Uutiset Ympäristö

UNEP: Kestämättömälle kulutukselle tulossa raja vastaan

Holtittomat ruokailutottumukset ja hillitön maan kysyntä on ylittämässä luonnon kantokyvyn vuosituhannen puoliväliin mennessä, sanoo YK:n ympäristöjärjestö. 

Ihmiskunnan kasvavalle tarpeelle valjastaa metsistä, aroista ja savanneista uutta viljelysmaata on tulossa raja vastaan, varoittaa YK:n ympäristöohjelma UNEP uudessa raportissaan.

Järjestön laskelmien mukaan holtittomat ruokailutottumukset ja hillitön maan kysyntä on ylittämässä luonnon kantokyvyn vuosituhannen puoliväliin mennessä. Arviolta noin 1500 miljoonaa hehtaaria eli noin kymmenes kaikesta maa-alasta on valjastettu maanviljelylle. Kokonaisuudessaan maatalouden käytössä on kuitenkin jopa kolmannes kaikesta maasta, UNEP sanoo.

Nykyinen kulutustaso on liian lähellä 1 640 miljoonan hehtaarin riskirajaa, jonka ylittäminen aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa muun muassa biodiversiteetin ja maaperän hedelmällisyyden laskemisen ja vesi- ja ravinnekierron häiriöiden kautta, raportissa varoitetaan.

Kuitenkin kasvavan kysynnän ja maaperän huonontumisen vuoksi viljelysmaata tullaan tarvitsemaan tämän vuosisadan puoliväliin mennessä jopa 320–850 miljoonaa hehtaaria, järjestö arvioi.

Viljelysmaan tarvetta ovat kasvattaneet erityisesti lisääntynyt lihansyönti kehitysmaissa sekä biopolttoaineiden käyttöönotto. Vaikka paineita aiheuttavat myös väestönkasvu ja kaupunkiasutuksen leviäminen maaseudulle, keskeisimmät haasteet ovat teollisuusmaiden kestämättömässä kulutuksessa, UNEP sanoo.

"Meidän täytyy tiedostaa, että maa on rajallinen luonnonvara ja kehittää tehokkaampia tapoja tuottaa, tarjota ja kuluttaa maasta saatavia tuotteita", UNEP:in toiminnanjohtaja Achim Steiner toteaa.

Lisämaan tarve voidaan kuitenkin kääntää laskuun muun muassa paremmalla suunnittelulla, vähentämällä ruoan haaskausta ja painottamalla kasviksia ruokavaliossa, UNEP sanoo. Eläinperäisten tuotteiden ylenmääräisen kulutuksen aiheuttamista ongelmista varoitettiin myös kansalaisjärjestöjen vuodenvaihteessa julkaisemassa raportissa, jonka mukaan yksistään liha- ja maitoteollisuuden käytössä on jo kolmannes viljelysmaasta.

maatalousruokakuluttaminenbiodiversiteettimaaperä

Lue myös

Joku luonnon keskellä, taustalla savua tupruttava tehtaanpiippu

Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa

EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.
Metsää ja suota

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.