Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

UNHCR: Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä laskenut

Moni siirtolainen turvautuu yhä hengenvaarallisiin reitteihin, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö. Italiaan matkaavan riski menettää henkensä on yksi 39:stä.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Eurooppaan on tullut tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla vähemmän pakolaisia ja siirtoalisia kuin viime vuonna. Syynä on etenkin Turkista Kreikkaan tulevien määrän romahtaminen, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Turkista Kreikkaan saapuvien määrä on vähentynyt tänä vuonna 94 prosenttia. Taustalla lienee EU:n ja Turkin viime vuonna solmima sopimus, jonka mukaan lähes kaikki Kreikkaan saapuvat turvapaikanhakijat on määrä palauttaa takaisin Turkkiin.

Sen sijaan Pohjois-Afrikasta Italiaan tulevien määrä on lähes viime vuoden tasolla. Kesäkuun loppuun mennessä Italiaan oli saapunut lähes 84 000 ihmistä, UNHCR:n viime viikolla julkaistusta raportista selviää. Espanjaan tulijoiden määrä taas on lähes kaksinkertaistunut.

Järjestö muistuttaa monien turvautuvan yhä salakuljettajiin, mikä lisää hyväksikäytön sekä ihmishenkien menetyksen riskiä. Mahdollisuus kuolla matkalla Italiaan on tällä hetkellä yksi 39:stä, se sanoo.

”Pakolaisten ja siirtolaisten määrän vähentämistä ilman, että samaan aikaan lisätään rauhanponnisteluja, kehitystä ja turvallisia reittejä, on moraalisesti mahdoton hyväksyä. Meillä ei ole varaa jättää väärinkäytöksiä huomiotta vain siksi, että ne tapahtuvat poissa näköpiiristämme”, sanoo YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiedotteessa.

Tänä vuonna ainakin 2 253 siirtolaista on hukkunut tai kadonnut Välimerelle. Maareiteillä tai lähellä Euroopan rajoja on raportin mukaan kuollut ainakin 40.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Italia

Lue myös

Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Kreikan saarille saapui syyskuussa eniten turvapaikanhakijoita kolmeen vuoteen – YK:n pakolaisjärjestö vetoaa etenkin yksin tulleiden lasten auttamiseksi

Kreikan saarilla on nyt 30 000 turvapaikanhakijaa ja vastaanottokeskuksissa on moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin niihin mahtuisi. YK:n pakolaisjärjestö vaatii tuhansien siirtämistä mantereelle jatkamaan turvapaikkaprosessiaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.
Hökkeleitä ja pilvenpiirtäjiä Rio de Janeirossa

Tutkimus: Köyhyyden poistamisen ei tarvitse olla ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa

Itävaltalaistutkimuksessa selvitettiin, miten paljon energiaa tarvitaan ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseksi Brasiliassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Tulokset yllättivät tutkijatkin. ”Emme odottaneet, että minimitason säällisen elämän energiantarve olisi niin vaatimaton”, toteaa tutkija Narasimha Rao.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.