Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ugandan sateenkaariyhteisö jälleen vaarassa – Kansalaisaktivisti murhattiin, ministeri ehdotti homoudesta kuolemanrangaistusta

Hlbti-aktivisti Brian Wasswa murhattiin kotonaan, ja samaan aikaan poliitikot ovat lisänneet homovastaisia puheitaan.
Mielenosoittajia kylttien ja Ugandan lippujen kanssa
Lontoossa marssittiin vuonna 2018 Ugandan hlbti-yhteisön puolesta. (Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Ugandan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kohdistuva (hlbti) vaino on jälleen kiihtynyt. Poliitikkojen homovastainen retoriikka on lisääntynyt, ja hlbti-yhteisöihin on kohdistunut myös kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä.

Maassa on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tapettu viime kuukausina ainakin neljä seksuaali -ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa. Eniten huomiota on saanut lokakuun alussa tapahtunut hlbti-aktivisti Brian Wasswan murha.

Wasswaa oli lyöty päähän useita kertoja. Hänet löydettiin kotoaan, ja hän kuoli matkalla sairaalaan.

Wasswa teki töitä muun muassa Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) -oikeusapujärjestössä ja oli mukana hiv- ja aids-työssä.

Myös poliitikkojen homovastaiset kommentit ovat lisääntyneet. Maan etiikka- ja yhtenäisyysministeri Simon Lokodo sanoi pian Wasswan murhan jälkeen, että hallitus aikoo panna parlamentin käsittelyyn lakialoitteen, joka langettaisi samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä pahimmillaan kuolemanrangaistuksen. Turvallisuusministeri Elly Tumwine puolestaan on yhdistänyt hlbti-väen terroristiryhmään.

”Murhan vuoksi Ugandan hallituksen pitäisi tehdä täysin selväksi, ettei väkivaltaa hyväksytä koskaan riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Sen sijaan ministeri, jonka vastuulla on etiikka ja yhtenäisyys, uhkaa tapattaa homot valtion käsissä”, kritisoi HRW:n Afrikka-tutkija Oryem Nyeko tiedotteessa.

EU, Maailmanpankki ja muut avunantajat ilmoittivat välittömästi panevansa tilanteen seurantaan, ja pian sen jälkeen maan hallitus ilmoitti, ettei lain käsittely ole suunnitteilla. Paikallisen sateenkaarijärjestön Sexual Minorities Ugandan mukaan tilanne on kuitenkin pahentunut, sillä poliisi on pidättänyt ainakin 16 aktivistia viime päivinä ja ainakin kaksi transsukupuolista naista on pahoinpidelty. Se pyysi myös kansainväliseltä yhteisöltä diplomaattista puuttumista asiaan.

Ugandaa pidetään yhtenä Afrikan vaikeimmista maista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Homous on kriminalisoitu, ja vuonna 2014 maa sääti lain, joka määräsi jopa elinkautisia vankeusrangaistuksia esimerkiksi homosuhteista ja homouden ”edistämisestä”. Perustuslakituomioistuin kumosi lain teknisistä syistä, mutta se ehti lisätä hyökkäyksiä ja väkivaltaa hlbti-yhteisöä vastaan.

Homovastaisen politiikan taustalla arvellaan olevan esimerkiksi pitkään vallassa olleen presidentti Yoweri Musevenin yhä konservatiivisemmaksi käyvä politiikka. Myös köyhyys ja tietämättömyys liittyvät homovastaisiin asenteisiin, arvioi HRAPF-järjestön johtaja Adrian Jjuuko Maailma.netin haastattelussa vuonna 2016.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Uganda

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.