Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.

Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa

Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa. Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0.

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole tapauksia, joissa suomalaisen järjestön työntekijä olisi syyllistynyt seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ministeriö kertoo eilen julkaisemassaan tiedotteessa.

Keskustelu avustusjärjestöissä tapahtuvasta hyväksikäytöstä maailmalla on yltynyt sen jälkeen, kun paljastui, että brittiläisen Oxfam-järjestön työntekijät ovat syyllistyneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön muun muassa Haitissa.

Suomi edellyttää seksuaalisen hyväksikäytön nollatoleranssia humanitaarisissa kriiseissä järjestöiltä, joiden kautta apua kanavoidaan. Järjestöiltä odotetaan aktiivisia toimia väärinkäytösten ehkäisemiseksi, ministeriö sanoo.

Suomi ei rahoita Oxfamia. Sen antama hätäapu kanavoitiin viime vuonna YK-järjestelmän, kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sekä kuuden suomalaisjärjestön kautta. Viime vuonna summa oli 81,3 miljoonaa euroa.

Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa avustusjärjestöissä tapahtuneita hyväksikäyttötapauksia. Uutistoimisto Reuters kertoi eilen, että sen selvityksen mukaan yli 120 avustustyöntekijää menetti viime vuonsa työnsä johtavissa kansainvälisissä järjestöissä seksuaalisten väärinkäytösten takia.

Tapetilla ovat olleet myös YK-järjestöt, joiden rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kerrottu viime vuosina useaan otteeseen. Eilen YK kertoi, että viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä tutkittavana on yhteensä 40 hyväksikäyttöepäilyä sen eri toimijoiden ja kumppanien keskuudessa. Suurin osa on vielä tutkintavaiheessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia