Uutiset

Ulkovallat vakoilevat pakolaisia Suomessa

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja suuressa osassa Länsi-Eurooppaa, Suomessa pakolaisvakoilu ei ole kriminalisoitua.

Vuonna 2011 tuli esille aikaisempaa enemmän tapauksia, joissa vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut pyrkivät valvomaan Suomessa asuvia kansalaisiaan, kertoo Suomen Pakolaisapu.

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja suuressa osassa Länsi-Eurooppaa, Suomessa pakolaisvakoilu ei ole kriminalisoitua.

Suomessa pakolaisten vakoilu kohdistuu muun muassa täällä oleskeleviin toisinajattelijoihin, ei-demokraattisten valtioiden hallituksia kritisoineihin kansalaisaktivisteihin sekä Suomesta turvaa saaneisiin pakolaisiin.

Vakoilun tarkoituksena on kartoittaa pakolaisten ja toisinajattelijoiden liikkeitä, jotta heidät voidaan uhkailun ja propagandan avulla pakottaa luopumaan kotimaansa hallitusta vastustavista toimista.

Myös Suomen kansalaiset, vieraan vallan arvostelijat, opposition kannattajat ja mielipidejohtajat voivat joutua tarkkailun kohteiksi, Pakolaisapu sanoo.

Järjestön mukaan vakoilun kohteita on seurattu, heitä on kuvattu kadulla, heidän henkeään on uhattu ja heidän koteihinsa ja työpaikoille on murtauduttu. Valvonta on myös johtanut kohteiden kotimaassa läheisten häirintään, pidätyksiin ja kuulusteluihin, pahimmillaan kidutukseen ja kuolemanrangaistuksiin.

Suomen Pakolaisapu kannattaa pakolaisvakoilun kriminalisointia. Sen mukaan toiminnassa ei ole enää kyse yksittäisten ihmisten häirinnästä, vaan hyökkäyksestä suomalaista yhteiskuntarauhaa vastaan.

pakolaisetoikeus ja rikos Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.