Uutiset

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa. (Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole tapauksia, joissa suomalaisen järjestön työntekijä olisi syyllistynyt seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ministeriö kertoo eilen julkaisemassaan tiedotteessa.

Keskustelu avustusjärjestöissä tapahtuvasta hyväksikäytöstä maailmalla on yltynyt sen jälkeen, kun paljastui, että brittiläisen Oxfam-järjestön työntekijät ovat syyllistyneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön muun muassa Haitissa.

Suomi edellyttää seksuaalisen hyväksikäytön nollatoleranssia humanitaarisissa kriiseissä järjestöiltä, joiden kautta apua kanavoidaan. Järjestöiltä odotetaan aktiivisia toimia väärinkäytösten ehkäisemiseksi, ministeriö sanoo.

Suomi ei rahoita Oxfamia. Sen antama hätäapu kanavoitiin viime vuonna YK-järjestelmän, kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sekä kuuden suomalaisjärjestön kautta. Viime vuonna summa oli 81,3 miljoonaa euroa.

Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa avustusjärjestöissä tapahtuneita hyväksikäyttötapauksia. Uutistoimisto Reuters kertoi eilen, että sen selvityksen mukaan yli 120 avustustyöntekijää menetti viime vuonsa työnsä johtavissa kansainvälisissä järjestöissä seksuaalisten väärinkäytösten takia.

Tapetilla ovat olleet myös YK-järjestöt, joiden rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kerrottu viime vuosina useaan otteeseen. Eilen YK kertoi, että viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä tutkittavana on yhteensä 40 hyväksikäyttöepäilyä sen eri toimijoiden ja kumppanien keskuudessa. Suurin osa on vielä tutkintavaiheessa.

avustustyökatastrofiapuYK Ulkoministeriö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.