Uutiset Kehityspolitiikka

Ulkoministeriö jahtaa kehitysyhteistyön väärinkäytöksiä nettisovelluksella

Uutta "punaista nappia" voi painaa kuka tahansa, joka epäilee, että kehitysyhteistyössä pelataan vilunkipeliä.
Kuva: Gord Spence / cc 2.0)

Ulkoministeriö on julkaissut uuden nettisovelluksen, jonka tarkoituksena on kannustaa ketä tahansa raportoimaan kehitysyhteistyön väärinkäytösepäilyistä. Toiveissa on, että palvelun avulla saadaan paitsi kiinni väärinkäytöksiä, myös ehkäistään niitä.

"Enemmän kuin roppakaupalla ilmoituksia toivomme, että tämä lähettäisi signaalin siitä, että Suomen kehitysyhteistyötä seurataan. Se, joka on pohtinut vilungin mahdollisuutta, miettii kaksi kertaa, kun tällainen järjestelmä on olemassa", sanoi kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) sovelluksen julkistustilaisuudessa.

Korruptionapiksi ja punaiseksi napiksi kutsutun verkkopalvelun idea on yksinkertainen: osoitteessa väärinkäytösilmoitus.fi kuka tahansa voi kertoa nimettömänä epäilyksistään, jotka liittyvät Suomen tukemien kehitysyhteistyöhankkeiden taloudellisiin tai muunlaisiin väärinkäytöksiin.

Ilmeisimmät roskapostit seulotaan, mutta kaikki muut epäilyt siirretään asiasta vastaavan yksikön tutkittavaksi, kertoi ulkoministeriön demokratian ja hyvän hallinnon neuvonantaja Jaakko Jakkila.

Kymmeniä ilmoituksia odotetaan

Väärinkäytösilmoituksessa on Haaviston mukaan kyse pyrkimyksestä yhä suurempaan avoimuuteen kehitysyhteistyössä.

"Lisää luotettavuutta, kun viranomainen kertoo hallussaan olevat tiedot myös silloin, kun ne ovat negatiivisia."

Hänen mukaansa odotettavissa on, että ilmoituksia epäilyistä tulee vuosittain 30–60. Ilmiantajana voi toimia periaatteessa kuka tahansa, mutta käytännössä niitä odotetaan esimerkiksi suomalaisilta järjestöiltä, ulkomailla kentällä toimivilta tahoilta tai vaikkapa kehitysyhteistyön kohteilta itseltään.

Vastaava palvelu on käytössä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Ruotsissa ja Norjassa ilmoituksia oli vuonna 2012 reilut 30 kummassakin.

Ulkoministeriö muistuttaa, että kaiken kaikkiaan väärinkäytökset kattavat koko kehitysyhteistyöpotista vain noin 1–2 promillea ja tavallisesti kyse on pienistä väärinkäytöksistä. Yhteensä pelkkiä väärinkäytösepäilyjä oli Suomessa viime vuonna 39 ja edellisvuonna 26.

Viimeisin vakava väärinkäytös paljastui viime vuoden lopulla, kun Suomi joutui lopettamaan kokonaan paikallishallinnon uudistuksen tukiohjelman Tansaniassa ja perimään rahoja takaisin kymmeniä tuhansia euroja.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyökorruptio & läpinäkyvyys Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Mehiläinen kukassa.

Selvitys: Suomen pitäisi tukea luonnon monimuotoisuutta vahvemmin kehitysyhteistyössään – Rahoitus on viime vuosina vähentynyt

Luonnon monimuotoisuuden nopea hupeneminen uhkaa sekä kehitysyhteistyön tavoitteita että ihmiskunnan tulevaisuutta yleensäkin. Kehityspoliittisen toimikunnan mukaan Suomen pitäisi nostaa biodiversiteettikysymykset kehitysyhteistyönsä ytimeen.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

YK: Humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä kasvaa lähes 40 prosenttia ensi vuonna – ”Johtuu lähes täysin koronasta”

”Rikkaat maat näkevät nyt valoa tunnelin päässä. Sama ei ole totta köyhimpien maiden kohdalla”, muistutti YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock. YK julkaisi eilen ennätysmäisen suuren arvion humanitaarisen avun tarpeesta vuodelle 2021.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.