Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ugandan sateenkaariyhteisö jälleen vaarassa – Kansalaisaktivisti murhattiin, ministeri ehdotti homoudesta kuolemanrangaistusta

Hlbti-aktivisti Brian Wasswa murhattiin kotonaan, ja samaan aikaan poliitikot ovat lisänneet homovastaisia puheitaan.
Mielenosoittajia kylttien ja Ugandan lippujen kanssa
Lontoossa marssittiin vuonna 2018 Ugandan hlbti-yhteisön puolesta. (Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Ugandan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kohdistuva (hlbti) vaino on jälleen kiihtynyt. Poliitikkojen homovastainen retoriikka on lisääntynyt, ja hlbti-yhteisöihin on kohdistunut myös kuolemaan johtaneita hyökkäyksiä.

Maassa on ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tapettu viime kuukausina ainakin neljä seksuaali -ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa. Eniten huomiota on saanut lokakuun alussa tapahtunut hlbti-aktivisti Brian Wasswan murha.

Wasswaa oli lyöty päähän useita kertoja. Hänet löydettiin kotoaan, ja hän kuoli matkalla sairaalaan.

Wasswa teki töitä muun muassa Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) -oikeusapujärjestössä ja oli mukana hiv- ja aids-työssä.

Myös poliitikkojen homovastaiset kommentit ovat lisääntyneet. Maan etiikka- ja yhtenäisyysministeri Simon Lokodo sanoi pian Wasswan murhan jälkeen, että hallitus aikoo panna parlamentin käsittelyyn lakialoitteen, joka langettaisi samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä pahimmillaan kuolemanrangaistuksen. Turvallisuusministeri Elly Tumwine puolestaan on yhdistänyt hlbti-väen terroristiryhmään.

”Murhan vuoksi Ugandan hallituksen pitäisi tehdä täysin selväksi, ettei väkivaltaa hyväksytä koskaan riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Sen sijaan ministeri, jonka vastuulla on etiikka ja yhtenäisyys, uhkaa tapattaa homot valtion käsissä”, kritisoi HRW:n Afrikka-tutkija Oryem Nyeko tiedotteessa.

EU, Maailmanpankki ja muut avunantajat ilmoittivat välittömästi panevansa tilanteen seurantaan, ja pian sen jälkeen maan hallitus ilmoitti, ettei lain käsittely ole suunnitteilla. Paikallisen sateenkaarijärjestön Sexual Minorities Ugandan mukaan tilanne on kuitenkin pahentunut, sillä poliisi on pidättänyt ainakin 16 aktivistia viime päivinä ja ainakin kaksi transsukupuolista naista on pahoinpidelty. Se pyysi myös kansainväliseltä yhteisöltä diplomaattista puuttumista asiaan.

Ugandaa pidetään yhtenä Afrikan vaikeimmista maista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Homous on kriminalisoitu, ja vuonna 2014 maa sääti lain, joka määräsi jopa elinkautisia vankeusrangaistuksia esimerkiksi homosuhteista ja homouden ”edistämisestä”. Perustuslakituomioistuin kumosi lain teknisistä syistä, mutta se ehti lisätä hyökkäyksiä ja väkivaltaa hlbti-yhteisöä vastaan.

Homovastaisen politiikan taustalla arvellaan olevan esimerkiksi pitkään vallassa olleen presidentti Yoweri Musevenin yhä konservatiivisemmaksi käyvä politiikka. Myös köyhyys ja tietämättömyys liittyvät homovastaisiin asenteisiin, arvioi HRAPF-järjestön johtaja Adrian Jjuuko Maailma.netin haastattelussa vuonna 2016.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Uganda

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.