Uutiset

Ulkoministeriöltä 44 miljoonaa euroa humanitaarista hätäapua

Pääosa Suomen tuesta kanavoidaan YK-järjestöjen ja apua toimittavien suomalaisjärjestöjen kautta.
(Kuva: UN Photo / cc 2.0)

Suomen ulkoasiainministeriö on päättänyt rahoittaa akuuttien kansainvälisten humanitaaristen kriisien hoitamista yli 44 miljoonalla eurolla. Kehitysministeri Pekka Haaviston viime viikolla tekemällä päätöksellä apua kohdennetaan inhimillisen hädän hoitamiseen Syyriassa ja sen lähialueilla, Etelä-Sudanissa sekä Keski-Afrikan tasavallassa.

Aloite nyt päätettyjen varojen myöntämiselle on tullut YK:lta, joka pyysi aiemmin alkuvuodesta poikkeuksellisen korkeaa yhdeksän miljardin euron hätäapuvetoomusta kansainvälisten kriisien hoitamiseksi. Syyrian neljättä vuotta jatkuvan sisällissodan kustannukset kattavat summasta yli puolet.

"Poliittisen ratkaisun puuttuessa Syyrian kriisin humanitaariset seuraukset pahenevat päivä päivältä, ja miltei neljännesmiljoona syyrialaista on edelleen saarrettuina vailla tarvitsemaansa apua", Haavisto sanoo.

Kansainvälisesti humanitaarista apua tarvitsee yhteensä yli 81 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

Pääosa Suomen tuesta kanavoidaan YK-järjestöjen ja suomalaisjärjestöjen, kuten Suomen Punaisen Ristin, Kirkon ulkomaanavun, FIDA Internationalin, Suomen World Visionin ja Pelastakaa Lasten kautta.

World Visionin kohdalla tämä tarkoittaa vammaisten ihmisten auttamiseen tähtäävän humanitaarisen operaation käynnistämistä Keniassa ja Ugandassa sijaitsevilla pakolaisleireillä, joilla asuu satojatuhansia ihmisiä, järjestöstä sanotaan.

"Kriisitilanteissa vammaisten asema on äärimmäisen heikko. Jos heidät ylipäätään otetaan katastrofin keskeltä mukaan, he saattavat jäädä leireillä piiloon telttojen ja asumusten perukoille. Heistä ei välttämättä tiedetä mitään, ennen kuin leiri tyhjentyy, Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Juha Virtanen perustelee ohjelmaa.

Ohjelman puitteissa parannetaan sanitaatio- ja terveyspalveluja, esteettömyyttä sekä kehitetään apuvälineita vammaisten käyttöön. Myös väestön ja työntekijöiden kouluttaminen vammaisten oikeuksista sisältyy ohjelmaan, World Visionista sanotaan.

avustustyökatastrofiapupolitiikka Suomi Suomen World VisionUlkoministeriö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.