeniin, Nigeriaan ja Somaliaan. Kaikki maat kärsivät konfliktista. Somaliassa nälänhätä olisi jo vuosikymmenen toinen.

"Tiedämme Somalian vuoden 2011 kriisistä, että siinä vaiheessa kun nälänhätä julistetaan, valtava määrä lapsia on jo kuollut. Se ei saa toistua", Fontaine sanoo.

Yhteensä neljässä maassa 20 miljoonaa ihmistä on vaarassa kuolla pian nälkään. Esimerkiksi Jemenissä 18,8 miljoonaa ihmistä, lähes kaksi kolmasosaa koko väestöstä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. YK kertoi eilen, että puolet maan terveyspalveluista on romahtanut.

Etelä-Sudanissa puolestaan ruokapulasta kärsii noin 4,9 miljoonaa ihmistä. Avun toimittamista vaikeuttaa turvattomuus. Viime viikolla kuusi avustustyöntekijää tapettiin maassa.

YK vetosi aiemmin maaliskuussa kansainväliseen yhteisöön avun toimittamiseksi maihin. Kaikki sen avustusvetoomukset ovat kuitenkin kipeästi alirahoitettuja. Humanitaarisen avun rahavirtoja seuraavan Financial Tracking Servicen mukaan esimerkiksi Jemenin hätäapuvetoomus on tällä hetkellä vain 8-prosenttisesti ja Etelä-Sudanin 18-prosenttisesti rahoitettu.

Unicef puolestaan tarvitsee välittömiin avustustoimiin lähes 255 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Suurin osa varoista tarvitaan ravitsemustyöhön, terveydenhoitoon ja rokotuksiin sekä puhtaan veden ja hygienian ohjelmiin.

Ruokaturva katastrofiapulapsetruokakonflikti JemenSomaliaNigeriaEtelä-Sudan Suomen UNICEF

Lue myös

Nainen pakkaa ruoka-apua Somaliassa

Järjestö: Lähes 600 000 lasta voi kuolla konfliktialueilla nälkään

Nälkäisten määrän kasvu, vaikeudet avun toimittamisessa ja järjestöjen krooninen rahapula uhkaavat lisätä lasten kuolemia tänä vuonna, varoittaa Pelastakaa Lapset.
Vehnäpelto

Tutkimus: Hiilidioksidipäästöt heikentävät ruuan ravintoarvoja – raudan, proteiinin ja sinkin puute voi tulevaisuudessa yleistyä

Ilmastonmuutos pienentää viljasatoja, mutta se vaikuttaa ruokaan myös toisella tavalla: kasvavat hiilidioksidipäästöt voivat vähentää ruuan ravinteikkuutta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä

Kymmenessä EU-maassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat kansalaiset kannattavat pakolaisten vastaanottoa mutta eivät hyväksy tapaa, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä.
Ihmisiä kantamassa tavaroita päänsä päällä

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys laskenut ennätysalhaiseksi – Köyhyyden poistaminen kokonaan on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi

YK:n jäsenmaat ovat sopineet poistavansa äärimmäisen köyhyyden kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Vaikka köyhyys vähenee, tavoitetta ei tällä vauhdilla saavuteta.
Mies leikkaa metsässä veitsellä kaakaopuun hedelmää

Belizessä elvytetään tuhoutunutta metsää peltometsäviljelyllä – ”Uudistuksiin taivutaan helpommin, kun ilmastonmuutos tuntuu jokaisen elämässä”

Belizessä aloitettu ympäristöhanke tuo elannon tuhansille ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Kulottamisen lopettamisen jälkeen villieläimet ovat palaamassa alueelle, mikä on herättänyt haaveita myös ekomatkailusta.