Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Unesco: Maailmaan tarvitaan lisää opettajia – ja heidän työnsä arvostusta

Unescon arvion mukaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan lähes 69 miljoonaa opettajaa.
Opettaja Yeglime Mebrtu opettaa Madina Adoa Etiopian Afarin alueella. (Kuva: UNICEF Ethiopia/2014/Ose / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmassa tarvitaan lähes 69 miljoonaa uutta opettajaa ala- ja yläkouluihin vuoteen 2030 mennessä, jotta laadukasta koulutusta voitaisiin tarjota kaikille, sanoo YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco uudessa tilastokatsauksessaan.

Laadukkaan koulutuksen turvaaminen kaikille kuuluu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, mutta tilastokatsauksessa muistutetaan, että sitä varten tarvitaan myös opettajia.

"Koulutusjärjestelmät ovat juuri niin hyviä kuin niiden opettajat. Globaali edistys riippuu siitä, onko opettajaa edes olemassa ja onko luokkahuonetta, jossa opettaa hallittavaa määrää lapsia, ei 60:tä, 70:tä tai jopa suurempaa määrää oppilaita", sanoi järjestön tilastoinstituutin johtaja Silvia Montoya järjestön tiedotteessa.

Unescon mukaan opettajat tarvitsevat myös paremmat resurssit sekä arvostusta työlleen.

"Opettaminen voisi olla puoleensavetävä ykkösammatti – jos opettajia arvostettaisiin -- ja heidän ammatillinen asemansa kouluttajina heijastaisi heidän valtavaa vaikutusta yhteiseen tulevaisuuteemme", Unescon ja muiden YK-järjestöjen viime viikolla maailman opettajien päivänä julkaisemassa lausunnossa todetaan.

Unescojen tilastojen mukaan suurin opettajapula on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa tarvitaan noin 17 miljoonaa ala- ja yläkoulun opettajaa vuoteen 2030 mennessä. Alueella on myös maailman nopeimmin kasvava kouluikäinen väestö. Yli 70 prosentissa on akuutti pula alakoulutason opettajista. Etelä-Aasiassa puolestaan tarvitaan 15 miljoonaa opettajaa, joista suurin osa yläkouluun.

Koulutus kehitysmaissa kehityskestävän kehityksen tavoitteetkoulutus

Lue myös

Opettaja ja oppilaita pöytien ympärillä

Norsunluurannikolla rakennetaan kouluja jätemuovista

Norsunluurannikolla on aloittanut toimintansa tehdas, joka valmistaa muovijätteestä rakennustiiliä. Muovitiilistä on tarkoitus rakentaa maahan kouluja ja luokkahuoneita 25 000 lapselle ja samalla työllistää slummien naisia.
Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset