"Uiguurit elävät avovankilassa" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Uiguurit elävät avovankilassa"

Uiguurinaiset pakotetaan abortteihin, heitä siirretään pakolla halpatyövoimaksi ja heiltä kielletään yhteys perheisiinsä, kertoo kiinalainen uiguurinainen Rebuya Kadeer. Kuuden vankilavuoden jälkeen hän päätyi ajamaan kansansa asiaa ulkomailla.

Uiguurinainen Rebuya Kadeer on ollut tärkeä vaikuttaja Kiinan yhteiskunnassa ja talouselämässä. Kuuden vankilavuoden jälkeen hän päätyi ajamaan kansansa asiaa ulkomailla.

Kadeer istui vankilassa syytettynä valtion turvallisuuden vaarantamisesta. Hän muutti Yhdysvaltoihin vapauduttuaan keväällä 2005. Aiemmin hän oli toiminut edustajana Kiinan kansankongressissa.

Myös liike-elämässä merkittävän uran tehnyt Kadeer on kerran listattu Kiinan seitsemänneksi rikkaimmaksi, ja hän omistaa yhä suuren kauppayhtiön kotiseudullaan Xinjiangin maakunnassa.

Kadeer perusti Kiinassa Tuhannen äidin liikkeen, joka kannustaa uiguurinaisia yrittäjiksi.

Nykyisin hän johtaa Washingtonissa päämajaansa pitävää Maailman uiguurikongressia.


Pakkoabortteja ja pakkosiirtoja

 


"Kiinan uiguurit elävät avovankilassa ja kokevat uskomattomia kärsimyksiä", Kadeer sanoo.

Perhesuunnittelun varjolla uiguurinaiset pakotetaan abortteihin, joita tekevät usein puoskarit. Moni potilas kuolee, hän jatkaa.

Lisäksi satojatuhansia nuoria uiguurinaisia siirretään pakolla itäisen Kiinan tehtaisiin halpatyövoimaksi.

"Naisille luvataan hyviä ansioita, mutta heidät lukitaankin tehdasalueelle, jossa työpäivä voi venyä 14-tuntiseksi ja palkkaa maksetaan vähän tai ei lainkaan."

Naisilta voidaan kieltää yhteydenpito perheeseensä, eikä heillä ole oikeutta palata kotiin. Paosta kotiseudulle seuraa ankara rangaistus.


Identiteetti ja itsetunto

 


Xinjiangissa kesällä 2009 puhjenneet protestit johtuivat Kadeerin mukaan paljolti juuri naisten pakkovärväyksestä muualle. Levottomuuksien tukahduttaminen vaati Kiinan mukaan 200 ihmisen hengen.

Nuoria uiguurinaisia pakotetaan myös prostituutioon, ja jopa lapsia päätyy vankilaan, Kadeer kertoo.

Hän rohkaisee kaikesta huolimatta uiguurinaisia pitämään kiinni identiteetistään ja rakentamaan rauhaa.

"Itseensä luottavien naisten lapsillekin kehittyy hyvä itsetunto."

Kadeer muistuttaa uiguurien sanonnasta: "äidit keinuttavat kehtoa oikealla kädellään ja maailmaa vasemmalla".

Kadeerin perustama Tuhannen äidin liike auttoi uiguurinaisia oman yritystoiminnan käynnistämisessä. Lisäksi koulutettiin orpoja ja kodittomia lapsia.

Kiinan hallitus kuitenkin lopetti aiemmin hyväksymänsä hankkeet. Kadeer arvelee viranomaisten säikähtäneen mukaan ilmoittautuneiden naisten runsaslukuisuutta.

Hänen mukaansa samantapainen toiminta jatkuu toisella nimellä.


YK ummistaa silmänsä

 


YK:ssa hyväksyttiin kymmenen vuotta sitten päätöslauselma Naiset, rauha ja turvallisuus, mutta Kadeerin mukaan siitä ei tiedetä mitään Kiinan uiguurialueella.

"YK ei ole lähettänyt ketään tutkimaan alueen tilannetta saadakseen selville totuuden Kiinan propagandan sijasta." Kansainvälisen yhteisön ei pitäisi tulkita uiguurikysymystä Kiinan sisäiseksi asiaksi, vaan ihmisoikeuskysymykseksi, Kadeer vaatii.

"Vaaralliset" uiguurit

 


Turkin sukuista kieltä puhuvia uiguureja on maailmassa kymmenisen miljoonaa. Noin kahdeksan miljoonaa asuu Kiinassa ja loput Keski-Aasiassa. Useimpien uskonto on sunnalainen islam.

Uiguurien autonomiseksi alueeksi nimitetty Xinjiang sijaitsee läntisimmässä Kiinassa ja kattaa noin kuudenneksen maan pinta-alasta.

Alueen öljy- ja kaasuteollisuuden palvelukseen on tullut paljon Kiinan valtaväestöön kuuluvia han-kiinalaisia, joiden osuuden arvioidaan nousseen 40 prosenttiin Xinjiangissa.

Uiguurit kokevat asemansa sorretuksi Xinjiangissa, mutta Kiinan johto on tukahduttanut heidän protestinsa kovin ottein. Uiguureja on syytetty myös terrori-iskuista. Yhdysvallat sulki 13 uiguuria vuosikausiksi Guantánamoon, vaikka miehet oli todettu syyttömiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia