Uutiset Ympäristö

UNEP: Kestämättömälle kulutukselle tulossa raja vastaan

Holtittomat ruokailutottumukset ja hillitön maan kysyntä on ylittämässä luonnon kantokyvyn vuosituhannen puoliväliin mennessä, sanoo YK:n ympäristöjärjestö. 

Ihmiskunnan kasvavalle tarpeelle valjastaa metsistä, aroista ja savanneista uutta viljelysmaata on tulossa raja vastaan, varoittaa YK:n ympäristöohjelma UNEP uudessa raportissaan.

Järjestön laskelmien mukaan holtittomat ruokailutottumukset ja hillitön maan kysyntä on ylittämässä luonnon kantokyvyn vuosituhannen puoliväliin mennessä. Arviolta noin 1500 miljoonaa hehtaaria eli noin kymmenes kaikesta maa-alasta on valjastettu maanviljelylle. Kokonaisuudessaan maatalouden käytössä on kuitenkin jopa kolmannes kaikesta maasta, UNEP sanoo.

Nykyinen kulutustaso on liian lähellä 1 640 miljoonan hehtaarin riskirajaa, jonka ylittäminen aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa muun muassa biodiversiteetin ja maaperän hedelmällisyyden laskemisen ja vesi- ja ravinnekierron häiriöiden kautta, raportissa varoitetaan.

Kuitenkin kasvavan kysynnän ja maaperän huonontumisen vuoksi viljelysmaata tullaan tarvitsemaan tämän vuosisadan puoliväliin mennessä jopa 320–850 miljoonaa hehtaaria, järjestö arvioi.

Viljelysmaan tarvetta ovat kasvattaneet erityisesti lisääntynyt lihansyönti kehitysmaissa sekä biopolttoaineiden käyttöönotto. Vaikka paineita aiheuttavat myös väestönkasvu ja kaupunkiasutuksen leviäminen maaseudulle, keskeisimmät haasteet ovat teollisuusmaiden kestämättömässä kulutuksessa, UNEP sanoo.

"Meidän täytyy tiedostaa, että maa on rajallinen luonnonvara ja kehittää tehokkaampia tapoja tuottaa, tarjota ja kuluttaa maasta saatavia tuotteita", UNEP:in toiminnanjohtaja Achim Steiner toteaa.

Lisämaan tarve voidaan kuitenkin kääntää laskuun muun muassa paremmalla suunnittelulla, vähentämällä ruoan haaskausta ja painottamalla kasviksia ruokavaliossa, UNEP sanoo. Eläinperäisten tuotteiden ylenmääräisen kulutuksen aiheuttamista ongelmista varoitettiin myös kansalaisjärjestöjen vuodenvaihteessa julkaisemassa raportissa, jonka mukaan yksistään liha- ja maitoteollisuuden käytössä on jo kolmannes viljelysmaasta.

maatalousruokakuluttaminenbiodiversiteettimaaperä

Lue myös

Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.