UNHCR: Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä laskenut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNHCR: Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrä laskenut

Moni siirtolainen turvautuu yhä hengenvaarallisiin reitteihin, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö. Italiaan matkaavan riski menettää henkensä on yksi 39:stä.

Jonottavien siirtolaisten jalkoja

EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Eurooppaan on tullut tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla vähemmän pakolaisia ja siirtoalisia kuin viime vuonna. Syynä on etenkin Turkista Kreikkaan tulevien määrän romahtaminen, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Turkista Kreikkaan saapuvien määrä on vähentynyt tänä vuonna 94 prosenttia. Taustalla lienee EU:n ja Turkin viime vuonna solmima sopimus, jonka mukaan lähes kaikki Kreikkaan saapuvat turvapaikanhakijat on määrä palauttaa takaisin Turkkiin.

Sen sijaan Pohjois-Afrikasta Italiaan tulevien määrä on lähes viime vuoden tasolla. Kesäkuun loppuun mennessä Italiaan oli saapunut lähes 84 000 ihmistä, UNHCR:n viime viikolla julkaistusta raportista selviää. Espanjaan tulijoiden määrä taas on lähes kaksinkertaistunut.

Järjestö muistuttaa monien turvautuvan yhä salakuljettajiin, mikä lisää hyväksikäytön sekä ihmishenkien menetyksen riskiä. Mahdollisuus kuolla matkalla Italiaan on tällä hetkellä yksi 39:stä, se sanoo.

”Pakolaisten ja siirtolaisten määrän vähentämistä ilman, että samaan aikaan lisätään rauhanponnisteluja, kehitystä ja turvallisia reittejä, on moraalisesti mahdoton hyväksyä. Meillä ei ole varaa jättää väärinkäytöksiä huomiotta vain siksi, että ne tapahtuvat poissa näköpiiristämme”, sanoo YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiedotteessa.

Tänä vuonna ainakin 2 253 siirtolaista on hukkunut tai kadonnut Välimerelle. Maareiteillä tai lähellä Euroopan rajoja on raportin mukaan kuollut ainakin 40.

Lisää uusi kommentti