Ulkomaaninvestoinnit palanneet talouskriisiä edeltäneelle tasolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkomaaninvestoinnit palanneet talouskriisiä edeltäneelle tasolle

Viimeisten viiden vuoden aikana sijoituksia vetävien maiden kärkeen on noussut myös veroparatiisiksi luokiteltu Brittiläiset Neitsytsaaret.

Suorien ulkomaaninvestointien määrä kasvoi viime vuonna maailmanlaajuisesti 11 prosenttia ja saavutti jo vuonna 2007 alkanutta talouskriisiä edeltävän tason, käy ilmi YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD:in raportista.

Sijoituksia tehtiin viime vuonna yhteensä lähes 1,1 biljoonan euron edestä, ja niistä yli puolet kohdistui kehitysmaihin. Kehityismaihin virtaavasta rahasta kohdistui viime vuoden tapaan suurin osa Aasiaan, mutta sijoitukset olivat lisääntyneet myös Karibian alueelle, Latinalaiseen Amerikkaan ja Afrikkaan.

Kehittyneiden maiden osuus sijoituksista jatkoi laskuaan ennätyksellisen matalaan 39 prosenttiin, kun vielä ennen talouskriisiä niiden osuus oli 72 prosenttia.

Yksittäisistä valtioista eniten sijoituksia vetivät vuoden 2012 tapaan maailman suurimmat taloudet Yhdysvallat ja Kiina. Kärkikolmikkoon nousi ensimmäistä kertaa myös Venäjä.

Järjestö ennustaa globaalien sijoitusten jatkavan kasvuaan tänä ja ensi vuonna 100 miljardin vuositahtia.

Veroparatiisi neljänneksi suosituin sijoituskohde

Viimeisten viiden vuoden aikana sijoituksia vetävien maiden kärkeen on noussut myös veroparatiisiksi luokiteltu Brittiläiset Neitsytsaaret. Viime vuonna sijoitukset maahan kasvoivat 40 prosentilla ja yhteensä ulkomaista rahaa se veti lähes 68 miljardin euron edestä.

UNCTAD:in sijoitus- ja yritysosaston johtaja James Zahnin mukaan valtaosa Neitsytsaarille sijoituksista muodostuu veroja karttelevien monikansallisia yritysten rahavirroista. Hän epäilee kasvun hidastuvan valtioiden kiristäessä veronkierron torjuntaa.

"Keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä Neitsytsaarten asema tulee muuttumaan. Hallitukset yrittävät kiristää sääntelyä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla", Zahn toteaa Reutersin haastattelussa.

Lisää uusi kommentti