Unesco: Maailmaan tarvitaan lisää opettajia – ja heidän työnsä arvostusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unesco: Maailmaan tarvitaan lisää opettajia – ja heidän työnsä arvostusta

Unescon arvion mukaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan lähes 69 miljoonaa opettajaa.

Opettaja Yeglime Mebrtu opettaa Madina Adoa Etiopian Afarin alueella. (Kuva: UNICEF Ethiopia/2014/Ose / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmassa tarvitaan lähes 69 miljoonaa uutta opettajaa ala- ja yläkouluihin vuoteen 2030 mennessä, jotta laadukasta koulutusta voitaisiin tarjota kaikille, sanoo YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco uudessa tilastokatsauksessaan.

Laadukkaan koulutuksen turvaaminen kaikille kuuluu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, mutta tilastokatsauksessa muistutetaan, että sitä varten tarvitaan myös opettajia.

"Koulutusjärjestelmät ovat juuri niin hyviä kuin niiden opettajat. Globaali edistys riippuu siitä, onko opettajaa edes olemassa ja onko luokkahuonetta, jossa opettaa hallittavaa määrää lapsia, ei 60:tä, 70:tä tai jopa suurempaa määrää oppilaita", sanoi järjestön tilastoinstituutin johtaja Silvia Montoya järjestön tiedotteessa.

Unescon mukaan opettajat tarvitsevat myös paremmat resurssit sekä arvostusta työlleen.

"Opettaminen voisi olla puoleensavetävä ykkösammatti – jos opettajia arvostettaisiin -- ja heidän ammatillinen asemansa kouluttajina heijastaisi heidän valtavaa vaikutusta yhteiseen tulevaisuuteemme", Unescon ja muiden YK-järjestöjen viime viikolla maailman opettajien päivänä julkaisemassa lausunnossa todetaan.

Unescojen tilastojen mukaan suurin opettajapula on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa tarvitaan noin 17 miljoonaa ala- ja yläkoulun opettajaa vuoteen 2030 mennessä. Alueella on myös maailman nopeimmin kasvava kouluikäinen väestö. Yli 70 prosentissa on akuutti pula alakoulutason opettajista. Etelä-Aasiassa puolestaan tarvitaan 15 miljoonaa opettajaa, joista suurin osa yläkouluun.

Lisää uusi kommentti