Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ugandan sateenkaariyhteisö jälleen vaarassa – Kansalaisaktivisti murhattiin, ministeri ehdotti homoudesta kuolemanrangaistusta

Hlbti-aktivisti Brian Wasswa murhattiin kotonaan, ja samaan aikaan poliitikot ovat lisänneet homovastaisia puheitaan.
Mielenosoittajia kylttien ja Ugandan lippujen kanssa
Lontoossa marssittiin vuonna 2018 Ugandan hlbti-yhteisön puolesta. (Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Ugandan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kohdistuva (hlbti) vaino on jälleen kiihtynyt. Poliitikkojen homovastainen retoriikka on lisääntynyt, ja hlbti-yhteisöihin on kohdistunut myös kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä.

Maassa on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tapettu viime kuukausina ainakin neljä seksuaali -ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa. Eniten huomiota on saanut lokakuun alussa tapahtunut hlbti-aktivisti Brian Wasswan murha.

Wasswaa oli lyöty päähän useita kertoja. Hänet löydettiin kotoaan, ja hän kuoli matkalla sairaalaan.

Wasswa teki töitä muun muassa Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) -oikeusapujärjestössä ja oli mukana hiv- ja aids-työssä.

Myös poliitikkojen homovastaiset kommentit ovat lisääntyneet. Maan etiikka- ja yhtenäisyysministeri Simon Lokodo sanoi pian Wasswan murhan jälkeen, että hallitus aikoo panna parlamentin käsittelyyn lakialoitteen, joka langettaisi samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä pahimmillaan kuolemanrangaistuksen. Turvallisuusministeri Elly Tumwine puolestaan on yhdistänyt hlbti-väen terroristiryhmään.

”Murhan vuoksi Ugandan hallituksen pitäisi tehdä täysin selväksi, ettei väkivaltaa hyväksytä koskaan riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Sen sijaan ministeri, jonka vastuulla on etiikka ja yhtenäisyys, uhkaa tapattaa homot valtion käsissä”, kritisoi HRW:n Afrikka-tutkija Oryem Nyeko tiedotteessa.

EU, Maailmanpankki ja muut avunantajat ilmoittivat välittömästi panevansa tilanteen seurantaan, ja pian sen jälkeen maan hallitus ilmoitti, ettei lain käsittely ole suunnitteilla. Paikallisen sateenkaarijärjestön Sexual Minorities Ugandan mukaan tilanne on kuitenkin pahentunut, sillä poliisi on pidättänyt ainakin 16 aktivistia viime päivinä ja ainakin kaksi transsukupuolista naista on pahoinpidelty. Se pyysi myös kansainväliseltä yhteisöltä diplomaattista puuttumista asiaan.

Ugandaa pidetään yhtenä Afrikan vaikeimmista maista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Homous on kriminalisoitu, ja vuonna 2014 maa sääti lain, joka määräsi jopa elinkautisia vankeusrangaistuksia esimerkiksi homosuhteista ja homouden ”edistämisestä”. Perustuslakituomioistuin kumosi lain teknisistä syistä, mutta se ehti lisätä hyökkäyksiä ja väkivaltaa hlbti-yhteisöä vastaan.

Homovastaisen politiikan taustalla arvellaan olevan esimerkiksi pitkään vallassa olleen presidentti Yoweri Musevenin yhä konservatiivisemmaksi käyvä politiikka. Myös köyhyys ja tietämättömyys liittyvät homovastaisiin asenteisiin, arvioi HRAPF-järjestön johtaja Adrian Jjuuko Maailma.netin haastattelussa vuonna 2016.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Uganda

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Hiekkarannalle istutettuja kasvintaimia ja merta

Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta

YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan Uuden-Seelannin olisi pitänyt huomioida ilmastonmuutoksen vaikutukset, kun se päätti karkottaa kiribatilaisen Ioane Teitiotan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseessä on tärkeä ennakkopäätös.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla Helsingin Kansalaistori

Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”

Intian hindunationalistinen hallitus on aikeissa ottaa käyttöön uuden kansalaisuuslain, joka on johtanut protesteihin ympäri maailman. Kansalaisaktivisti Vishnu Vardhani järjesti mielenosoituksen Helsingissä ja pohtii nyt, voiko enää opettaa joogaa länsimaalaisille.
YK:n Länsi-Afrikan ja Sahelin toimiston johtaja  kirjoituspöydän takana

Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista

Osa asiantuntijoista uskoo, että Yhdysvaltain sotilaallinen vetäytyminen Länsi-Afrikan maista lisäisi terrorismin uhkaa. Osa taas on sitä mieltä, ettei vaikutus olisi kovinkaan merkittävä, sillä tähän mennessä sotilaat eivät ole saavuttaneet paikallisten luottamusta ja ovat jopa kärjistäneet kriisejä.
Eu:n lippuja suuren rakennuksen edustalla

EU:n kumppanuusneuvottelut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa etenevät hitaasti – Komissaari Jutta Urpilaiselta vaaditaan nyt diplomaattista taitoa

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd) pitäisi saada päätökseen kumppanuusneuvottelut, joita käydään unionin sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden välillä. Tehtävä on vaikea, sillä osapuolten intressit ovat hyvin erilaiset.

Tuoreimmat

Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Työttömyyttä on pidetty yhtenä syynä arabikevään mielenosoituksiin – Tuoreen tutkimuksen mukaan merkitystä on liioiteltu
Ilmastonmuutos ruokkii Boko Haramia Nigeriassa – Kuivuuden yleistyessä kiusaus liittyä ääriliikkeeseen kasvaa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit