UN Women: Sukupuoleen perustuvan vainon tulisi olla turvapaikkaperuste | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UN Women: Sukupuoleen perustuvan vainon tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.

Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.

Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin maaliskuussa ilmestyneen raportin mukaan moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi.

Naisilta on evätty turvapaikka, vaikka he ovat joutuneet esimerkiksi kunniaväkivallan, pakkoavioliittojen tai ihmiskaupan uhreiksi. Tämä johtuu osaltaan siitä, ettei EU-mailla ole yhtenäistä turvapaikkapolitiikkaa ja osaltaan siitä, että kansallisen ja kansainvälisen lain tulkinnat vaihtelevat.

Esimerkiksi vuonna 1951 säädetyn pakolaissopimuksen mukaan turvapaikka tulee taata ihmisille, jotka kokevat rotuun, uskontoon, kansallisuuteen tai poliittiseen mielipiteeseen perustuvaa vainoa, mutta siinä ei viitata lainkaan sukupuoleen.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kehottaa kuitenkin suojelemaan myös sukupuoleen perustuvan vainon ja ihmiskaupan kohteeksi joutuneita ihmisiä. Myös Euroopan komissio kehottaa jäsenmaita ottamaan naisten erityistarpeet huomion.

Lisäksi Euroopan neuvoston säätämä Istanbulin sopimus edellyttää, että valtiot kehittävät sukupuolisensitiivisiä vastaanottokäytäntöjä. Naiset kokevat usein ongelmia ja häirintää myös vastaanottokeskuksissa, jos sukupuolten erityistarpeita ei ole huomioitu. Myös lisääntymis- ja seksuaaliterveyden palvelut ovat monin paikoin puutteelliset.

Kaikki EU-maat eivät kuitenkaan ole vielä ratifioineet Istanbulin sopimusta ja sen täytäntöönpano etenee hitaasti. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 2015.

UN Women peräänkuuluttaa EU-mailta vahvempaa poliittista ja lainsäädännöllistä sitoutumista sukupuolensa vuoksi vainon kohteeksi joutuneiden ihmisten suojelemiseen sekä sukupuolen huomioon ottavia vastaanottokeskuspalveluita.

KORJAUS 31.7: UN Womenin raportti ilmestyi maaliskuussa, ei kesäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia