Uutiset

Ulkovallat vakoilevat pakolaisia Suomessa

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja suuressa osassa Länsi-Eurooppaa, Suomessa pakolaisvakoilu ei ole kriminalisoitua.

Vuonna 2011 tuli esille aikaisempaa enemmän tapauksia, joissa vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut pyrkivät valvomaan Suomessa asuvia kansalaisiaan, kertoo Suomen Pakolaisapu.

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja suuressa osassa Länsi-Eurooppaa, Suomessa pakolaisvakoilu ei ole kriminalisoitua.

Suomessa pakolaisten vakoilu kohdistuu muun muassa täällä oleskeleviin toisinajattelijoihin, ei-demokraattisten valtioiden hallituksia kritisoineihin kansalaisaktivisteihin sekä Suomesta turvaa saaneisiin pakolaisiin.

Vakoilun tarkoituksena on kartoittaa pakolaisten ja toisinajattelijoiden liikkeitä, jotta heidät voidaan uhkailun ja propagandan avulla pakottaa luopumaan kotimaansa hallitusta vastustavista toimista.

Myös Suomen kansalaiset, vieraan vallan arvostelijat, opposition kannattajat ja mielipidejohtajat voivat joutua tarkkailun kohteiksi, Pakolaisapu sanoo.

Järjestön mukaan vakoilun kohteita on seurattu, heitä on kuvattu kadulla, heidän henkeään on uhattu ja heidän koteihinsa ja työpaikoille on murtauduttu. Valvonta on myös johtanut kohteiden kotimaassa läheisten häirintään, pidätyksiin ja kuulusteluihin, pahimmillaan kidutukseen ja kuolemanrangaistuksiin.

Suomen Pakolaisapu kannattaa pakolaisvakoilun kriminalisointia. Sen mukaan toiminnassa ei ole enää kyse yksittäisten ihmisten häirinnästä, vaan hyökkäyksestä suomalaista yhteiskuntarauhaa vastaan.

pakolaisetoikeus ja rikos Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.